Пазарджик

10-метрова сурвачка извиси снага в Черногорово

  07.01.2024 08:47             
10-метрова сурвачка извиси снага в Черногорово

НУ „Кирил и Методий“ подари на „Българската Коледа“ песен, написана от учител и вдъхновена от истинска история

Стройна, колоритна, родолюбива – за втора поредна година в НУ „Кирил и Методий“ бе изработена 10-метрова сурвачка. Всички в селото я определят като „грандиозна“ и са категорични, че няма и не е имало по-висока досега в цялата страна. Действително тя почти докосва върха на покрива на местното читалище, където бе поставена преди Коледа. Направените снимки с нея са безброй.

- Реших да продължа традицията и живота на 10-метровата сурвачка от миналата година, защото тя е израз на родолюбие, патриотизъм и олицетворява българските народни традиции. Учи на тях и децата и то по един атрактивен и радващ ги начин – разкри пред „Знаме“ Лидия Кръстева.

Изпод нейните ръце и тези на верните й помощници

„се ражда гиздавицата“

И през 2023 г. я обличат в трикольорна премяна. Кипрят я с кравайчета, пуканки, орехчета, дрян, с различни по цветове пискюлчета, нанизи от сухи чушки и много, много родолюбие. „Грандиозната красавица“ помага на учениците да осмислят по-добре предисторията за появата на сурвачката, която датира от 2600 г. преди раждането на Христа, убедена е г-жа Кръстева.

- Да се изработи сурвачка, висока 10 метра, не е никак лесно – признава тя. - Но подкрепата на родителите и творческите идеи на учениците, ме окриляха и зареждаха с много енергия и позитивизъм.

Лидия Кръстева осъществява проекта си с помощта на

родителите

Анка Караджова, майка на Божидар от І клас, която омесва кравайчета. Майката и бабата на Атанас Атанасков от І клас - Тодора и Атанаска Лалови, както и майката на Ивелина Йорданова от ІІІ клас – Здравка Лалова, нижат пуканките за украсата.

- Сурвачката ни сплоти по много начини. Даде ни чудесен повод и за гордост.

Лидия Кръстева е събирала всичките си емоции в кратко стихотворение, което с много вълнение прочита на тържеството преди Коледа в чест на „гиздавицата“:

 

Грандиозна хубавица

 

Сурвачке наша, ненагледна!

В небето снага извисяваш.

Ти си Коледна магия

и черногоровци сплотяваш!

 

Вложих много труд, сърце, старание

във вдъхновяващото начинание:

в направата на грандиозна хубавица -

10-метровата дрянова царица!

И изви тя снага в небесата,

и стана чудото на чудесата!

 

Чрез тези мои няколко стиха

нека всички разберем,

че българските традиции

ни правят по-стойностен народ

и доказателство, че СМЕ БИЛИ,

СМЕ и ЩЕ бъдем нация

в неспирен възход!

 

Пред „Знаме“ директорката на НУ „Кирил и Методий“ Гергана Георгиева също не скри задоволството си:

- Горда съм, че и тази година нашата учителка Лидия Кръстева се погрижи отново да издигнем гигантската сурвачка, най-голямата в България. Тя е изработена от стабилна метална конструкция. Украсена е в цветовете на българското знаме. По-пищна и по-цветна е от миналогодишната. Нещо, което човек рядко може да види и то на селски площад, дело на ръцете на служителите, родителите и част от учениците в нашето училище.

Г-жа Георгиева, колегите й, а и всички възпитаници на НЧ „Кирил и Методий“ в Черногорово имат

още един повод за гордост

– песента, написана от техния преподавател Димитър Дамянов, посветена и подарена на „Българската Коледа“:

- Създадохме песен, която мислим, че се вписва добре в цялостното виждане за благотворителност на българина и с нея решихме да участваме в благородната инициатива „Българската Коледа“ - емблема на Президентската институция и на българската съпричастност и доброта.

Изпратихме писмо до Президента на Репулика България и до организаторите на тази инициатива. От администрацията на президентството се свързаха с нас и казаха, че много им харесва, но, за съжаление, сценарият на предаването вече е готов. Увериха ни, че могат да ни включат в бъдещи такива програми. В същото време

ми се обадиха от БНР - Програма Хоризонт

и поискаха да направим интервю. Така песента получи своята национална изява, а ние своето удовлетворение, че наистина е стигнала до повече хора.

Текстът и музиката на песента са дело на господин Димитър Дамянов, учител по музика в нашето училище. Момичетата, участвали в записа й, са две наши талантливи ученички – Дария Пиронкова и Ивана Раднева, които имат много спечелени награди от национални конкурси.  Те и другите ученици от нашето училището вече я пеят с удоволствие и затова искахме тя да стигне до повече хора, да ги накара да повярват в чудесата, които могат да се случат по Коледа.

Създаването на песента е вдъхновено от истинската история на едно

момиче от съседно училище, чийто брат е болен и трябваше да се събират средства

за лечението му в чужбина. Инициирана бе благотворителна кампания от ръководството на нейното училище през предходната Коледа. Тогава много хора с добри сърца се включиха и средствата бяха събрани. Но нали доброто е заразно, решихме да го предадем  нататък.

Вярвам, че и с песента, и с грандиозната сурвачка отново доказахме, че НУ „Кирил и Методий“ е малко училище с големи мечти, които успяваме да реализираме, каза в заключение директорката.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички