Пазарджик

16-годишният Кристиян Пашов хвана кръста на Йордановден в Пазарджик /ОБНОВЕНА/

  06.01.2024 11:18             
16-годишният Кристиян Пашов хвана кръста на Йордановден в Пазарджик /ОБНОВЕНА/

16-годишният Кристиян Пашов от Пазарджик, който е ученик в Професионалната гимназия по механо и електротехника, хвана светия кръст на днешния празник Богоявление. Младежът от 4 годзини неизменно участва в ритуала на река Марица. Пожела си здраве. Празникът продължава с хоро в реката.

Както повелява традицията, след края на Светата литургия в храм „Успение Богородично“ в Пазарджик, литийното шествие предвождано от архиерейския наместник отец Боян Кочев премина по бул. „България“, за да стигне до коритото на река Марица, където от години се хвърля богоявленсксия кръст. Тази година отново десетки младежи скочиха в студените води на реката, за да хванат християнския символ, като този път най-сръчен се оказа Кристиян Пашов. Според традицията, който пръв успее да стигне до богоявленския кръст ще бъде здрав през годината. Стотици жители на Пазарджик се бяха събрали на моста на река Марица и в коритото й, за да наблюдават ритуала.

Фоторепортаж от събитието може да видите ТУК.

Новото беше в мъжкото ледено хоро, което се изви от издигната сцена и продължи в реката. Поздравления, освен отец Боян, отправи и кметът на Пазарджик Петър Куленски. Сред официалните гости бяха и областният управител Валентина Кайтазова, заместникът й Стефан Димитров, народният представител Стефан Мирев... 

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички