Други

Стоян Таслаков пита в парламента за общинската болница във Велинград

  23.01.2024 16:23             
Стоян Таслаков пита в парламента за общинската болница във Велинград

Народният представител от “Възраждане”, Стоян Таслаков зададе въпрос на министъра на здравеопазването, във връзка със съдбата на общинската болница във Велинград Той попита какви действия се предприемат за запазване на здравното заведение.

“След среща с общински съветници и общественици във Велинград, съм запознат с намеренията на местната власт да предадат общинската болница МБАЛ Велинград на частен инвеститор, разбира се, това е тяхно право и във властта и компетенцията на общинските съветници. Притеснителен е методът, по който го правят - първо тази година смениха управителя, който беше стабилизирал финансово болницата, като на негово място поставиха друг ръководител, а веднага след неговото постъпване - финансовите показатели се влошиха. На последната сесия на Общински съвет се взе решение да се изготви финансово-икономически и правен анализ на дейността на болницата, по сведение на общински съветници, този анализ ще покаже, че болницата не може да функционира и да се издържа самостоятелно и е необходимо частен инвеститор на оздрави дружеството. Това означава постепенното превръщане на болницата в частно дружество”, заяви от трибуната на Народното събрание Стоян Таслаков.

Министърът отговори, че едноличен собственик на капитала на болницата е Община Велинград, а нейните права се упражняват от Общинския съвет. Според него, поставен е изключително важен и сериозен проблем - за интегрирането на частния инвеститор в обществената здравна система за предоставяне на болнични услуги, като в конкретния случай става въпрос за приватизационен процес, който Общинският съвет е взел решение да извърши.

Таслаков подчерта, че функционирането на болницата е от изключително важно значение, защото е създадена да обслужва нуждите на целия планински регион в Западните Родопи, а сега е изцяло в ръцете на общинските съветници във Велинград. Той изрази опасение, че „линията на действие на приватизация на болницата ще бъде продължена” и припомни, че “Възраждане” организира най-голямото протестно автошествие в града в защита на болницата.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички