Спорт

Шампионът Мариян Наков: Велинград е родното ми място - там се запалих по волейбола

  23.01.2024 07:35             
Шампионът Мариян Наков: Велинград е родното ми място - там се запалих по волейбола

От Мартин Стоев научих особено много, признава диагоналът

РАЗЛОГ. През изминалата година Велинград особено се гордее с двама свои спортисти. Единият от тях е плувецът Петър Мицин, с който ви срещнахме през 2023-а. Другият е волейболистът Мариян Наков - действащ шампион с екипа на „Нефтохимик“, откъдето през настоящия сезон премина в „Пирин“ (Разлог).

Роден през 1996 г., от малък започва да тренира във волейболен клуб „Велинград волей“, под ръководството на Димитър Санкев. Преминава през всички възрастови групи, като отличното му представяне при юношите старша възраст води до преминаването му през 2012 г. в Габрово.

Мариян, който тогава е на 16

и е ученик във велинградското СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, продължава средното си образование в града на Рачо Ковача и паралелно се състезава за тима на „КВК Габрово“. С клуба играе в българската волейболна Супер лига. От 2017 г. е част от отбора на ВК „Звездец“ (Горна Малина) в група „А“ на Висшата волейболна лига. През 2021 г.  става шампион в лигата с ВК „Сливнишки герой“ (Сливница), екипа на който облича през 2019-а и

от сезон 2021/2022 вече се състезава efbet Висшата лига на България

В елита играе и с ВК „Добруджа 07“ (Добрич) преди началото на бургаската „приказка“, когато спечелва шампионската титла след драмата с нашия "Хебър".

„Изкарах си супер в Бургас! В „Нефтохимик“ е супер. Трансферът ми в Разлог дойде, защото търсех повече игрово време. Обстановката тук е страхотна. Хората тук са уникални, не мога да кажа нищо лошо за отбора и града“, коментира пред „Знаме“ Мариян. Той се подсмихва, когато му казваме, че Велинград се гордее с него.

„Не мога да кажа със сигурност, че Велинград се гордее с мен или с някой друг в сферата на спорта.

Да, има и такива хора, които се радват на успехите ни, но сигурно има и други

Иначе във Велинград се запалих по този спорт благодарение на Димитър Санкев. Като малки никой не очакваше някой от нас да се занимава някой ден с професионален спорт, но аз бях малко по-упорит явно, ха-ха. На един турнир в Пазарджик от Габрово проявиха интерес към мен, и въпреки крехките ми години не се поколебах да тръгна по този път в друг град“, казва 193-сантиметровият диагонал. После продължава: „ Велинград е мой роден град. Най-ценното там за мен е семейството ми и приятелите ми. Когато имам време се прибирам, за да се видя именно с тях.“

Какво е да си шампион

Връщаме Наков към триумфа с шампионската титла в Суперлигата. Той имаше съществен принос „Нефтохимик 2010“ да стане за шести път волейболен шампион на България. Треньорът Атанас Петров надъха момчетата си и заедно детронираха бившия му отбор и носител на титлата „Хебър“  в изключителна драма с общ резултат 3:2 в 5 двубоя. Още в първия мач велинградчанинът, който бе втори диагонал, хвърли бургаските фенове в еуфория, а нашите – в мрачно настроение. В края на четвъртия гейм, при 21:24 Петров пусна Наков в игра, а той заби 3 поредни аса и изравни резултата до 24:24. След това „Нефтохимик“ успя да спечели частта с 29:27, а после и тайбрека с 19:17.

„Радвам се, че се включих по този начин в този важен момент. Дадох всичко от себе си за да допринеса за обрата. Знаех, че мога да затрудня отбора на „Хебър“ със сервис“, заяви волейболистът. За него характерът на играчите и отборният дух са си оказали ролята, за да се вдигнат от позицията на отписани от сметките преди това.

За което либерото на „Хебър“ тогава Теди Салпаров го поздрави

Тази титла значи много за него, но сега гледа напред и вярва, че бъдещето във волейбола ще му поднесе още такива мигове.

„Шампионатът е интересен. Фаворит според мен е отборът на „Дея спорт“, но кой ще спечели титлата не мога да кажа, защото и миналата година имаше много приказки, но почти никой не позна. В турнира за Купата ние излизаме в първи мач именно срещу „Дея“ - много класен съперник. Ще дадем всичко от себе си, пък докъдето стигнем. Същото важи и за първенството“.

Мариян вярва, че разложани и като гости ще победят „Хебър“ след горчивото за нас 0:3 в Разлог.

„Тимът на „Хебър“ в момента ми е странно да го гледам по този начин,

тъй като е съставен основно от млади момчета, които тепърва ще навлизат в играта. Мисля, че и в бъдещия ни мач в Пазарджик ще излезем победители“, казва велинградчанинът.

Учил се е от много хора във волейбола, попил е и много спомени и емоции – както сам казва „някъде по-хубави, другаде не толкова“.

„Където и да съм бил, имах честта да се запозная и да попивам от много големи играчи и треньори. От всеки съм "откраднал" по нещо, но мисля, че при Мартин Стоев в „Сливнишки герой“ научих доста“, признава Мариян.

В свободното си време обича да е сред природата, да е с близки хора и приятели или да играе видео игри. Постът му е такъв, че повече напада, отколкото се защитава. Такъв ли е в живота?

„Честно казано, не обичам да давам оценки за себе си. Хората около мен знаят какъв съм. Определям се като добър с добрите и лош с лошите“.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички