Спорт

Избраха десетте най-добри спортисти и скриха анкетата - обявяват я на 19-ти януари

  08.01.2024 15:38             
Избраха десетте най-добри спортисти и скриха анкетата - обявяват я на 19-ти януари

ПАЗАРДЖИК. Журналисти и спортни хора избраха десетте най-добри спортисти на общината за 2023 година в традиционната анкета. Своя избор направиха представители на „Знаме”, „Марица”, „Пз Днес”, „Па 1 Медия” и „Пзспорт.Инфо, футболната легенда Атанас Пашев и волейболният световен медалист за младежи Стоян Самунев.

Официалната церемония по обявяването и награждаването на най-добрите спортисти ще се състои на 19 юнуари от 19 часа в ДКТ „Константин Величков”.

Припомняме кои бяха номинирани за място в топдесетката.

За приза „Спортист на Община Пазарджик за 2023 година“ и място сред десетте най-добри спортисти ще се борят 19 състезатели от 12 клуба в 10 вида спорт, а кой ще бъде той - ще стане ясно на 8 януари.  Преди часове от „Бадминтон скуош клуб-Пазарджик“ съобщиха, че са предложил за топ десетката тазгодишните европейски шампионки от Полша Габриела и Стефани Стоеви, но общинският спортен отдел не ги е допуснал за участие. Не е ясно какви са мотивите, защото вчера не успяхме да направим връзка с експертите в отдела. Неофициално се говори, че осезаемата разлика в успехите на сестрите и останалите пазарджишки спортисти лишавало от интрига битката за победител в анкетата, а това е било основание и за отсъствието им в номинациите и в последните години (когато не журналисти определяха подредбата, а именити български спортисти). Но пък Габриела и Стефани, които през 2018-а станаха победители в десетката, са редовно картотекирани за пазарджишки клуб и освен че редовно допринасят за успехите му на вътрешни държавни първенства, те са стимул за подрастващите бадминтонисти на Пазарджик. Напротив, изграден или неизграден спортист, завършен или полузавършен, той носи точки за съответния клуб (и субсидии от тотализатора), носи слава за Пазарджик, носи реклама на съответния спорт пред подрастващите спортисти и неспортисти в Пазарджик. Правилата са си правила. Картотеката позволява номинация – така както преди картотеката в ЦСКА не позволяваше номинация в Пазарджик на олимпийския ни медалист Георги Георгиев…

Ето кои са номинираните за места сред 10-те най-добри спортисти на Община Пазарджик за изминаващата година.

СК “Кодокан“(джудо) е заложил на вицеевропейския шампион от Одивелаш, Португалия, за кадети Емил Вълчев. Освен това 17-годишният ни представител при 81-килограмовите стана трети на Европейска купа в Хърватия, пети на Европейски олимпийски младежки фестивал в Словения и девети на световното в Хърватия. Във вътрешния шампионат има три титли за 2023-а – до 16, 21 и 23 години.

СК  “Импулс” (спортни танци) номинира Виктория Александрова и Калоян Спасов. Златната двойка при младежи до 19 години спечели титли на държавен шампионат 1-ви ранг в стандартни танци и многобой, както и злато в многобоя до 21 години. На световните спортни игри в Италия те станаха седми в стандартните танци и осми в латиноамериканските танци при младежите.

СК “Олимпиец” (модерен петобой) предлага за анкетата 17-годишната Кристина Денина. През годината тя спечели титлата на държавното до 19 години, стана втора до 21 и при жените, което е впечатляващо.

Друго златно момиче – Михаела Стефанова, е „оръжието“ в номинациите на СК “Пентатлон” (фехтовка). На световното първенство в Пловдив тя се класира осма индивидуално при кадетките, а при девойките – на 23-то мястоиндивидуално. На европейско първенство в Естония зае 26-то място индивидуално и 1-то място отборно в същата възраст. Участва и на Европейските игри по фехтовка за жени, а на държавните първенства спечели три златни медала – индивидуално при девойки и при жени, както и отборно при жените.

Трима състезатели номинира СК “Торнадо” (карате шинкиокушин). Сенсей Станислав Комсалов завоюва златен медал на балканско първенство за мъже в Румъния. Савина Дудова спечели бронзов медал от европейско първенство в Унгария за жени и сребърен медал на държавното първенство. Георги Ангелов също се окичи с бронз на европейското, а на третото място на стърлбичката стъпи и на балканиадата в Румъния.

Има с какво да се похвали и СК “Шампион 2” (модерен петобой). От клуба номинираха за място в  Топ 10 двама титулувани състезатели. 15-годишният Томас Григоров записа две четвърти места на европейското в Германия – на триатъл, както и на бягане и стрелба. Там се класира и втори при момчетата на щафета биатъл и четвърти при младежите в бягане и стрелба. При младежите стана шести на щафета. На държавните първенства до 17 години има два златни медала на зимни и летни финали, а до 19 години – второ и трето място на зимни и летни финали. При мъжете е осми на летните финали.

18-годишният Емил Грозданов стана 11-ти на европейското в Литва индивидуално и трети на смесена щафета. На държавните първенства до 19 години има две първи места в зимните и летните финали, до 21 години – първо и трето място (както и две отборни титли в двете възрастови групи), а при мъжете – бронз на зимни финали.

Предложението на СК „Тайгър Дожо“ (карате киокушин) е Василена Петкова. 17-годишната състезателка стана първа на балканско първенство в Турция и втора на държавно първенство в кат. до 60 кг.

СК “Палашев” (триатлон и колоездене) номинира Борислав Палашев, който при мъжете записа на държавно първенство по колоездене първо място на писта (4000 м отборно преследване), стана втори и трети на шосе (часовник и общ старт). На държавно първенство по триатлон има първо място – щафета супер спринтова дистанция, второ място – спринтова дистанция, второ място – щафета, и трето място на олимпийска дистанция. Успешно завършил обиколката на Българи и обиколката на Истанбул.

19-годишната Гергана Стоянова спечели трето място на балктанското първенство по колоездене в Гърция (часовник) и е седма на балканскто по триатлон в Черна гора. На държавното по колоездене има две първи места на шосе (часовник и общ старт). На държавно по триатлон е спечелила 2 златни (олимпийска дистанция и щафета супер спринт) и 2 сребърни медала (щафета спринт и спринтова дисциплина).

Модел яхт–клуб “Пазарджик“ (корабомоделизъм) разчита на гласовете за Димитър Марков, който спечели две световни титли от Словакия в клас Eco Expert и клас FSR E. В държавните шампионати той е завоювал 4 златни и 3 сребърни медала.

СК „Тонус- спорт“ (шотокан карате до) номинира две от своите каратеки. Сиана Неделчева при девойки (13-14г.) има два бронза от световно първенство в Гърция (джиу ипон кумите и ката отборно), и шесто място (ката). На европейско първенство в същите дисциплини има трето и осмо места. Във вътрешния календар е спечелила пълен комплект медали, съответно в асай шотокан рю ката, джиу ипон кумите и ката.

Ивелина Донова е в същата възрастова група. На световното в Гърция има трето място на ката отборно и  шесто място в джиу ипон кумите. На държавни първенства е със спечелени злато, сребро и бронз в джиу ипон кумите, асай шотокан рю ката и санбон шобу кумите.

СК „Диляна“ (художествена гимнастика) предлага за гласуване златното момиче Цветейоана Пейчева, което е част от националния отбор ансамбъл девойки. На Второто световно първенство за девойки в Клуж Напока, Румъния, заедно с ансамбъла ни грацията се окичи с първо място в многобоя, първо място отборно, както и с два сребърни медала - финали 5 топки и финали 5 въжета. На европейското в Азербайджан тя и съотборничките й заеха второ място (многобой), първо място (финали 5 топки) и първо място (финали 5 въжета).

СКК „Печенеги“ (колоездене) има две номинации. Васил Попов е с второ и две трети места на балканското първенство за мъже в Пловдив – съответно на писта Отборен спринт, писта Кейрин и писта Отборно преследване. От държавни първенства колоездачът е спечелил второ (писта бързина) и две трети места (писта Кейрин и писта 1000 м от място).

При девойките Людмила Кирова е с второ и пето място на балканиадата в Пловдив (писта Медисън и шосе общ старт). В държавния шампионат е финиширала първа цели седем пъти - на шосе общ старт, писта 2000 м индивидуално преследване, писта 500 м от място, писта Скрач, писта Омниум, шосе Ранглиста и писта Ранглиста.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички