Понеделник, 15 Апр 2024
 
Пазарджик

Доброто потече като река и спаси болно момиче

  18.01.2024 07:34             
Доброто потече като река и спаси болно момиче

По Коледа за нула време с общи усилия за Силвия се събраха 35 000 евро

ДИНКАТА. Чудесата се случват край нас, а когато станем част от случването им – каква по-хубава награда от това? 15-годишната Силвия Стоянова след бъбречна трансплантация отново е в дома си в родното село. Сумата от 35 000 евро за медицинската интервенция в Турция събраха добри хора от община Лесичово, и то за броени дни около Коледа.

Семейството от ромски произход от години работи в Кипър. През ноември тази година момичето се почувствало зле. Последвало бързо завръщане в България за търсене на възможност за решаване на здравословния проблем на Силвия. Първо се намесва Бърза помощ в Пазарджик, после следват консултации в болници в Пловдив и София. Лекарите са категорични –

нужна е спешна трансплантация,

защото и двата бъбрека не функционират.

След кратка хемодиализа в пазарджишката болница, Силвия с майка си – донор заминават за Турция. 27 декември е датата на надеждата и тя се случва. Момичето и майката се чувстват добре, възстановяват се от преживяното – физически и психически. По Коледа чудото се случва в семейството.

Съдбата на Силвия трогва сърцата на малки и големи. Инициативата за доброто дело подема Община Лесичово в лицето на кмета инж. Серьожа Лазаров и заместничката му Веселина Милкова.

- Средствата за лечението на Силвия потекоха като река

- припомни здравната медиаторка към Общината Анета Асенова, която също е от Динката.

След поместване на снимката на Силвия във Фейсбук телефоните не престават да звънят с предложения за помощ. Първата сума от 10 000 лева постъпва от жители на ромската махала. Включват се земеделски производители и търговци. Пристигат 5000 лева от работещи в чужбина роми. Евангелската църква дарява 3000 лева, а

футболният селски отбор добавя още 1500 лева

Общинските съветници също се включват в благотворителната кампания. От футболен турнир в Пазарджик, организиран от общинския съветник Станислав Чочков, по сметката на момичето постъпват още 1000 лева.

Коледните базари в селата са подчинени на идеята събраните от продажбите суми да зарадват болното момиче. От калугеровския базар постъпват 753.40 лева, от изнесената пиеса в Церовското читалище – 500 лева, от томболата, организирана от кмета на Динката Александър Стоянов – 700 лева. Идват средства и от коледния концерт с децата от дома в Лесичово. Включват се и децата от детските градини и училищата. Те изработват красотите за базарите.

Бабите пък изплитат терлички и ръкохватки

за топлото през зимата.

- Не е възможно да се споменат десетките дарители. Случаят „Силвия“ доказа, че всички жители на община Лесичово сме едно цяло, без етническо разделение, заедно в радост и в беда – убедена е здравната медиаторка.

Най-щастлива от всички е Силвия, която сподели:

- Чувствам се добре. Благодаря на лекарите, че ме върнаха към живота и на добрите хора, които помогнаха отново да се усмихвам. Радвам се, че всичко мина успешно и сега се възстановявам. Чакам с нетърпение да мине една година и отново да се върна в класната стая, е мечтата на 15-годишното момиче.

Мама Елена, дала частица от себе си на дъщеря си,

за да живее, трудно се връща към спомена за преживените тежки дни и часовe.

- Няма по-хубаво от това да видиш отново детето си здраво. Искам да благодаря от сърце на всички лекари и на хората, помогнали за лечението на Силвия. Събраната от тях сума бе допълнена от мои роднини – моя брат, брата на съпруга ми и други, които даряваха по 5 и 10 хиляди лева. Даже със събрани 3000 лева – български пари, купихме лекарства от Турция. Вярвам, че скоро ще възстановим здравето си напълно и ще сбъдваме мечтите си, вълнува се Елена.

Редакцията на „Знаме“  желае на Силвия и майка й Елена здраве и да гледат напред с надежда за по-добри дни!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички