Пазарджик

Живко Пенев, зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура–Пазарджик: Наградата “Джовани Фалконе“ е признание и за колегите

  11.01.2024 08:34             
Живко Пенев, зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура–Пазарджик: Наградата “Джовани Фалконе“ е признание и за колегите

Прокурорът служи единствено на закона и справедливостта!

Живко Пенев е прокурор в Окръжна прокуратура–Пазарджик от осем години. Той е заместник-административен ръководител. Завършил е „Право“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. В края на 2023 г. той стана носител на наградата за прокурори и полицаи „Джовани Фалконе“, която традиционно се присъжда в памет на убития италиански магистрат. Малцина са обвинителите у нас, които са я получавали (преди 10 години прокурор Недялка Попова от Окръжната прокуратура спечели престижната награда, б.р.) Признанието за работата на прокурор Пенев е за успешно разследване по мащабно дело за данъчни измами и „пране на пари“.

- Прокурор Пенев, честита награда! С какво е ценна тя за Вас?

- Наградата „Джовани Фалконе“ е голяма чест за мен като прокурор. Отличието, което получих, е и за моите колеги от Окръжна прокуратура–Пазарджик, които ежедневно с работата си доказват и показват своя професионализъм в съдебните зали. Призът се дава всяка година в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе под мотото „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Наградата е учредена от Община Благоевград със съдействието на посолството на Република Италия в България. Конкурсът е учреден през 2009 г. и е подкрепен от проф. Мария Фалконе и фондация „Джовани Фалконе“. Целта на провеждането му е да се подпомогнат усилията на магистрати и полицаи да защитават обществените интереси и авторитета на професията си, да съдействат за ограничаване на корупцията и влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и за намаляване на криминалните прояви на национално и местно ниво.

- Малцина българи знаят кой е Джовани Фалконе…

- Животът на Джовани Фалконе е пример за служене на държавата и на хората в името на справедливостта и закона. Той е бил италиански прокурор, известен с непримиримата си борба с организираната престъпност в Сицилия. Убит е през 1992 г., докато е пътувал по магистралата край гр. Капачи. Фалконе е обявен от списание „Тайм“ за един от героите на „последните 60 години“.     

- А какъв беше поводът наградата тази година да бъде присъдена на Вас като прокурор в Окръжна прокуратура – Пазарджик?

- Както казах, наградата е голяма чест за мен. Тя е и за всички колеги, с които работехме в екип и предадохме на съд петима обвиняеми за участие в организирана престъпна група за данъчни измами и „пране на пари“. Тук искам да отворя една скоба. Всяко дело, по което работя е важно за мен. Няма малки и големи дела, защото зад всеки казус стоят човешки съдби и всеки очаква справедливост, бързина и точност при решаването му. Номиниран бях за тази награда като прокурор от екипа, разследвал организирана престъпна група, създадена да върши престъпления против данъчната и финансова система на територията на Пазарджик. Зад разкриването на нейната дейност стои неуморния труд и положените съвместни усилия на Окръжна прокуратура-Пазарджик, на служители на Държавна агенция „Национална сигурност“, Главна дирекция „Национална полиция“, Националната агенция за приходите. Разследването приключи в кратки срокове с внасяне на обвинителен акт в съда срещу петима обвиняеми за три престъпления - ръководство и участие в организирана престъпна група, данъчно престъпление и „пране на пари“. Наградата е признание за дейността на Окръжна прокуратура – Пазарджик и за изключително добре създадената организация на работа от административния ръководител Албена Кузманова, както и професионалното отношение на разследващите органи, прокурорите и съдебните служители.

- По каква схема са работили участниците в тази група за „пране на пари“?

- Престъпното сдружение е функционирало чрез използване на контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец“ и „буфер“. Чрез тях по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери. По този начин държавният бюджет е бил ощетен със 765 654 лева и е направен опит да бъде ощетен със сума от 823 672 лева.

- Делото нашумя в публичното пространство и влезе в съдебна зала. Кажете подробности за дейността на „липсващите търговци“?

- Установено е, че „липсващите търговци“ били регистрирани без материална, кадрова и финансова обезпеченост. Те създавали документооборот с невярно съдържание за фиктивни доставки на стоки към контролирани от организираната престъпна група „буферни“ дружества, имитиращи търговска дейност. В тях фиктивно били назначавани работници. Чрез тези фирми привидно се наемали складови бази, офиси, автомобили и др., за да се докаже, че развиват „реална“ дейност. Дружествата „брокери“ издавали фактури за фиктивни доставки на стоки към дружества „бенефициенти“, които генерирали значителни доходи от държавния бюджет, като получавали неследващи им се парични суми  - неправомерно възстановен ДДС, по-голямата част от които предоставяли на членовете на организираната престъпна група.

- Как са били разпределени ролите в групата?

- Всеки в организираната престъпна група е имал определена роля. Единият е бил ръководител и е давал нареждания на останалите участници. Те изпълнявали, а ръководителят възлагал общи и конкретни цели, набелязвал схема за данъчна измама и свеждал и контролирал създаването и движението на  документалния поток с невярно съдържание.

- Къде са отивали парите?

- Част от парите са били влагани в закупуването на имоти и автомобили, за което незабавно след повдигане на съответните обвинения е уведомена и КПКОНПИ.

- Какво се случва сега с имуществото на обвиняемите?

- То е обезпечено чрез налагането на запори и възбрани, като гаранция за изпълнение на предвиденото кумулативно наказание конфискация.

- Делото е обемисто. За колко време го внесохте в съда?

- Успяхме само за осем месеца от задържането на лицата. До успешното приключване се стигна благодарение на взаимодействие и ползотворното сътрудничество между институциите, координирани от Окръжна прокуратура-Пазарджик. Чрез приключването на такива дела се утвърждават устойчиви прокурорски практики при събиране на значима информация чрез компетентните държавни органи, предварителен съвместен анализ при ясно очертаване на кръга от факти от предмета на доказване, планиране и подготвяне на процесуалните действия с оглед ефективността. Това включва и дейностите по обезпечаване на санкционните последици глоба, конфискация и отнемане на предмета на престъплението или имуществото, в което е трансформиран,  в полза на държавата. 

- Прокурор Пенев, разкажете за началото на пътя Ви като обвинител.

- Той започна в Районна прокуратура-Пловдив, а след десетина години продължи в Окръжна прокуратура-Пазарджик, където работя вече над осем години. Колегите ми помогнаха да навляза в същността на прокурорската дейност за съответните групи родово подсъдни престъпления, като се има предвид изобилната и достъпна съдебна практика за всеки магистрат и ежедневния досег с разнообразни казуси. Всички значими за дейността на един прокурор принципи са обективирани в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, включително и в полагането на клетвата при встъпването в длъжност. Останалото е лична мотивация за работа.   

- Кой е най-ценният съвет, който бихте дали на начинаещите прокурори днес?

- Да спазват закона и да знаят, че хората очакват от нас справедливост. Да бъдат професионалисти! И да знаят, че прокурорът служи единствено и само на закона и справедливостта.   

- Като заместник-окръжен прокурор, доколко пречат или помагат административните задължения на работата в зала?

- Вече имам дълъг стаж като прокурор. Добре работя в екип с колегите си и съдебните служители, което ми помага да се справям и със задълженията си като заместник-административен ръководител. Едната дейност не пречи на другата.

- Какво ще пожелаете на читателите, на колегите и съдебните служители през новата 2024 г.

- Да бъдат здрави, да имат много лични и професионални успехи.

Мирослав СИВКОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички