Регионът

Осветиха в бяло читалището в Панагюрище по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари

  05.02.2024 10:12             
Осветиха в бяло читалището в Панагюрище по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари

В символична бяла светлина бе осветено читалище „Виделина – 1865“ в Панагюрище, а повод за това стана Световният ден за борба с рака, който отбелязваме на 4 февруари. Събитието се организира от Онкологичния център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ в знак на подкрепа към пациентите с онкологично заболяване и техните близки.

Събитието имаше за цел и това да повиши осведомеността сред хората за профилактиката, навременната грижа и консултация със специалист, както и за симптомите, свързани с онкологичните заболявания, които не бива да се подминават.

Вечерта откри началникът на Онкологичния център д-р Росица Кръстева, която благодари на Община Панагюрище, че припознават инициативата, и на всички, които подкрепят дейността на Онкологичния център.

„Стремим се да покажем, е че ракът в днешно време се лекува, той е диагноза, с която може да се живее. Ракът може да бъде лекуван най-успешно в първи и втори стадий, затова най-доброто, което хората могат да направят, е да бъдат отговорни към своето здраве и да провеждат профилактичните си прегледи“, акцентира д-р Кръстева и пожела на всички светлината, огряла сградата, да бъде символ на доброто, знанието и надеждата.

Д-р Кръстева обясни, че целта им като специалисти не е само да предоставят най-добрата грижа и лечение на пациентите, но и да ги подкрепят, като прилагат т.нар. психо-социален модел. Тя припомни дългогодишната инициатива на Онкологичния център към МБАЛ „Уни Хоспитал“ – „Победителите“ - серия от обществени събития, които доказват, че навременната диагностика и правилното лечение могат да превърнат пациентите в победители, които да преминат през злокачественото заболяване като запазят качеството си на живот.

Кметът на Община Панагюрище г-н Желязко Гагов благодари на д-р Кръстева и се обърна към събралите се хора с думите: „Ракът е диагноза и пациентите с онкологични заболявания са воини. Радвам се, че в града ни има място, където тези воини побеждават. Ще бъдем победители заедно!“

Д-р Кръстева получи специални благодарности и от ръководството на лечебното заведение за организацията на поредното събитие в подкрепа на пациентите. „Благодаря на екипа на Онкологичния център на МБАЛ „Уни Хоспитал“ за професионализма и отдадеността им в работата, за това, че предоставят качествена медицинска грижа на изключително високо ниво“, сподели г-н Николай Господинов, директор „Финансова дейност“.

На финала на събитието онкопациенти на МБАЛ „Уни Хоспитал“ разказаха за своя път на лечение и вдъхнаха кураж и увереност на всички, които също трябва да се справят с предизвикателствата на болестта.

(Зн)


Свързани