Други

На Бабинден в Баня

  26.01.2024 08:33             
На Бабинден в Баня

Ритуално мериха пашкулите на шест бабинчета

Празник на живота. Така наричаме 21 януари – деня на родилната помощ, един от най-милите и вълнуващи празници в с. Баня, Панагюрско. Бабинден  е  уникален  празник в българския  календар. Светъл празник!  Празник на щастието и любовта.

В с. Баня и Народно читалище “ Пробуда-1872” тази традиция е съхранена от незапомнени времена, но днес тя получава ново съвременно звучене. И тази година ритуалното мерене на пашкули, както и наричания за здраве и благословии на бебетата, се проведе в слънчевия студен неделен ден.

По стар народен обичай са поливали главите на бабите, които  бабували на младите булки.

Бабинчетата  тази година бяха шест. Четири момчета и две момичета! Най-голям е Станислав Патев, а най-малкият юнак е Виктор Дичев. Петър Муховски и Божидар Белоконски, и малките принцеси Иванна Арбалиева и Катлея Белоконска, допълниха красотата и невинността на празника.

Да съхраниш  традицията и спазиш  обичая е гордост за всяко село, но хората от село Баня обичат и тачат тази традиция!

Д-р Радка Божанова, която е една от радетелките на този толкова хубав празник, поздрави бабинчетата и им направи подаръци. Тя се вълнува и преживява всеки един празник, изпълнен с много   спомени от минали години. Бабите с радост премериха пашкулите на своите внучета с  пожеланията за здраве, радост и благоденствие на рожбите. 

Радост, колко радост, ведрост и настроение искреше в този ден от присъстващите, радващи се  на новия живот хора!

А изложбата „Бабин ден през миналите години“ развълнува още повече гости малки и големи   посетители, като им напомни, че те са  продължители на цялата красота и благородство, съхранявайки местните традиции и обичаи.

Радка МУТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички