Други

Денят на развода е на 8 януари, но празник ли е?

  18.01.2024 07:30             
Денят на развода е на 8 януари, но празник ли е?

Ефектът „Нова година – ново „Аз“, също оказва влияние за раздялата

Първият работен понеделник от новата година си е спечелил прозвището “Ден на развода”, отбелязват експерти с опит в бракоразводните дела. Тази година се падна да бъде в понеделник на 8 януари. Въпреки репутацията за споделено щастие, празничният сезон носи доста стрес сред двойките и това води до възникване на проблеми в отношенията. Някои дори решават да прекратят връзките си и да се отбият в местния съд.

Мит или реалност е денят на развода?

“По–скоро е мит, че хората желаят да се разведат след празниците или след прекарано много време с партньора” - споделя за вестник „Знаме“ адвокат Мирослава Иванова от Пазарджишката адвокатска колегия.

-  Когато държиш на семейството си, моментите, в които си с партньора си, са дълго чакани и приятни” - допълва тя.

“Пик на разводите има по-скоро след Нова година” - пък твърди колегата на адвокат Иванова - адвокат Емил Посталков.

Експерти по отношенията и връзките, бракоразводни адвокати и семейни терапевти обвиняват стреса и желанието  “всичко да е перфектно”

в ситуацията на “празничния балон”, който всъщност се пука,

когато двама души вече не са щастливи заедно.

Това не означава непременно, че партньорите съвсем изведнъж “не могат да се гледат” и скоропостижно и успешно се намразват един друг. Пропукването в разбирателството се случва след поредица от злополучни събития и обстоятелства – брачните отношения са “форма и на обществени отношения и като такава се влияят от външни фактори – например от социално-икономическата обстановка в страната. Липсата на пари, работа, социална реализация са възможни причини за нарушаване на хармонията между партньорите“ – казва адвокат Иванова.

Някои от анкетираните хора твърдят, че

“времето, прекарано с партньора по празниците, е достатъчен мотив за подаване на молба за развод

“Пик на разводите, освен в България, също и в чужбина имаше по време на Covid пандемията, когато съпрузите прекарваха повече време заедно” – споделя адвокат Стоил Малинов. По думите му това, “довело до разстройство на брачните им отношения”.

Ефектът “Новогодишни решения и Нова година – ново Аз” също оказва влияние.

С началото на новата година всички ние изготвяме личните си празнични обещания и кроим модела на нашето “по-добро”, “по-слабо” и “по-работещо и успешно Аз”.  А за някои това включва и Нова година – “нов” развод.

По статистически данни за област Пазарджик от 2022г. - Сключените бракове  са 907, а бракоразводите – 313.

“Повечето искови молби за развод подават жените, като причините за това са комплексни” – споделя в интервю адвокат Емил Посталков.

Но какво се случва след развода?

Съществува ли “приятелски развод”

и кои са губещите страни; съществува ли споделено попечителство и има ли то почва у нас? - потърсих отговорите през призмата на различни гледни точки - правни специалисти по бракоразводни дела от областта и обикновени разведени “мами” и “татковци”.

В Тълкувателно решение от 2017г.на Върховния касационен съд се приема, че “при развод по исков ред съдът предоставя родителските права за упражняване на единия родител”. В голям процент при конфликт между родителите и непостигнато споразумение след развод, попечителството над децата се произнася в полза на майката. “Според обществото - ние татковците сме донори и касички” казва–един от “отчуждените бащи”.

В някои съдилища

се прокрадва идеята за “споделено родителство”

и общо упражняване на родителските права, но само след постигнато споразумение между родителите.

Към днешна дата стотици бивши партньори, също и майки и бащи, имат проблеми с родителските права и така нареченото родителско отчуждение, повече насочено към татковците.

По думите на адвокат Малинов, попечителски права се предоставят на родителя, който в интерес на детето, особено ако то е в  ранна детска възраст. “И това със сигурност е майката”- допълва още той.

“Трагедията тук е, че майката на детето не осъзнава, че

не дъщеря ми е нужна на мен, а аз съм й безкрайно необходим

- като баща и модел на поведение, вдъхновение и подкрепа. “-  споделя от с болка татко на момиченце и продължава: „В очите на обществото аз съм 80 кг мъж, и давам акъл на 45 кг жена как да отглежда детето ни.

Припомням, че на 26 декември 2023 г. за 12-та поредна година в символичния Ден на бащата пред Министерството на правосъдието в София бащи излязоха на протест с надежди и искания за законови промени.

“За съжаление нахъсването от обществото и институциите, че майката е майка, детето върви винаги с нея и, разбира се, благодарение на близки, съд, медии, които обясняват кои са нужните практики и документи, и свидетели за ограничаване и забрана на срещи между децата и бащата –много трудно се постига нормален диалог – разказва за опита си след развода баща на момченце.

1. Какви са отношенията с партньора ви след развода?

– След толкова години съдебни процеси, сега сме постигнали “някакво затишие”.

- Бих казала, че са по-скоро приятелски, вече.

2. Има ли случаи на отказ за среща с детето?

– Да.  Стигало се е до викане на полиция. За съжаление полицията не иска да съдейства. Получих съвет от полицай: „Нека мине време.“

Мой колега полицай не е виждал детето си от 6 месеца,

но такъв е животът.

3. След отказ от споделено попечителство колко често виждате детето си и как протича една среща във вече несемейна среда?

Някои от татковците споделят:

- Стандартното - всяка първа и трета събота и неделя от месеца. Всички мои опити да предоговоря повече време и по-често, бяха неуспешни.

- По време на срещите ни ходим на кино, театър, срещаме се с други деца - старая се да е разнообразно. Използвам нашето време, за да разговаряме какъв е смисълът на нашите отношения.

Докато за други отговорът е: “Просто срещата с детето ми е отказана и не се състои”.

4. Мираж ли е запазването на “приятелски отношения” след края на брака в името на децата?

- Могат да се запазят нормални отношения, ако има желание от двете страни – е отговорът на един от татковците.

- Силно вярвам, че е възможно. Бих искала един ден да сме достатъчно пораснали и надскочили егото си, за да празнуваме заедно рождения ден на сина ни и да сме всички заедно на Коледа – казва майка със споделено попечителство.

А адвокат Иванова уверява: “Категорично „Да“. Съществува такъв развод - когато съпрузите осъзнаят, че всеки е тръгнал по своя път,

но в името на децата ще трябва да останат приятели” – и допълва: “Като преди това доброволно уредят отношенията си.”

Попитах адвокат Стоил Малинов:

Чува ли се думата на децата при разпределяне на попечителство?

- Думата на децата много рядко се чува в делата за развод. По закон ако е навършило 14-годишна възраст може да се вземе мнението на детето относно упражняването на родителските права. Като между 10 и 14 г. при важни обстоятелства и при сигурност, че няма да се нарани неговата психика, може детето да бъде изслушано в съда.

Адвокат Малинов допълва още, че досега в неговата  практика все още “не се е стигало до изслушване на дете в съдебна зала”.

Новата година е и време за нови надежди и желания. Някои от родителите си пожелават “равнопоставено отношение на обществото към двата пола“ и продуктивен диалог с другия родител”, също и “създаване на специализиран детски съд, разглеждащ само дела, касаещи деца”.

И ако чисто правово гласът на децата при произнасяне на попечителство се чува само, ако са над 10, то аз поговорих и с по-малки деца относно разбиранията им

 “Какво е развод?”

 Някои от тях отговориха така:

- Ами, когато мама и татко много се карат и после татко живее на друго място. /Ани, 6 години/

- Сега имам повече подаръци и празниците са по 2. Времето с мама и татко е различно, но весело. /Коце, 9 години/

- Развод е, когато някой е вече разделен с някой друг. /Борис, 7 години/

Денят на развода мина, но ако ви наляга желанието да подадете молба за разтрогване на брака, не забравяйте освен вътрешния си глас, да последвате и гласа на децата си.

Всяко дете има нужда от двама родители.

Споделеното родителство не е състезание по брачно огорчение, а колаборация и партньорство между двама човека, спрели да се обичат и може би харесват, но продължаващи да обичат децата си и да правят това, което е най-добро и правилно за тях. 

И един съвет от психотерапевта Калоян Божанов: “Опитайте се да си спомните за хубавите моменти с партньора си, за това, че преди сте се ценили и някога сте били едно. Благодарете си и се опитайте да си простите - в името на децата ви.”

Мария ЗАЙКОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички