Понеделник, 25 Мар 2024
 
Пазарджик

Художникът и галерист Ангел Ангелов ни вълнува с изложба в галерия “Вагабонд“

  26.12.2023 08:03             
Художникът и галерист Ангел Ангелов ни вълнува с изложба в галерия “Вагабонд“

ПАЗАРДЖИК. Броени дни преди Коледа художникът и галерист Ангел Ангелов подреди новата си изложба изцяло на морска тематика. За слънце, вода и пясък говорят дори имената на 24-те маслените картини – „Сламени сърца“, „Страст под слънцето“, „Любимец на слънцето“, „Залез в косите“, „Риболов преди залез“, „На път към пост“, „Зад скалата има залив“, „Старият фар“, „Старият дънер“, „Преди буря“, „След буря“, „Птица“, „Защо“, триптих на вълни и други.

На официалното откриване присъстваха много приятели, колеги и съмишленици на автора. Както и много ценители на изящното изкуство.

Художникът Константин Анастасов представи експозицията –

видимо развълнуван, на моменти с усмивка,

и много, много лично. Дългогодишно приятелство, проверено във времето, свързва двамата творци. Познават се още от студентските си години в Пловдивския университет.

- Още тогава, когато влизахме в часовете в различните училища по време на практиките, всички много харесваха Анчо. Не само заради силното му присъствие, но и защото усещаха неговите вибрации, неговата енергия. Към всички беше човечен и внимателен. И те го обичаха – спомни си Константин Анастасов.

Морето също свързва дълбоко художниците. От много години Ангел Ангелов е

спасител на плажа Велека

- Той познава добре морето и никога не е бил безразличен към него. Неслучайно в платната му се долавя толкова осезаемо стихията на това живо същество, на това различно същество, на това несуетно същество. Пред нас се разкрива неговата мъдрост в дълбочина, както и огромната му сила и мощ във времето и пространството, които в различните картини са различни.

Художникът и галерист е рисувал 24-те творби, включени в изложбата, в продължение на 5 месеца, но впечатленията си за тях е събирал цели 10 години. В някои има трогателни автобиографични елементи.

- Едно от нещата, които лично мен най-силно ме грабват, е как Ангел успява да имплантира откъси и фрагменти от времето в сегашното ежедневие – призна Константин Анастасов. - Пример за това е картината на човек в гръб, който държи за ръката малко момче. Откривам в нея толкова символика, толкова романтика. Защото

възрастният мъж всъщност е бащата на Ангел,

а детето е той самият като малък.

Освен всичко останало, Ангел Ангелов е и много интересен живописец, допълни Константин Анастасов.

- По-интересното обаче е, че при него има един период на духовно пробуждане. Малцина от нас го преживяват. Но духовното пробуждане помага човек да изчисти и селектира във времето нещата и хората около себе си. Включително визията си за изкуството и философията си за живота.

На едрите мазки, отношението към цвета и наслагването на цветовете обръщаха внимание познавачите. За платната казваха, че са изразителни, внушителни и заредени с мощта на твореца.

- Няма начин тези картини да не ви въздействат,

дори представите ви за изкуство, цвят и форма да са различни – обобщи Константин Анастасов.

Ангел Ангелов пък се обърна към гостите си със следните думи:

- Искам да ви благодаря и да ви пожелая хубави празници, човешки. Нека всеки един от вас да бъде обичан и да обича. Защото изкуството е едно допълнение към човешката обич.

Вярвам, че неслучайно завърших този цикъл. Той е свързан с много чувства, с много преживени неща - неща, които преживях заедно с моята съпруга Руми. Ако няма кой да подкрепя художника, той е като птицата – лети, без да знае къде ще кацне, къде отива, защо се е запътила натам. Много ще се радвам, ако тази малка част от моя живот ви харесва.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички