Пазарджик

Имена от незабравата - пазарджишките творци, увековечени в книга

  29.12.2023 07:35             
Имена от незабравата - пазарджишките творци, увековечени в книга

Преди дни в ХГ "Станислав Доспевски"в Пазарджик  бе представена новата книга на Продрум Димов, която той сам нарича „най-пазарджишката, съотнесена към този момент, защото съм събрал всички тях на едно място“ . Сборникът „Пазарджишки духовни висини“ е посветен  на  видни пазарджишки личности - Станислав Доспевски, Константин Величков, Димитър Бояджиев, Теодор Траянов, Райко Алексиев, Никола Фурнаджиев, Борис Делчев, Яко Молхов, Иван Сестримски, Георги Методиев, Димитър Методиев, Атанас Божков, Стоян Бакърджиев, Иван Динков, Атанас Цанков, Рангел Пейков, Милен Куманов и Георги Спасов.

Събитието уважиха Боян Ангелов, председател на СБП и Трендафил Василев, поет и издател. Някои от студиите и очерците в книгата са видели за пръв път бял свят на страниците на вестник „Знаме“. Предлагаме на вниманието ви предговора на книгата, дело на нашия земляк - председателят на СБП Боян Ангелов.

Всяка национална култура е сбор от различни регионални интелектуални присъствия, чрез които тя придобива колорит и индивидуализира насоките, в които се развива и усъвършенства. Пазарджишкият регион не прави изключение от това правило. Дори заема едно от първенстващите места в страната, що се отнася до приносите, които родените в него имат за духовния просперитет на нацията си.

Писателят Продрум Димов се е заел с благородната мисия да обедини в отделна книга свои художествено-документални очерци и студии, посветени на творци, чиито имена сияят в духовния пантеон на Отечеството ни. Едва ли е необходимо да се спирам конкретно на личностите, включени в сборника, защото всеки от тях отдаван е заслужил свое неотменно място в историческата памет. Ако се запитаме за значимостта на Константин Величков през първите десетилетия след Освобождението, бихме я характеризирали с една дума – незаменима! Защото той е обединил в себе си всичко, от което се нуждае новоосвободеното Отечество: революционер, блестящ писател и художник, чудесен преводач, депутат, министър…

Радостно е, че писателят Продрум Димов ни поднася четиво, в което увлекателно и ненатрапливо са разкрити не само общи характеристики, но и детайли от житейските и творческите биографии на художници, музиканти, писатели, поети, преводачи, художествени критици, със заслужено място в интелектуалния сеизмограф на България. Някои от тези творци познавах лично и не бих забравил човечността им, житейските им увлечения, топлотата в общуването ми с тях. Години наред работих със световноизвестния  изкуствовед, проф. Атанас Божков, възхищавах се не само на ерудицията му, но и на мъжеството, с което защитаваше българските читалища от користни посегателства. Не бих могъл да си представя българската поезия без високия талант на Теодор Траянов, Димитър Бояджиев, Никола Фурнаджиев, Иван Динков… Всяка сутрин от родния ми дом в Панагюрище съзерцавам гранитните исполини на Мемориалния комплекс „Априлци“, част от който е дело на проф. Величко Минеков.

Чест прави на общинското ръководство в Пазарджик, че подкрепя морално и финансово тази книга. Тя е още едно свидетелство за духовното величие на един величав и проспериращ регион в България, в който миналото и настоящето му са част от неговото бъдеще!

Боян АНГЕЛОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички