Спорт

Шефовете на Хебър казаха за финансовото положение, футболистите, треньора, очакванията и перспективите

  12.01.2024 16:53             
Шефовете на Хебър казаха за финансовото положение, футболистите, треньора, очакванията и перспективите

Ако не получим пари от Общината, ще оцеляваме, но Хебър ще го има. Вярваме в подкрепата на общинското ръководство – много хора и в администрацията на Община Пазарджик, и на Общинския съвет, са съпричастни. Това заявиха на брифинг преди минути председателят на сдружението Елизар Спасов и административният директор на клуба Борис Димитров. Шефовете на Хебър отговаряха на въпроси на медиите за финансовото положение към момента, за нагласата на футболистите и треньора, за очакванията си към местната администрация и перспективите при добра или лоша развръзка

ЗА КАМПАНИЯТА, СЪБРАЛА 100 000 лева

Спасов започна с акцент върху „слънцето, изгряло на нашата улица” – кампанията за помощ към ПФК „Хебър 1918”, от която приходите са около 100 000 лева. „Преди всичко – дълбока, сърдечна и искрена благодарност към хората, които помогнаха на клуба”, заяви той, цитирайки имената на фирмите „Томов трейд”, „Ариете”, „Валдани”, „Сигма строй”, „Металика”, изреждайки имената на много хора, с благодарност към всички тях и анонимните дарители.

„Не сме очаквали. Набраната сума помогна да се изплатят ключови задължения

и забавеният месец ноември да бъде обезпечен, за да не влиза клубът в процедури по поемане на нови задължения. С част от тези пари бяха изплатени, възнаграждения на футболистите, бяха платени процедури за лечение на трима наши футболисти, един от които е трайно контузен”, обясни Спасов.

ФИНАНСОВАТА КАРТИНА

За съжаление в договорните ни отношения с контрагентии срещите ни с ръководство на Общината не се увенчаха с успех и не получихме най-малко сумата от 20 000 лева на месец за детско-юношеската школа (ДЮШ) – сума, която от началото на миналата година Общината реши да покрива с тази сума заплатите на 18 треньори в школата. Сега те останаха без възнаграждения около Коледа и Нова година”, каза Спасов и допълни, че се е срещнал с треньорите и днес ще им бъде преведена първата от трите забавени заплати. В края на месеца и началото на февруари ще получат и втората, а през март ще се премине към нормален режим на плащане, не без съдействието на общинското ръководство.

Борис Димитров заяви, че свиването на бюджета, особено за първия отбор, ще бъде факт.

„Тази година целта е да бъдем далеч от изпадането и към днешна дата целта изглежда изпълнима

Свиването може да направи така, че отборът да оцелее, но не можем в следващите години да продължаваме със свиване, защото се губи професионализма. Ние говорим с различни фирми, имаме уверенията им, че ще започнат да помагат, но трябва да видят как ще минат настоящите сътресения – каза Димитров. И поясни, че от разговорите с кмета Петър Куленски през ноември имат уверение, че Общината ще помага на клуба от февруари. „Затова направихме дарителската кампания – за да спасим декември и януари”, подчерта той. „От февруари вярваме, че картинката със сигурност ще бъде много по-добра”. В отговор на въпрос на „Знаме” каква сума от Общината ще направи картинката такава, той коментира: „На декемврийската сесия се говори за около 2 млн. лева годишен бюджет за спорта, който да се гласува през февруари, като предишният е бил малко над 7 млн. лева. Т.е. това е със 70% по-малко. Ако Общинският съвет гласува само 1 милион лева отгоре, т.е. занижението да е с 60 %, с тези 40 % от досегашната сума, която сме взимали, мислим, че ще може да оцелеем…”, каза Димитров, съпоставяйки малкия процент за спорт от 3 млн. лева на базата на 145 млн. лева общ бюджет.

По думите му, Хебър се нуждае от дотация в размер на 1 милион лева

от Община Пазарджик, при положение, че има отлична база, средствата ще бъдат инвестирани в покупка и заплащане на заплати на играчите, треньорите, треньорските щабове и всички хора ангажирани в поддръжката на стадионите и игрищата, нощувки, храна и транспорт на гостуванията. Димитров даде пример със Симфоничния оркестър, който получава 1.3 милиона лева годишно. „Там няма деца. Не ме разбирайте погрешно, аз с две ръце съм за това да има има Симфоничен оркестър в Пазарджик, но спортът не заслужава ли това? Някои хора обичат да слушат музика и по този начин си хранят душата, има други хора, чиято храна за душата е спорт. Клубът не е частен, той е на града. Ние ще се радваме ако в следващия Управителен съвет има представител на бизнеса, на Община Пазарджик и сега има – Минко Минков“, каза директорът.

„Минималният бюджет на футболния клуб в „А” група е около 2-2,5 млн. лв.

 Но това е само първият отбор – имаме над 60 човека на работа в клуба и 18-19 формации в ДЮШ, където има 320 деца, които идват всеки следобед, но от тях плащат между 159-180 деца. Таксата от 50 лева, която се плаща месечно за обучението са калкулирани и ДДС, и данък „Печалба”, така че школата винаги е била „дотирана” от първия отбор – тази сума от 20 000 лева е недостатъчна”, допълни той. „Отборът 2 години поред е в „А” група с бюджет, идентичен с този, с който беше в „Б” група. Да не забравяме и много сериозните ивестиции в базата – осветлението, електронното табло, практически нов сектор на стадиона, 4 затревени терена, от които 2 чисто нови с автоматични поливни системи. Пети терен в Сарая, който се поддържа така, че на него да води тренировки първия отбор (знаете за изискванията на Любо Пенев). Двете изкуствени игрища с оставените консумативи за основен ремонт. В този план за много кратко време школата даде плодове – вторият отбор по спортен път влезе в Трета лига, без да плащаме такса за административно влизане. Старшата възраст играят мъжки футбол в окръжната група, имаме два юношески отбора в елитна група, както отбор, който завърши втори в зона „Пловдив” и тобор, който миналата година спечели турнир като на финала би ЦСКА…”

Елизар Спасов бе категоричен за промени „вертикални и хоризонтални

„Ще бъдем принудени да внесем корекции в цялата структура и организация на клуба – от администрацията, през ДЮШ и първия отбор, по всички звена”, каза той.  

ЗА ФУТБОЛИСТИТЕ И ЛЮБО ПЕНЕВ

„Водим разговори с контрагентите, продължават сондажите с Общината. Очевидно не можем да разчитаме на някакви конкретни ангажименти преди да бъде гласуван бюджета.

Благодарение на дарителската кампания към момента няма нито един футболист от първия отбор, който да е разтрогнал договора си заради неизпълнени финансови ангажименти на клуба. Момчетата са наясно с трудната обстановка и нито един човек не е дошъл при мен за да иска предсрочно прекратяване на договора”, коментира президентът. Той поясни, че Любо Пенев и щабът му засега остават в клуба, но треньорът във всеки един момент може да си тръгне и решението е изцяло негово, а той е наясно с финансовото дередже в клуба и факта, че заплатата на него и помощниците му ще бъде редуцирана.

„Някои казват – да има само школа, да няма първи отбор. Но ако няма първи отбор, децата няма да имат стимул и повечето няма да идват. Други казват – това е частен клуб, защо Общината да дава? Но ако този частен клуб въведе такса за децата от Спортното училище, половината от тях няма да останат в него, защото поради тази причина са отишли там. Не можем да си позволим да разрушим нещо социално.

В тази връзка президентът Спасов заяви, че тиражираните информации в края на миналата година за 300 000 лева месечна субсидия на клуба не отговарят на истината. „Може би е имало случаи, в които клубът е получавал в един месец 50 000, а в следващия - 350 000, но средната месечна сума от Общината, включително за ДЮШ, е била „30-40 % по-ниска”.

ЗА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ

Представителите на Хебър отрекоха при тях или на стадиона да са идвали хора, които да са предлагали да влязат в следващия УС (той след дни ще се избира на Общо събрание на сдружението) с ангажимент да дават или да носят пари за клуба, каквито слухове се носят в последните дни. Елизар Спасов не отрече и не потвърди дали ще се кандидатира за нов управленски мандат.

ЛОШИЯТ ВАРИАНТ

Ако все пак се стигне дотам, че Общината няма възможност да даде средства на Хебър, клубът ще оцелява и ще оцелее, убеден е Димитров. Още повече, има в дългосрпочен план опции за нови приходи - създаване на нова лига, за плащане на тв права директно на клубовете, държавни инвестиции за нов стадион тип "бизнес център" (защото сме в Топ 5 на отборите, които попадат в това "перо"), който да носи печалба не само от футбол...

"Направили сме наши изчисления за собстветите приходи на клуба през 2024 година. Сигурни са 1,1 млн. лева. ако Общината ни дава по около 60-80 000 лева месечно (1 млн. лева годишно), ще сме в оптимална форма. Ако Общината не даде и това, клубът ще оцелее, но няма да е на сегашното ниво.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички