Други

В Националната библиотека представят къде живее Йожи

  25.01.2024 07:43             
В Националната библиотека представят къде живее Йожи

Сборникът с разкази на Надежда Радулова всъщност е роман

СОФИЯ. „Тук живее Йожи“ е най-новата книга на нашата съгражданка Надежда Радулова. Премиерното й представяне се състоя на 23 януари в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в столицата.

- „Тук живее Йожи“ е сборник от разкази, които заедно образуват роман – поясни авторката Надежда Радулова. - Свързва ги общата героиня Йожи. Тя присъства във всички разкази, преобразена в различни роли – разказвачка на истории, понякога и второстепенна героиня, друг път – само се споменава. Йожи скрепява целия сюжет на книгата.

Събитията в нея са представени хронологично. От история в история, Йожи води читателя през езиците и световете от късния социализъм на 70-те години на миналия век, през събитията от 90-те,

до бъдещето, чийто катастрофи вече се усещат

Надежда Радулова е авторка на 6 стихосбирки. Една от тях „Малкият свят, големият свят“, излязла през 2020 г., е вече в книжарниците на Германия. Преводът е на Хенрике Шмидт. Книгата печели първа награда за преводна литература в ежегодния конкурс в Хамбург.

- Любопитното и по-различното по страниците на стихосбирката са акварелните рисунки към стихотворенията, т. нар. „визуални преводи“ - уточни Надежда Радулова. - Т. е. избира се стихотворение и то се превежда на езика на изкуството (акварела). Авторката на тази красота е художничката Габи Бергман от Хамбург.

Стихосбирката „Малкият свят, големият свят“ спечели у нас Националната награда за поезия на името на Иван Николов

До края на годината ми предстоят преводи от английски на две книги. Едната е последният роман на южноафриканския писател Джон Максуел Кутси, удостоен за произведението си с Нобелова награда. Шведската академия в Стокхолм отбелязва за автора, че романите му се отличават с майсторска композиция, диалог и великолепна наситеност.

Втората книга, издадена посмъртно, е стихосбирката „Ариел“ на американската поетеса Силвия Плат (1932-1963 г.). Посмъртно авторката е удостоена с наградата за поезия „Пулицър“.

Щастлива съм, че стихосбирката „Малкият свят, големият свят“ вече е достъпна за немския читател, доволна е Надежда Радулова. Това за мен е само морална награда, признание за това, което пиша. Надявам се то да е

признание и за родния ми град и за България

Родената в Пазарджик Надежда Радулова е преводач и писател. Завършва „Българска и английска филология“ в Софийския университет „Св. Св. Климент Охридски“. Защитава магистърска степен по философия към Централноевропейския университет в Будапеща и университет в Лондон. Доктор е по съвременно литературознание и родови изследвания. Авторка е на 8 стихосбирки, превела е от английски език над 7 книги. Пише и книгата за деца „Чудна азбука“.

Носителка е на националните награди „Иван Б. Николов“ за млад автор на годината и за превод „Кръстан Дянков“. Получила е и наградите за поезия „Никола Кънчев“ и „Иван Николов“.

Стихотворения и разкази  на Надежда Радулова са преведени на 10 европейски езици.

Пенка МИХАЙЛОВА 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички