Пазарджик

В грипна епидемия сме, в сила са противоепидемични мерки

  26.01.2024 08:27             
В грипна епидемия сме, в сила са противоепидемични мерки

Още в средата на седмицата стана ясно, че заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в областта е достигнала епидемични стойности от 302 на 10 000 души население. Циркулацията на грипни вируси също бе доказана. От изпратените 61 проби за изследване в Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания“ към Националния център по заразни и паразитни болести – София,

пет са положителни за наличие на грипен вирус Тип А и 4 са положителни за COVID-19

В сряда заседава Областният оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ и взе решение в областта ни да бъдат въведени временни противоепидемични мерки за периода от 26.01.2024 г. до 03.02.2024 г. В четвъртък въвеждането им бе потвърдено и се обяви грипна епидемия със заповед на директора на РЗИ-Пазарджик д-р Д. Савов.

Мерките предвиждат преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните

имунизации и реимунизации,

които се извършват от общопрактикуващите лекари; преустановяване на посещенията на външни лица/свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училища, извършване на двукратна текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията.

На този етап

не се налага спиране на учебните занятия в училищата

в област Пазарджик. 18,29% бяха отсъстващите ученици в средата на седмицата, по данни на РУО Пазарджик.

От справката за свободните легла, подадени от лечебните заведения в област Пазарджик, пък е видно, че

има свободни терапевтични и педиатрични легла

От Здравната инспекция препоръчват носенето на маски при посещения в лечебните заведения, аптеките и закрити обществени места със струпване на много хора. А във връзка с профилактика на грипа, напомнят, че поддържането на лична хигиена и спазване правилата на респираторния етикет са от изключителна важност, както здравословното хранене и спазването на ежедневен режим.

Личните лекари поясняват, че при грипа в момента се проявява характерна симптоматика -

силни мускулни и ставни болки, отпадналост и висока температура.

Започва остро, внезапно. Температурата е висока до 38-40 градуса, задържа се около 3-4 дни и след вече втория, третия ден, характерното за грипа е, че тогава се появяват симптомите от страна на горни дихателни пътища като: хрема, кашлица, болки в гърлото.

По данни, подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система за събиране и анализиране на данни за заболеваемостта от грип и ОРЗ в България, разпределението на заболеваемостта по възрастови групи е следната: най-висока е тя във възрастовата група от 0 до 4 г.; следват възрастовите групи от 5 до 14 г.; от 15 до 29 години и от 30 до 64. Най-малко засегнати са лицата над 65 г.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички