Пазарджик

Герои в работни дрехи вместо костюм на Спайдърмен

  06.02.2024 07:29             
Герои в работни дрехи вместо костюм на Спайдърмен
Тошко /вляво/ и Венцислав

С дружни усилия граждани и фирма спасиха малко коте

ПАЗАРДЖИК. Съдбата на малко коте, озовало се само на върха на високо дърво при силен вятър, развълнува силно социалните мрежи миналия уикенд. Спасителната операция продължила два дни. Подели я обикновени граждани, а самото сваляне е заслуга на двама млади служители на „Кейбъл груп”.

Бъдете благословени, Човеци! Героите са сред нас и те не носят костюм на Спайдърмен, понякога могат да са облечени просто в служебни униформи! Това написа във Фейсбук Светлана Урдова –  една от дамите, взели присърце съдбата на животинката не само с постове. Ще ви разкажем за случилото се с нейните думи пред „Знаме”:

- В събота, 27 януари, прочетох публикацията на Венета Райкова във Фейсбук групата „Аз съм от Пазарджик“. Тя алармираше, че има бедстващо коте, което някак си бе успяло да се покатери на високо дърво. Имаше и снимка.

Хората питаха, интересуваха се, но реално отидох само аз

Именно по снимката успях да намеря сградата и въпросното дърво. Знаех само, че е до заведението зад читалище „Виделина“. След като вече бях там, писах на авторката на поста. Тя също дойде и звъннахме на 112. Казаха ни, че ще питат в пожарната дали могат да изпратят екип и след кратко изчакване ни върнаха обаждане, че няма. Операторът ни увери, че ще предаде и в Общината. Но след час на студа нищо не се случи. (Бел. ред. Полицаи коментираха впоследствие, че операторите на 112 не са знаели, че в общинската администрация няма звено „Зоополиция”.)

А котето стоеше на 7-8 метра височина

- на един клон, и само пищеше. Хора минаваха, но никой не спря да се поинтересува какво става. Духаше и силен вятър.

Тогава се сетих за „Кейбъл груп” и им се обадих. Точно заради вятъра обаче не можеха да вдигнат вишка.

Аз опитах още около час, заедно с дъщеричката ми, да подмамим котето с храна. И майката котка обикаляше долу и мяукаше жално. След още час на студа се прибрахме обезкуражени.

В неделя сутринта отидох отново да проверя дали котето не е слязло, но то си беше още там, само се беше преместило по-нависоко. Пак позвъних на „Кейбъл груп” и администраторката каза, че

ще изпратят вишка

Още духаше вятър, но вече по-слабо.

Тогава дойдоха Венцислав и Тошко. Тошко управляваше вишката, а Венцислав се качи и свали котето. То, милото, беше обезумяло от страх. Изплъзна се от ръцете на момчето още горе и полетя надолу право в моите обятия. Избяга в отсрещния двор, където живее с още двечки, преди дори да го погаля. Вечерта отидох да им сложа гранулки и вода”, щастлива е казва г-жа Урдова.

Актът на доброта на Венцислав, Тодор, Светлана и Венета трогна хиляди. Всички те получиха много поздравления и благодарности, включително администраторката Симона Петрова, която също подходила изключително човешки към проблема. Днес котешки, утре човешки живот. Браво! - пишеха познати и непознати в социалните мрежи.

Хубавият отзвук зарадвал много

двамата служители на Кейбългруп от вишката – Венцислав Димитров и Тодор Лулчев

- Тръгнахме към мястото, веднага след като ни се обадиха – разказаха пред „Знаме“ те. - И двамата обичаме животните и се отзовахме с искрено желание да сме полезни. Самото спасяване не беше от най-лесните. Имаше клони, които пречеха, но ги отстранихме и стигнахме до котенцето. Светлана му говореше през цялото време, за да е по-спокойно. Чакаше да го поеме отдолу, за да не падне директно на плочките.

Радвахме се от сърце на благополучния изход. Цялата инициатива бе много хубава. В нея не участвахме само ние. Хубаво е да знаеш, че има добри хора. Не очаквахме и тази бурна реакция във Фейсбук, трогателните думи, които бяха казани за нас. Удовлетворението да помогнеш на изпаднал в беда, пък било то и животно, е наистина огромно. Усещането не може да се сравни с нищо друго.

- Помагаме, с каквото можем, защото усещаме, че така е правилно – казва в заключение пък Светлана Урдова. -

Домашните любимци вкъщи също също са спасени и лекувани и впоследствие сме ги осиновили

Разказах за случилото се във Фейсбук, защото исках да дам повече гласност на доброто. Вярвам, че това ще подтикне и други да вършат добро. Обществото ни има нужда да вижда всеки ден, че доброто го има, да свикне с него, не с лошото. Хората са жадни да виждат,че се случват хубави неща

От Пожарната в Пазарджик обясниха невъзможността си да реагират така:

- Във въпросния ден духаше силен вятър. Точно по времето, когато двете дами се бяха обадили на телефон 112, всички дежурни екипи бяха на други сигнали. Този ден имаше доста повиквания за паднали дървета и клони, за ПТП, както и четири сигнала за запалили се комини. Степенуваме обажданията по приоритет и спешност.

В „Знаме“ многократно сме разказвали за спасени животни от огнеборците – не само кучета и котки, но и пернати, костенурка, дори за коне, магарета и крави, паднали шахти, дерете и на други места и изваждани оттам.

Случаи като този от миналия уикенд не е единичен и за „Кейбъл груп”. Те и преди са спасявали котета. Например

покатерило се на бор на Розовски вриз

Не липсват и куроизи:

- Веднъж ни се обадиха от Пазарджик. Изпратихме вишка, но преди тя да стигне до мястото, хората, които ни бяха потърсили, позвъниха повторно, за да ни кажат, че котката е слязла сама – спомнят си дългогодишни служители. И допълват:

- Спасявали сме също щъркели. Помагали сме дори за демонтиране на щъркелови гнезда в Динката и на други места.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани