Крими

Наново започва делото срещу Ахмед Муса и сподижниците му, агитирали за Ислямска държава

  05.02.2024 14:54             
Наново започва делото срещу Ахмед Муса и сподижниците му, агитирали за Ислямска държава

Делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му ромски сподвижници, обвинени за проповядване на религиозна омраза, се връща за ново разглеждане на първа инстанция в Пазарджик. Разпоредително заседание е насрочено в сряда от 10:00 часа в Окръжния съд, а съдия-докладчик е Красимир Комсалов.

През април 2022 г. това стана ясно от решение на Върховния касационен съд (ВКС), а сега делото влиза в зала 9 години след започването му в Пазарджик.

Имамът без кетап Ахмед Муса от ромския квартал "Изток" в Пазарджик беше обвинен, че между 2013 и 2014 г. е проповядвал религиозна омраза и е разпространявал идеите на организацията "Ислямска държава". В края на 2019 г. Апелативните съдии потвърдиха пазарджишката ефективна присъда за Муса на Окръжния съд - от 8,6 години за проповядване на верска нетърпимост, както и за неподчинение на светските закони и призоваване към война.

През пролетта на 2022-а Муса излезе от затвора предсочно за добро поведение – три години по-рано ВКС окончателно го бе осъдил на 1 година затвор по т.нар. „Имамско дело”, а към нея бе прибавена и 3-годишната му условна присъда от 2004 г. за проповядване на радикален ислям… Той и 13-те му сподвижници пък обжалваха присъдата по т. нар. дело „Ислямска държава” и ВКС го отмени, постановявайки, че е намерил редица нарушения при произнасянето на присъдата на Окръжния съд в Пазарджик. Според ВКС Пловдивският апелативен съд, който е потвърдил присъдата на Окръжния съд, не е дал ясна фактическа обстановка от материалите по делото, а само е "цитирал и преразказвал показания на свидетели по делото". Това води до липса на мотиви за осъждане, пише още в решението.

В Пазарджик Муса бе осъден на 8,6 г. затвор и 9500 лева глоба за разпространяване идеите на радикалната организация "Ислямска държава" и проповядване на религиозна омраза, верска нетърпимост и призиви към война, както и за неподчинение на светските закони. Престъпленията са извършени в периода 2013-2014 година.  Освен присъда от 7,5 години съдът даде допълнително още една година затвор за Ахмед Муса, тъй като го смята за обществено опасен. Останалите 13 негови поддръжници (част, от които са имами - б.р.) също бяха осъдени - между една година и 3 години и 6 месеца, и гроби между 6000-7000 лева. Условна присъда от 2 години и 6 месеца получи само Александрина Ангелова, която е и единствената жена сред осъдените.

На по 3 години и половина ефективно лишаване от свобода и глоби от по 7000 лева бяха осъдени Ангел Симов, Йосиф Минчев Стефан Димитров и Орхан Бързак. С наказания от по 2 години и половина и по 6000 лева глоба се сдобиха Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Александър Иванов, Райко Кърталов и Рангел Илиев. По 2 години затвор ефективно На Веселин Стефанов и Ненко Щерев бяха определени присъди от по 2 години ефективно като Стефанов е глобен и с 6000 лева в полза на държавата. Александрина Ангелова също ще трябва да плати 6000 лева в полза на държавата и получи единствена условно осъждане от 2 години и половина с 4 години и 6 месеца изпитателен срок. За това време ще има редовни срещи с пробационен служител, а Наблюдателна комисия при община Пазарджик ще работи с нея. Тя заяви пред медиите, че не се чувства виновна. И другите подсъдими не изглеждаха гузни. Защитниците на някои от тях заявиха, че ще обжалват, а други не коментираха.

Това бе трета присъда за Ахмед Муса за разпространяване на радикален ислям. Присъдата бе четене в продължение на повече от час, а за това време някои от подсъдимите демонстративно не станаха на крака.

За част от текстовете подсъдимите бяха оправдани, но споделяния на клипове с възхвала на ИДИЛ във Фейсбук, муджахидинско вдигане на показалец, развяване на знамена, обличане на тениски и шапки с логото на терористичната организация или организиране на проповеди бяха установени при съдебното дирене.

(Зн)


Свързани