Четвъртък, 25 Апр 2024
 
Пазарджик

Общинският съвет даде зелена светлина за безлихвения заем от 11 млн. лева

  25.01.2024 16:09             
Общинският съвет даде зелена светлина за безлихвения заем от 11 млн. лева

ПАЗАРДЖИК. Преди минути общинските съветници гласуваха получаването на безлихвен заем от Министерство на финансите в размер на 11 млн. лева. Дебати се заформиха в пленарна зала и предложението бе гласувано с 25 гласа „За“, 11 „въздържали се“ и нито един против.

Съветникът от група „Новото време“ Тодор Тодоров поиска отлагане на точката, за да се запознаят колегите му с по-подробна разбивка за разходите на публичния ресурс по отделни пера. „Нашата група не е срещу това предложение, напротив, но имаме въпроси“, каза Тодоров. Предложението му не беше прието  

Безусловно средствата са необходими за покриване на стари задължения, натрупани през последните години, които генерират лихви и разноски. По този начин ще се избегнат съдебни дела и  принудителното събиране на задълженията, натрупани по време на управлението на Тодор Попов, аргументира се кметът Петър Куленски. Срещу Община Пазарджик вече има няколко заведени дела, като само НАП и РИОСВ търсят по съдебен път дължими суми на стойност над 7 млн. лв. Безлихвеният заем е изключително важен за бъдещето на всички ни, защото ще бъдат спестени милиони левове, които всички ние е трябвало да платим през следващите години под формата на лихви и съдебни разноски, обясниха от групата на ПП-ДБ. Сред дълговете ще бъдат покрити задължения към РИОСВ за отчисления по Закона за управление на отпадъците, които не са били заплащани с години. Сумата е в размер на 3 млн. лв.

Над 1.6 млн. лева ще отидат за възстановяване на похарчени средства от набирателната сметка, заради което в момента вървят съдебни дела и тяхното неплащане би довело до блокиране на сметките на Общината.

Над 2 млн. лева са предвидени за възстановяване на отклонени държавни средства от предишното ръководство, които са били предвидени за образование, но са похарчени за “местни дейности”, които още се дефинират от новото ръководство. С безлихвения заем Общината ще може да започне ремонт на физкултурния салон на ОУ “Иван Батакалиев”, за който бяха отпуснати 833 000 лева, но сумата е била отклонена и изразходвана не по предназначение.

Заемът частично ще покрие дълговете към множество видове доставчици, останали с месеци без заплащане за услугите си, в размер на 2 056 800 лв. Други близо 1.5 млн. лева ще отидат за покриване на публични задължения - неплатени осигурителни вноски и задължения за заплати на общинска администрация, кметства и медицински персонал.

По време на сесията се разгоря дебат след изказването на общинския съветник Ангел Василев. Той съобщи, че инициативния комитет "Развитие за Пазарджик" обмисля да заведе съдебен иск срещу бившия кмет на общината и съветниците, за решения, с които е разрешено незаконосъобразно разходване на пубични средства, като ще се поиска те да ги възстановят. В отговор бившият кмет Тодор Попов заяви, че в продължение на 16 години е печелил доверието на съгражданите си, а общинските харчове всяка година се проверяват от компетентните институции. Общинският съветник Хари Харалампиев контрира Ангел Василев, че в наказателното право не съществува понятие "колективна наказателна отговорност". В реплика към Харалампиев и Попов Василев заяви, че тези 53 милиона, разделени на 100 000, са по 530 лева на всеки жител от нашата община и заключи: "Вашето финансово управление е трагично“.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички