Регионът

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

  19.01.2024 09:34             
Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния площад с минута мълчание  и свеждане на глави  кметът на община Панагюрище Желязко Гагов, представители на културни институции и ученици от различни образователни институции почетоха паметта й.

Слово за  делото на Знаменоската прочете Ирина Конова, уредник в Къща музей „Райна Княгиня“. Името на Райна Княгиня ни вълнува и ще продължава да вълнува и потомците ни като символ на патриотизъм, на твърдостта на българката, на нейната готовност рамо до рамо с мъжете да отстоява свободата, акцентува г-жа Конова.

В знак на признателност към делото на Райна Княгиня  венци и цветя поднесоха кметът на община Панагюрище Желязко Гагов, Исторически музей-Панагюрище, Общинска библиотека „Стоян Дринов“,„Асарел-Медет“АД, представители на всички училища в Панагюрище.

После по традиция присъстващите се поклониха и пред тленните останки на Райна Княгиня в двора на родната й къща.

Учителката Райна Попгеоргиева Футекова.участва в подготовката на Априлското въстание и извезва Главното знаме. При тържественото му освещаване го развява и по-късно получава прозвището Знаменоската. Завършва училище за акушерки  в Русия и се връща в България. Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на Панагюрище. Двамата имат петима сина – Асен, Владимир, Георги, Иван и Петър.

През 1898г. семейството се премества в София, където същата година умира съпругът й. По-късно, при нещастен случай, умира и синът й Петър. Поборническата пенсия не достига и Знаменоската  работи като акушерка, за да даде образование на децата си. Скръбта и несгодите бързо стопяват силите й и тя умира на 29 юли 1917 година в София.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички