Пазарджик

Отрязаха ценови скок за автобуси и тролеи – те нямат разписания

  16.01.2024 08:31             
Отрязаха ценови скок за автобуси и тролеи – те нямат разписания

„Хебър Бус“ и „Тролейбусен транспорт“ вдигнаха картите на ученици и пенсионери с над 100 %, после дадоха на задна

ПАЗАРДЖИК. Граждани негодуват от липса на разписания на автобуси и тролеи в областния град. От началото на ноември графикът на градските и междуградските линии ги няма на сайтовете на дружествата-превозвачи „Хебър Бус“ и „Тролейбусен транспорт“, а след запитвания на читатели, на електронните страници се появиха пояснения, че „поради технически причини разписанието на линиите не е налично“. И толкова.

Пътници казват, че през декември месечната ученическа карта за тролеите

е била 10.50 лв., а от 1 януари е скочила на 24.50 лв.

- или с над 100 процента. През декември на 24.50 лв. бе фиксирана и ученическата месечна карта за една автобусна линия, а за две цената бе 26.60 лева, считано от 1 януари. Новите тарифи официално бяха обявени на Бюрото за продажба на ул. „Екзарх Йосиф“ (до Ритуална зала).

Да припомним, че преди Коледа Министерски съвет реши, че децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт, а мярката влиза в сила от 1 февруари 2024 г. Децата до 7 години ще продължат да пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт, а от 7 до 14 години ще ползват 50% намаление по междуселищния автомобилен транспорт.  Проблемът е, че тази мярка,

която и досега съществуваше, не се спазва от превозвачите

И няма кой да ги накара да я спазват. Макар че държавните органи могат. С приетите от правителството промени от държавния бюджет ще се осигурява 50% от намалението от редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване.

"Призоваваме общините да разработят актуализации на техните наредби и тарифи и да публикуват промените за обществено обсъждане в максимално кратък срок", апелира министър Георги Гвоздейков. Друга важна промяна е, че

държавата вече ще субсидира три вместо две дневни транспортни връзки

между селищата в слабонаселените планински и гранични райони. Близо 330 млн. са отпуснатите от държавния бюджет средства за обществения транспорт през 2024 г., заяви Георги Гвоздейков. От тях 141.4 млн. лв. са за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лв. са за субсидиране на градския и междуселищния автомобилен транспорт.

В тази връзка

кметът Петър Куленски обяви замразяване на цените в Пазарджик

Той коментира на официалната си страница във Фейсбук новината от Министерски съвет и получени сигнали от граждани за настъпило увеличение на цените на картите за пенсионери и учащи през януари 2024 г. И съобщи, че е провел разговор с фирмата-превозвач.

„Считано от този месец (януари,б.р.), цените на картите НЕ следва да бъдат увеличавани. Те ще запазят стойността си от миналата година, а от февруари месец цената на картите ще бъде намалена съгласно постановлението от Министерски съвет. Паралелно с това децата до 14 навършени години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Досега възрастта беше 7 години. За  междуселищния транспорт - децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, а тези от 7 до 14 години ще ползват 50% намаление на билетите. В тази връзка фирмата превозвач пое ангажимент към Вас, че през следващия месец февруари тези, които са заплатили карти по цени, действащи преди 01.02.2024 г., ще бъдат компенсирани. Това ще се случи, като се преизчисли разликата между новата цена на карта (с 50% намаление) и надплатената сума през месец януари 2024 година“, поясни Куленски.

Автобусни неволи и преди

През лятото на миналата година „Знаме“ писа, че автобусни линии са редуцирани или дори съкратени от началото на юли, а за това официално няма направени промени в разписанията. Пред „Знаме“ от „Хебър Бус“ обясниха, че промяна в автобусното разписание има в удължената линия до Сарая (3 курса на ден), която няма да изпълняват през лятната ваканция, защото е ангажимент към учениците. Според тях, разписанието на сайта на дружеството е актуално. Наша проверка обаче показа, че автобуси не се движат така, както са описани в разписанието – като линии номера 1, 13, 6 и 7...

Разписания кога?

Сега отново попитахме двете дружества защо все още не са оправили техническите си проблеми с разписанията и кога евентуално ще го сторят. Все още чакаме отговор. Дано да нямат технически проблем и с комуникацията.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички