Други

На фокус: Тежка е кметската огърлица

  05.02.2024 07:40             
На фокус: Тежка е кметската огърлица

Кметът Петър Куленски кметува вече 3 месеца, а върху него се излива потоп от критики, искания, претенции, идеи, добронамерени съвети, доноси, докладни, идеи, проекти и всички друго, описано в прословутите „закони” на Паркинсон. Основната мисия на всеки кмет не би трябвало да е превръщането му в „козел отпущения”, т.е в дежурен виновник за всичко. Тежка е кметската огърлица. Думите и действията му се следят „бетер видеокамера”. А училище за кметове засега няма.

Някога, ех, в далечното някога, имаше ЦУРК /Център за усъвършенстване на ръководни кадри/, партийна школа в Горна баня - АОНСУ. Баш началниците ходеха на обучение в Москва, Ленинград, Тула. Това бяха ковачниците за номенклатурни ръководни кадри.

От 30 години наши управници, водачи към еврошенгенското пространство, са главно питомци на милиционерската школа в Симеоново и ВИФ, бакалаври, успели за година-две да завършат по няколко академии, храненици на НПО, ченгета, пожарникари, фльорци, харвардци. Демoкрация made in Bulgaria.

Младостта и неопитността не са порок. Александър Велики, наричан още Македонски, става цар на 20 години. На 30 завладява целия древен цивилизован свят. Вярно, Аристотел му е бил учител и Александър бързо е схващал. Ако прескочим няколко хилядолетия в най-новата история на Пазарджишкия, край ще открием с изненада колко младежи са ръкоположени за кметове. Проучванията на кметската кохорта установиха

че най-младият от младите кметове в региона е 17-годишният Васил Влахов. На 9 септември 1944 г. той е назначен от новата отечественофронтовската власт за кмет на Ветрен дол. Активен ремсист, лежал в затвор - и оттам право в кметския стол. Кметуването му е кратко. След месец той трябва да тръгне на училище и сдава кметската каса с печата. Същият В. Влахов натрупал достатъчно управленски и политически опит и през 80-те години на миналия век успешно управлява културата в Пазарджишки окръг. Създава прославения пазарджишки театър, професионалния симфоничен оркестър, построява сградата на музея и галерията в Пазарджик, паметниците на Априлското въстание в Панагюрище и Батак, експозицията на открито от творби на Величко Минеков, реставрацията на възрожденския квартал в Брацигово...

В заключение, перифразирайки Дън Сяопин, можем да кажем, че няма значение кметът млад ли е или стар. Важно е да лови проблемите и да ги решава.

А успешното решение на всеки проблем зависи от кадрите.

Цитатът е от събраните и впоследствия разпилени съчинения на Й.В.С.

Михаил ТОДОРОВ

/На 23 години директор на окръжен Профсъюзен дом/


Свързани