Пазарджик

Високосната година е пълна с „не”-та, стига да сме суеверни

  25.01.2024 08:42             
Високосната година е пълна с „не”-та, стига да сме суеверни

Лоша слава имат високосните години и ще не ще, човек се замисля дали трябва да се съобрази с това какви важни събития може да планира през високосна година. В различните държави има коренно различни поверия, свързани с годините, в които февруари има 29 дни, но преобладаващо е мнението, че това са години, през които нищо не е трайно. В миналото мнозина вярвали, че в такива години природните бедствия и разрушения зачестява – изригват вулкани, стават наводнения и мощни земетресения.

За България най-разпространеното схващане е,

че не трябва да настъпват никакви промени през цялата година, ако тя е високосна. Така 366-те дни в календара винаги ни напомнят и поверието за несключване на брак и препоръчителното носене на сребърни бижута. Не е ясно откога са тези вярвания, но още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и една четвърт (около 6 часа), затова е необходимо да се добавя още един ден на определен период. Той се пада веднъж на всеки 4 години. С добавянето се прави изравняване, за да не се изместят сезоните. Ако винаги отбелязваме в календара 365 дни за годината,

ще настъпи дисбаланс между астрономическа година и сезони

годината с допълнително денонощие получила специално наименование - bix sexus, което в превод от латински означава "вторият шести". Допълнителното денонощие било присъединено към най-късия месец - февруари, за да не се нарушава логиката на другите стандартни месеци, обясняват от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория. Юлиянският календар възниква когато римляните завоюват Египет. Те се запознават с египетския начин на летоброене и Гай Юлий Цезар решава да го въведе в Рим на 1 януари 46 година пр.н.е., като основата е всяка четвърта година е високосна и има едни ден в повече. В момента

календарът ни е Грегориански, а той прави още една корекция

Споменатата по-горе една четвърт не е точно толкова, а малко по-малко. В съвременния календар годините, кратни на 100, не са високосни, с изключение на тези които са кратни на 400, т.е. на всеки четири века се пропускат три високосни години и така продължителността става много близка до установената, която е 365.2422 дни.

Но стане ли дума за сватби през високосна година, те са табу. Освен ако жените не вземат инициативата. Дамите могат да предлагат брак на любимите си мъже. Да, във времената на еманципация

предложение за брак от страна на жената не е нещо необичайно,

но да не забравяме, че в миналото правилата за ухажване за били доста по-строги, дамите са имали право да зададат заветния въпрос веднъж на четири години – на 29 февруари. Тази традиция води началото си от древна ирландска легенда, според която света Бриджит се оплакала на свети Патрик, че жените трябва да чакат много дълго, докато техният възлюбен им направи предложение. Тогава свети Патрик постановява жените да могат да предлагат брак на любимия си мъж, но само на 29 февруари във високосна година.

По-късно тази традиция е пренесена от ирландски монаси и в Шотландия,

където през 1288 г. дори гласуват закон за това. В него се посочвало, че ако мъжът откаже предложението, трябва да заплати глоба в размер, който варира – може да е целувка, копринена рокля или чифт ръкавици...

Традицията повелява и в други европейски страни, примерно Дания, при отказ от страна на мъжа, той да купи на благоверната си 12 чифта ръкавици. Идеята е те да скрият ръцете й, на които липсва годежен пръстен.

Но ако сте жена, за всеки случай не сключвайте брак

Във високосна година не трябва да се вдига сватба, защото се смята, че такъв брак ще донесе нещастие и недоразумения между партньорите. Според суеверието, такъв брак е обречен на скорошен и бърз провал. Не само сватбите, и разводите не са за предпочитане - според поверието нито един от бившите партньори, развели се през високосна година, няма да намери личното си щастие за в бъдеще.

И още „не”-та

Във високосна година не се строи къща - според поверието издигнатият през такова време дом е застрашен от разруха, бедност и пожар, а обитателите му - от болести и нещастия.

Поверието гласи, че не се сменя работното място, за да не избяга късметът, а вместо него да долетят стрес, нещастия и негативни емоции от недружелюбни колеги.

Не се продава недвижимо имущество, ценни вещи и не се сключват важни сделки, не бива да се сключват договори с банки. Подобни сделки биха донесли само финансови загуби и разочарования на притежателите си.

Не се правят ремонти, нито премествания, защото носят нещастие.

Не се берат гъби, защото в такива години и ядливите гъби може да станат отровни.

Бременните жени не се подстригват - според поверието, ако бременна подстриже косата си на високосна година, това можело да донесе лош късмет на новороденото.

Не се започва собствен бизнес, особено със съдружници.

Не е препоръчително да си вземате домашен любимец, тъй като няма да се задържи дълго.

Не се препоръчват и пътешествията през високосна година също не са препоръчителни. Ако си спомним предишната високосна година, има основание – та нали 2020 година сложи началото на КОВИД…

Да не забравяме бижутата

Една от най-разпространените традиции през високосната година е да се носят сребърни бижута и аксесоари. Причината за това се крие в схващането, че годината с 366 дни е покровителствана от Луната, а именно среброто е металът, който символизира лунната енергия. Вярва се, че високосната година е период на пречистване и възраждане, период който ни подготвя за развитие през следващите три години. От друга страна, среброто още от миналото е известно със своите мистични сили – да пречиства, да предпазва от лоши енергии и да носи късмет. Неслучайно по стара българска традиция на шапчицата на новороденото се пришива сребърна паричка, за да го пази. В миналото булките също са носели сребърни накити за късмет, а днес този обичай е придобил друг облик – в някои райони на страната в обувките на младоженците се слагат сребърни монети, за да е здраво и щастливо новото семейство.

Счита се, че родените на 29 февруари не трябва да празнуват на този ден – макар да се приема, че хората родени на тази дата, са богоизбрани и големи щастливци, но въпреки това според поверието, родените на 29 февруари е добре да празнуват рождения си ден на 28 февруари или на 1 март. Честването му на точната дата не е за предпочитане, тъй като това можело да донесе лош късмет на рождениците.

Дали ще сте подвластни на суеверията или не, решението е ваше. Важното е и 29 февруари, и цялата 2024 година, да изживеете с положителна нагласа и пълноценно. Желаем ви го!

„Знаме”

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички