Понеделник, 18 Мар 2024
 
Пазарджик

Как да намалим сметките си за ток без ремонти и скъпи уреди?

  30.12.2023 07:35             
Как да намалим сметките си за ток без ремонти и скъпи уреди?

Със застудяването на времето харчим все повече пари за електричество. От Асоциация Активни потребители, чийто председател Богомил Николов е от Пазарджик, обаче припомнят някои прости мерки, с които можете да намалите сметките си за ток през зимата.

Извършването на

прости ремонти или подобрения

и промяна на разточителните навици води до значителни икономии на енергия за повечето семейства. Ако не можете да инвестирате хиляди левове в нови прозорци, изолация или енергийно ефективна отоплителна система, можете да приложите няколко лесни стъпки, с които да намалите домашните разходи за енергия и то без пари или с минимални вложения. Нужно е само ново отношение към разходите на енергия в дома, навици за пестене на енергия.

Заменете неефективното осветление

Използването на ефективни LED светлини вместо лампи с нажежаема жичка може да спести до 80% от разходите за осветление на година. Подмяната не изисква допълнителни вложения, тъй като цените на LED лампите вече са приблизително същите като на неефективните халогени или модели с нажежаема жичка. За да не чувствате дискомфорт от студеното синкаво осветление, търсете лампи с топла светлина (2700 К).

Перете дрехите на по-ниска температура

До 90% от енергията при прането на дрехи отива за нагряване на вода. В повечето случаи перем на по-висока от необходимата температура, но реално само много силно замърсени дрехи имат нужда от висока температура. Запълвайте пералнята или съдомиялната докрай - не само частично.

Не прегрявайте бойлера си

Намаляването на термостата на бойлера от 90 на 55 градуса ще намали потреблението му на енергия с до 15%. Практиката показва, че много рядко използваме цялото количество затоплена вода, а остатъкът просто изстива. Затова е по-разумно да не загряваме излишно водата. Помислете и за използването на изолационни резервоари за гореща вода и изолирани тръби. Вземането на по-кратки душове или поставете водоефективна или регулируема глава на душа също води до значими спестявания.

И още:

  • Проветрявайте редовно, но за кратко при широко отваряне на прозорците за минута-две. Не оставяйте прозорците постоянно отворени в наклонена позиция, защото така се губи много повече топлина, а проветряването не е толкова ефективно.
  • Заменете електрическата отоплителна печка с климатик. Той изразходва до 4 пъти по-малко енергия за еднакво количество произведена топлина.
  • Не покривайте радиаторите с декоративни елементи, дълги завеси или мебели, защото това пречи за отделяне на топлината, което може да доведе до прекомерно високи разходи за отопление.
  • За да харчи по-малко ток, оставете свободни 5-10 см около хладилника за въздушна циркулация и размразявайте фризера редовно.
  • Съобразявайте диаметъра на тенджерите, в които готвите, с този на котлона и захлупвайте ястието, за да заври по-бързо.
  • Не оставяйте радиаторните вентили напълно изключени за времето, когато сте на работа или отсъствате за кратко време в зимните месеци. Оставете ги на по-ниска степен, за да не изстиват напълно помещенията. В противен случай радиаторите ще изразходват допълнителна енергия и време за затопляне на вече напълно охладеното помещение.
  • Почиствайте редовно уредите от котлен камък, за да повишите тяхната ефективност. Уреди, покрити с котлен камък консумират повече енергия и са по-малко ефективни.
  • Уверете се, че размерът на тенджерата или тиганът съответстват на размера на котлона. Ако не го правите, енергийната консумация може да е три пъти по-висока от необходимата.
  • Не е необходимо предварително подгряване на готварски печки, снабдени с вентилатор, а и температурата на печене може да бъде по-ниска.

Подобни и много други практични съвети ще намерите на сайта на Активни потребители – www.aktivnipotrebiteli.bg.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички