Регионът

В Пещера 24-годишният Евгени улови кръста, кметът-именик пусна бял гълъб

  06.01.2024 21:25             
В Пещера 24-годишният Евгени улови кръста, кметът-именик пусна бял гълъб

Петима смелчаци скочиха във водите на Стара река, за да извадят Светия кръст на Богоявление. 24-годишният Евгени Петров Георгиев улови кръста, след три години в опит да се гордее с днешния си успех. " За поредна година скачам и искам да призова  всеки  - и млади, и по-възрастни българи, да спазват традициите, да уважават църквата и светците, да участват в спасяването на кръста всяка година и да не се отказват. ", каза Евгени минути след като улови светинята. Той пожела на всички пещерци да са живи и здрави.

Преди това с тържествен водосвет на духовниците от пещерската околия започна Йордановден. Тази година ритуалът се извърши на централния мост в града. Отслужена бе света литургия оглавена от свещеноиконом Любомир Троянов. Десетки бяха жителите и гостите дошли тук за да ознаменуват пречистващата сила и животворна енергия на водата.

Литийното шествие премина през пл."България", съпроводено от желаещите да станат съпричастни с големия празник. В спасяването на светия кръст се включиха петима младежи, надеждно доказали, че са кръстени в лоното на православната църква. Тук бяха кметът на Община Пещера Йордан Младенов, екипът му, Васил Филев- председател на Общински съвет- Пещера, общински съветници, общественици, културни деятели.

Бял гълъб пусна в небето Йордан Младенов. Известно е, че в християнството гълъбът символизира Светия дух и избрания от Бог посланик между физическото и духовното царство. А Господ създал гълъба толкова бял, за да може да прогонва Сатаната от Земята, според легенди.

Йордан Младенов също пожела на съгражданите си да са здрави, да имат много хубава година. "Да бъдат верни на православието, да спазват и уважават българските обичаи". Малко по- късно, духовниците влязоха в сградата на Общината за да осветят кабинета на градоначалника. "Г-н Младенов, днес вие чествате своя имен ден. Тук сме да измолим Божията благодатна помощ и подкрепа за Вас и семейството Ви, за съработниците, с които осъществявате идеите си и за пещерското население. Божията милост и благодат да бъдат над Вас, Бог да Ви дава душевни и телесни сили, за да ръководите мъдро и проспериращо градът ни. За мирни и благи години!, нарече отец Любомир Траянов.

"Традицията отново да се съберем на този голям празник се пази и тачи. Традициите ни учат на отговорност. Запазват човешкото в нас. Община Пещера работи в единение с православната църква, стремим се да подпомагаме делата й, да пазим българщината за идните поколения. Благодаря, че в хубаво и в лошо църквата е до нас- Общинско ръководство, Общински съвет, съветници, администрация и граждани. Ще продължим заедно да се молим за  Божията помощ и подкрепа за да продължим напред", каза Йордан Младенов пред присъстващите.

И днес традицията беше спазена. Младенов пожела на Евгени да е здрав, успешен, да е късметлия. И го дари с парична сума за берекет и добър старт в живота. А момчето с кръст в ръка, придружен от свещеник, тръгна по домовете да поръси с осветената вода всяка къща за да изчисти жилището от нещастие и беди, да направи по-добри и човечни стопаните.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички