Регионът

В курорта отличиха акушер-гинеколозите и на Велинград, и на България (снимки)

  22.01.2024 16:36             
В курорта отличиха акушер-гинеколозите и на Велинград, и на България (снимки)

Бабинден е особено тачен празник в Чепинското корито. По традиция той започна във фоайето в сградата на общинска администрация с изпълнение на мъжка фолклорна група, Женски народен хор и оркестър към Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Чепино” при ОНЧ ,,Св.св.Кирил и Методий-1905”.

Кметът д-р Костадин Коев поздрави всички бабинчета, родители, баби, лекари и акушери и изрази своята гордост от това, че празникът се отбелязва в нашия край повече от век и половина, с което се пазят автентичните местни традиции. С ритуала „ Даване на име на дете“, орисниците наричаха бебетата за здраве, благоденствие и щастливо детство. Всички деца получиха подаръци от община Велинград.

Бабинден продължи с шествие на официалните гости и граждани, водени от гайдари от ,,Гласът на Родопите” към площад „Николай Гяуров“.

Обичаят „Поливане” бе пресъздаден от ПАНПТ,,Чепино”. Те представиха и музикално-танцовата постановка ,,Бабинден във Велинград”.

Кметът д-р Коев приветства присъстващите и връчи призовете „Акушер-гинеколог на България и на Велинград ”. Решението на Българското дружество по акушерство и гинекология към Български лекарски съюз за 2023-та година е с престижната награда да бъде отличен д-р Сергей Славов. Той работи в Родилна клиника към СБАЛАГ „Майчин дом” повече от 20 години и е главен асистент, обучаващ студенти и специализанти по акушерство и гинекология към Медицинския факултет на МУ-София. От МБАЛ-Велинград носителите на приза са д-р Илонка Читакова за акушер-гинеколог и за акушер – Йорданка Янчева. От МБАЛ „Здраве” отличиха д-р Любка Дафова.  Благодарствено слово от името на майките произнесе Таня Томова Тренова.

Участие в празничния концерт взеха гайдарите от ,,Гласът на Родопите”, Младежка музикална формация при ЦПЛР-ОДК, а гост-изпълнител бе обичаният народен певец Стоян Петков.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички