Четвъртък, 18 Апр 2024
 
Други

Бъдещето принадлежи на вегетарианството! - смята Илиян Кузманов

  15.01.2024 14:04             
Бъдещето принадлежи на вегетарианството! - смята Илиян Кузманов

Какво ще слагат бъдещите поколения в чиниите си - въз основа на науката? Те ще бъдат вегетарианци, мога да се обзаложа с вас! Само след 30-тина години няма да можете да си поръчвате масово месо в ресторанти. Масово те ще бъдат вегетариански заведения. Месото се превръща в лукс, който някои старомодни хора ще ядат само по Коледа. А в ресторанта вие ще мислите за други неща или по точно ще разсъждавате, а няма да сте подвластни на вредни навици градени хилядолетия. Липсват ви витамин D и протеини? Ето ви сьомга, отпечатана на базата на 3D водорасли, с чаша обогатено бадемово мляко. Гарнирайте я с малко салата обогатена с полезни мазнини! С билките набрани от покрива ще да помогнете на сърцето си. А ако се съмнявате за каквото и да е, кой е производителя, ресторантьора, готвача, живея ли отговорно, можете да сканирате баркода, за да получите цялата информация, която всеки един от нас трябва да знае.

Начинът, по който се храним сега, изтощава околната среда и убива нашите екосистеми. Дори да оставим настрана околната среда, глобалното потребление на храна е безсмислено. От една страна, по данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН най-малко 700 милиона души по света са изправени пред глада. От друга страна, по-голямата част от световното население живее в страни, в които наднорменото тегло убива повече хора, отколкото недохранването.

Парадоксално е също така, че изпращаме храна в световен мащаб, като правим милионери и създаваме огромна корупция в страните донори, но в страните получателки (страдащи от глад и суша) местните земеделски производители едва оцеляват, това се налюдава в много части на света. Хората се тревожат за замърсяването на въздуха и водата, но далеч по-малко видимото замърсяване на почвата е също толкова опасно. Чрез него се замърсяват нашите плодове, зеленчуци и месо. Исхемичната болест на сърцето, свързана със замърсителите във въздуха, почвата и водата, е убиец номер едно в света. Всъщност селскостопанските животни отделят почти 64 % от целия амоняк, което допринася в огромна степен за замърсяването на въздуха. СЗО е изчислила, че замърсяването на въздуха в световен мащаб е по-голям убиец от тютюнопушенето, автомобилните катастрофи или ХИВ/СПИН.

За да се изхранят близо осемте милиарда души на тази планета, трябва да се извърши много оран, засаждане, наторяване и пренасяне. Очаква се до 2050 г. световното търсене на храни дори да се удвои. За да се справим с неравномерния дял на достъпа до храна в действие влизат технологиите. Учени и стартиращи компании в много части на света работят за създаването на по-отворени и ясни системи за комуникация за начина, по който храната пътува, като в бъдеще купувачите ще могат да сканират баркода на даден продукт и да видят пътя му от фермата до магазина, за да се уверят, че той е бил екологичен и устойчив. Цифровизацията помага на земеделските стопани да следят за отпадъците и загубите на храна, но също така прави работата им по-ефективна. Триизмерното отпечатване на храни ще става все по-разпространено. Чилийски учени вече 3D-принтират храни за деца с формата на фигурки от питателни морски водорасли.

Аз съм вегетарианец от точно 25 години и смятам, че това е един от най- важните избори които съм правил в моят живот, както за мене, така и за околните. Това е личен избор, който когато го правим не трябва да взимаме под внимание множеството здравословни преимущества, които ще получим, а най-вече да осъзнаваме, че така ние разбираме нашата малка, но въпреки всичко важна роля в огромната и сложна система от взаимосвързани организми, наречена живот.

Много пъти са ме питали, как стана вегетарианец. Не бях уверен, че ще се справя и затова започнах великденския пост, като в един момент по време на поста си дадох обед че ще продължа, като това ще бъде нещо от мен, от което се отказвам за всичко около мен. Но това което ме бе мотивирало да пробвам и да продължа бе много по-дълбоко. От морално-етични дилеми, които могат да измъчват един юрист със съвест до това, което бях видял в моят живот. Все пак аз съм от поколението видяло и соца и това, което последва и няма как да бъдем заблудени от днешните реставратори на мракобесието. Един от най-тъмните ми спомени от преди 89-та година, беше точно на безобразното унищожаване на природата посредством грандомански проекти, които нанесоха и нанасят вреда на природата, защото познати бездушни чиновници са решили да получат бързи облаги. Само погледнете Мина Елшица до Пазарджик, която вече десетилетия не работи, а продължава да трови едни от най-плодородните земи в България, точно заради безхаберието на чиновници. Както и ние видяхме и в демократичния преход, прословутите ловни дружинки и ловни стопанства, оглозгали всичко живо в нашите гори, бяха мястото все едно събиращо старият кръвожаден комунистически елит. Мога да ви уверя, това го няма никъде по света! Това бе и причината Фондация Арт Ангел и Angel Group да започнат инициатива за драстично ограничаване на лова и риболова в България, който са в основата на унищожаването на нашата прекрасна природа. Инициативата бе част от Форума за граждански дискусии "Аз обичам България!".

А ползите от това да бъдете вегетарианци са многобройни:

Вегетарианският начин на живот предлага редица ползи за здравето на хората:

Здравето на сърцето: Вегетарианците са склонни да имат по-ниски нива на сърдечни заболявания. Диетата им обикновено е с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, което спомага за поддържане на здравословно кръвно налягане и намалява риска от сърдечносъдови проблеми.

Вегетарианските диети често се свързват с намаляване и поддържане на здравословно тегло. Храните на растителна основа обикновено са с по-ниско съдържание на калории и по-високо съдържание на фибри, което насърчава засищането и подпомага контрола на теглото.

Намален риск от рак: Някои проучвания сочат, че вегетарианците имат по-малък риск от някои видове рак, включително рак на дебелото черво, гърдата и простатата. Изобилието от антиоксиданти и фитохимикали в растителните храни допринася за този защитен ефект.

Здрава храносмилателна система: вегетарианската диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, осигурява важни диетични фибри. Фибрите подпомагат перисталтиката (редовното движение на червата), предотвратяват запек и поддържат здрави черва.

Подобрен контрол на кръвната захар: вегетарианската диета може да помогне за контролиране на нивата на кръвната захар, което я прави полезна за хора с диабет или с риск от развитие на диабет.

По-здрави кости: противно на погрешното схващане, че вегетарианците не разполагат с калций, растителните източници като зелено листни зеленчуци, тофу и обогатени растителни млека осигуряват достатъчно калций за здравето на костите.

По-нисък риск от камъни в бъбреците: вегетарианците често консумират по-малко животински протеини, което намалява риска от образуване на камъни в бъбреците.

Дълголетие: някои проучвания сочат, че вегетарианците могат да живеят по-дълго поради по-здравословния си начин на хранене и по-малкия риск от хронични заболявания.

Етични и екологични съображения: макар да не е пряко свързан с човешкото здраве, изборът на вегетариански начин на живот е в съответствие с етичните ценности и допринася за устойчивостта на околната среда.

Вегетарианството предлага редица икономически ползи за нашата планета. Това е особено актуално в икономическата криза, в която се намира света, свързана с продоволствената ни безопасност и галопиращата инфлация, пред която сме изправени:

Намаляване на разходите за здравеопазване: растителното хранене е свързано с по-ниски нива на хронични заболявания като сърдечни болести, диабет и някои видове рак. При възприемането на вегетариански диети разходите за здравеопазване могат да бъдат намалени, което води до икономии както за хората, така и за правителствата.

По-ниски разходи за храна: вегетарианските диети са по-достъпни от тези с месо. Изследователи от Оксфордския университет установяват, че растителните диети могат да намалят разходите за храна с до 33 %. Дори флекситарианските диети (които понякога включват месо или млечни продукти) могат да намалят разходите с 14%.

Спестяване на средства за опазване на околната среда: производството на енергия и протеини от растителни източници обикновено е по-евтино, отколкото от животински източници. Освен това отказът от консумация на месо може да доведе до по-ниски цени и производство на царевица. Освен това ползите за околната среда от намалените емисии на парникови газове и използването на земята, свързани с вегетарианството, допринасят за общите икономически ползи.

Ефективност на ресурсите: вегетарианският начин на хранене изисква по-малко ресурси като вода, земя и енергия в сравнение с начина на хранене, при който се консумира месо. Тази ресурсна ефективност води до икономии на средства както за хората, така и за обществата.

Създаване на работни места: с нарастването на търсенето на растителни храни има потенциал за създаване на нови работни места в селското стопанство, преработката и дистрибуцията на храни. Преминаването към вегетарианство може да стимулира икономическата активност в тези сектори.

В обобщение, възприемането на вегетарианството не само е от полза за нашето здраве и околната среда, но има и положителни последици за световната икономика.

Вегетарианството има значителна етична и екологична стойност, с която се определя нашето развитие като човешка цивилизация. Ако има няколко мерни единици за определяне нивото на цивилизованост и степента на интелектуално осъзнаване, то едно от най-важните от тях е вегетарианството. Осъзнат избор, които също така определя нивата ни на човечност и емпатия, както и способността ни не само да искаме да получаваме, но и да можем да поемаме отговорности, разбирайки какво означава последици.

Екология и изменение на климата:

Глобално затопляне: предизвиканото от човека изменение на климата е неотложна криза. Животновъдството допринася значително за емисиите на парникови газове. При разлагането на оборския тор се отделя азотен оксид, който е силен парников газ. Освен това на животновъдството се падат 18 % от световните емисии на метан. Преминаването към диета с ниско съдържание на месо може да помогне да се обърнат последиците от изменението на климата.

Емисии на парникови газове: чрез намаляване на консумацията на месо в световен мащаб можем значително да подобрим състоянието на околната среда. Растителните диети смекчават отрицателното въздействие на производството на месо върху нашата планета.

Хуманно отношение към животните и етично третиране:

Загуба на живот на животни: етичните вегетарианци се застъпват за намаляване или изключване на месото от диетата ни. Те признават, че консумацията на животинско месо се отразява отрицателно върху живота на животните. Изборът на храни на растителна основа е в съответствие със състраданието и уважението към съзнателните същества.

Информираност за жестокостта към животните: информираността за страданията на животните във фабриките е причина за етични съображения. Избирайки вегетарианството, ние отхвърляме практики, които вредят на животните и насърчаваме тяхното благосъстояние.

Биоразнообразие и опазване на местообитанията:

Усилията за опазване на околната среда: вегетарианството подпомага биоразнообразието, като намалява обезлесяването и унищожаването на местообитанията, свързани с мащабното животновъдство. Опазването на естествените местообитания е от полза за екосистемите и видовете в тях.

Ефективно използване на ресурсите и устойчивост:

Опазване на водата: животновъдството изразходва огромни количества вода. Изборът на растителна храна намалява натоварването на водните ресурси.

Здраве на почвата: устойчивите земеделски практики във вегетарианските диети подобряват здравето на почвата, предотвратяват ерозията и запазват плодородната земя за бъдещите поколения.

Здраве и благополучие:

Лично здраве: вегетарианските диети насърчават здравето на сърцето, регулират теглото и намаляват риска от рак. Те също така подобряват контрола на кръвната захар и поддържат по-здрави кости.

Намален риск от зоонозни заболявания: вегетарианството намалява риска от зоонозни заболявания (предавани от животни на хора), което повишава здравната сигурност в световен мащаб.

В обобщение, приемането на вегетарианството не само е от полза за личното ни здраве, но и допринася за един по-устойчив, състрадателен и издръжлив свят. Трябва да бъдем по-умни и да започнем да планираме напред, човешката раса няма друг избор, освен да промени хранителните си навици. Ще бъде наличен по-усъвършенстван анализ на данни, за да се проектира за хората подходящата диета за техните конкретни нужди. Учени от цял свят разработват обогатени дизайнерски храни. Тези продукти с добавени витамини и минерали вече се предлагат. В Швеция и Канада витамин D се добавя в млякото по закон, за да се преодолее недостигът му в северния климат. Италиански учени изследват перфектната текстура и консистенция на храната за възрастни хора. чрез образоване на потребителите, хранителните навици постепенно ще станат по-здравословни и по-екологични, а хората ще се насочат към по-традиционни храни.

Аз съм оптимист, само вижте колко умни са децата в днешно време! При положение, че всичко е дигитално, цялата информация(от цял свят), от която се нуждаете е само на един клик разстояние. Много от хранителните ни навици вече са се променили през живота ни, но предстоят още промени. Това което следващото поколение ще донесе на масата, със сигурност ще промени правилата на играта из основа.

Борислава ТОШОВА

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички