Други

90 години от рождението на Иван Спасов

  17.01.2024 10:26             
90 години от рождението на Иван Спасов

ИВАН СПАСОВ е роден на 17 януари 1934 год. в София. Завършва композиция при проф. Панчо Владигеров и дирижиране при проф. Георги Димитров в Държавната музикална академия. Специализира композиция при Казимир Шикорски  и дирижиране при Станислав Вислоцки във Варшавската консерватория  /1960 – 1962 год./Диригент на симфоничния оркестър на Пловдив /1962 – 1968 год./ Главен диригент и главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик /1969 – 1990 год./. преподавател в Академията за музикално и танцово изкуство /от 1968 год., а от 1989 до 1996 е и неин Ректор. Почетен гражданин на Пловдив и Пазарджик.

Огромното творческо дело и ярката личност на маестро Иван Спасов като естетико-философски възглед и измерения надхвърлят националните ни граници го утвърждават като композитор, принадлежащ на световното музикално наследство.

Обладаващ необикновен талант и разностранна култура, съчетани с оригинално новаторско мислене, той остави богато по обем и художествена стойност творчество. В него въплъщава вечните идеи и въжделения на човечеството за мира и прогреса, за хуманизма и свободата на духа. Отстоявайки своите естетически позиции и правото си на свободен избор на артист и човек, той сътвори неповторим свят от музикални образи, обагрени с чертите на самобитна стилистика.

Иван Спасов създаде над 310 безценни образци в почти всички музикални жанрове – кантатно – ораториални творби, симфонии, инструментални концерти, камерно – инструментални и вокални произведения, духовни песнопения, филмова и театрална музика, уникални хорови песни на фолклорна основа и др. Освен, че внесе и утвърди нови изразни средства той запази дълбоко народностната, идейно-емоционална и образна наситеност, характерна за  националните ни музикални традиции.

Много от неговите творби и цялостно творчество бяха отличени с престижни награди“ „Трибуна на композитора“ на ЮНЕСКО, „Нека пеят народите“ на ВВС Лондон, „Гранд При“ на Международната музикалната академия на изкуствата – Париж.Те звучат в ефира на много страни по света. Издадени са от най-авторитетни и звукозаписни фирми в България и чужбина /Германия, Белгия, Швейцария, Канада, Япония, Австралия и др.

Ширико отвореният диригентски репертоар на Иван Спасов включва всичко от световната музикална класика и въпреки любовта към Бах, Бетовен, Моцарт през целият му творчески път неговото верую бе утвърждаването на съвременната българска музика. Под неговата палка се изпълняват над 100 български произведения и за първи път прозвучават творби на Константин Илиев, Лазар Николов, Любомир Пипков, Красимир Кюркчийски и др. А преклонението пред Учителя Панчо Владигеров и неговият гений го съпътства навсякъде като гост – диригент в страната и чужбина.

Като професор по дирижиране и композиция в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, той възпита плеяда следовници и оказа въздействие за формиране на нова творческа генерация. А като неин Ректор допринесе за издигане статута на учебното заведение  и усъвършенстването на учебния процес. Едно от най-амбициозните му начинания да превърне Академията в универсална, за всички видове изкуства се сбъдна – днес вече е Академия за музикално танцово и изобразително изкуство.

Главен художествен ръководител и диригент на Симфоничен оркестър Пазарджик в продължение на 22 години Иван Спасов го утвърди като институт с национално присъствие. Освен, че създаде и възпита един от най-добрите симфонични оркестри, същото направи и с публиката в Пазарджик,  рискувайки да  не бъде разбран и често лишавайки се от бурните аплаузи. В годините поддържаше и любимата на съгражданите ни Оперета.

Идеята и утвърждаването на фестивала Зимни музикални вечери, носещ неговото име от 1997 година се дължи именно на твореца, личността и гражданина Иван Спасов. Макар, за съжаление в последните 18 години, в рамките на този фестивал епизодично да звучи съвременна българска музика, а от Създателя се изпълняват предимно само солови и камерни произведения.

Ние, гражданите Пазарджик изпитваме неизменна гордост, че Иван Спасов живя, твори, създаде и утвърди музикални традиции в нашия град във време неподготвено за неговото, наситено с новаторски идеи изкуство. Мнозина имахме привилегията да бъдем негови приятели.

Благодарим ти, Маестро, че ни отвори своята чиста и добра Душа за небесните гласове и внушения!

Благодарим ти, че ни посвети в своето Страдание и своята Самота, за да ни направиш силни!

Благодарим ти, че можахме да се докоснем до Тебе, чрез Твоята вяра в Изкуството – Спасител!

Елена ЛЮТАКОВА

Споделени мисли за Иван Спасов:

„Музиката на Иван Спасов, която бавно, ала сигурно си проправя път в Западна Европа и Северна Америка, е забележителна със своята дълбочина и пестеливост, с преплитащите се в нея западни и източни елементи, с тъгата и духовността си. Тя се откроява с изключителният си принос: благодарение на нея в съвременната  световна музика навлизат славянската и българската традиция.“ Ерик Салзман

Бел. Ерик Салзман е композитор, критик, съосновател на Фестивала на американския музикален театър и художествен ръководител на Музикалния театър в Ню Йорк. Автор е на нашумялата книга за музиката на ХХ ти век и на множество новаторски творби за музикалния театър.

„За проф. Спасов е задължително да се мисли като за една поливалентна личност, която носи в своята същина поне 6 образа:

▪ Иван Спасов като БУНТАР;

▪ Иван Спасов като РИЦАР НА СВОБОДАТА;

▪ Иван Спасов като ВИЗИОНЕР;

▪ Иван Спасов като ФИЛОСОФ;

▪ Иван Спасов като АРТИСТ;

▪ Иван Спасов като ПИСАТЕЛ. „ доц. Илия Кожухаров

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички