Регионът

Кмет и бебета станаха кукери в традиционния Дервишовден /СНИМКИ/

  07.01.2024 08:45             
Кмет и бебета станаха кукери в традиционния Дервишовден /СНИМКИ/

ВАРВАРА. Над 100 кукери, наричани тук „дервиши“, прогониха злото в нощта на 31 декември и на следващия 1 януари, и го отпратиха назад в старата година. Много хора се стекоха за традиционния Дервишов ден и аплодираха участниците от осемте кукерски групи, сред която се открояваше хумористичната - с пародийните костюми „пантолии“ , водена от кмета на селото Димитър Деянов. Общинският кмет Васка Рачева поздрави участниците и организаторите от НЧ „Селска пробуда-1927“ и щипна по бузките най-малките участници – 7-месечният Дамян имаше не само костюм, но и собствена маска, а бебетата Мария Ракова (2 месеца) и Натали Сидерова (4 месеца) бяха специално повити в кукерски кожи. Маската на Дамян е подарък, изработен от ръководителя на дервишка група „Тлакъ“ Георги Деянов – изключително старателно и прецизно, за да не натиска главичката на детето.

По стар обичай дервишите се събраха в 23,30 часа на 31 декември, напалиха огън на площада, а оттам започна нощната обиколка на Варвара начело с „булката“ и „младоженика“, „девера“ и „деверицата“, „цигани“ с тъпан и две гайди, „мечка“ и „мечкар“… Те  обиколиха цялото село от гарата през Каменна поляна и обратно, без да подминат всеки незалостен дом, за да прогонят вдън земя злите сили. За това получаваха в отплата пари и подаръци от домакините, които ги закичваха с „круше“. До обяд на 1 януари изнурителната обиколка приключи и шествието от над 50 дервиши спря в центъра на селото. Там се изяви мъжката фолклорна певческа група, която е лауреат от последния конкурс „Пиленце пее“ в Стрелча. Аплодисменти заслужиха и други самодейци от местния културен дом.  Многократната златна медалистка - 10-годишната Симона Павлова, изпълни автентични и обработени народни варварски песни, а връстничката й Стефани Данаилова заложи и на фолклорната, и на поп музиката в репертоара си.

„Беше незабравимо преживяване и най-радостното е, че се включиха толкова много млади хора – и деца в най-ранна възраст, и юноши, и младежи – както го правят родителите им, бабите и дядовците… Традициите са живи“, с вълнение сподели пред „Знаме“ секретарят на НЧ „Селска пробуда-1927“ Иванка Трендафилова. Тя е баба на малкия Дамян, и освен че беше водеща на празника заедно с председателя на читалищното настоятелство Петър Раков, се нагърби с ролята на бабата на „булката“, за да посрещне дервишката невеста. „Другите читалища могат да ни завиждат за председател като Петър Раков – активен самодеец, родолюбец и човек, който винаги се раздава за другите“, казва Иванка.

Организаторите благодариха и на спонсорите на празника, и специално на Община Септември.

Много хора се включиха във викторината, а особено голям бе интереса към традиционната томбола с 15 награди, коя от коя по-атрактивни. „Черешката“ на томболата - автомобил БМВ 320, отиде при Богомила Челебиева, която, оказа се, има късмета да печели големи награди от различни томболи. За щастливата късметлийка пишем отделно в броя.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички