Спорт

Пазарджишката танцова школа на СК “Импулс“ е запазена марка за висока класа у нас и в чужбина

  07.02.2024 07:10             
Пазарджишката танцова школа на СК “Импулс“ е запазена марка за висока класа у нас и в чужбина

Наши състезатели работят като треньори в цял свят и доказват класата на клуба ни, казва Иван Александров

ПАЗАРДЖИК. Вече 22 години СК “Импулс” прави шампиони в спортните танци, а треньорите Иван и Ваня Александрови през изминалата година имаше защо да са доволни. Една от най-успешните им двойки Виктория Александрова и Калоян Спасов станаха държавни шампиони при младежите до 19 години, спечелиха титли на държавен шампионат 1-ви ранг в стандартни танци и многобой, както и злато в многобоя до 21 години. На световните спортни игри в Италия те станаха седми в стандартните танци и осми в латиноамериканските танци при младежите. Пазарджишката школа е примамлива за танцьори от цялата страна, които идват и тренират тук, без да са задължително картотекирани. Такива партньори има и „златната” двойка, която вече се… разпадна, пояснява Иван Александров.

- Вики и Калоян вече имат нови партньори, разделиха се, но през 2023-а наистина постигнаха много. Те са на по 17, а станаха шампиони и до 21 години – в многобоя. Но не можаха да се сработят. Бяха сравнително нова двойка – хванаха се в началото на 2023-а, много напреднаха, но знаете приказката за двата остри камъка…

Това е често срещано в нашия спорт

Трябва да мине определено време, за да се види дали могат да се сработят – характери, цели, начин на тренировки. Вече имат нови партньори, подготвили сме програмите и сега предстоят състезанията – пояснява треньорът.

Първото състезание е международен турнир в Болоня, Италия, от 14 до 17 март. Там „Импулс” ще участва със 7 танцови двойки. В последния ден на турнира ще се проведе световно първенство за деца и юноши, които са в по-начален етап – основна програма.

- Хубаво е, че се правят такива големи форуми – двойките в началото започват с по-обикновени движения и хореографии и постепенно израстват нагоре. Това световно за тях ще бъде голяма мотивация. Да покажат какво са научили и да се сравняват с двойки, които са на тяхното ниво в бейсик програмата – казва Александров. - Там ще участваме с 3 танцови двойки в 3 възрастови групи – при 11-, 13- и 15-годишните. Надяваме са на добри резултати, макар че там конкуренцията ще е много голяма.

СК „Импулс” организира лагер в Пазарджик със светило в танците

Той е и част от подготовката. Лектор е един от световните шампиони в многобоя Лука Бусолети.

- Той е съдия и го каним често. На 10-11 февруари ще бъде в Пазарджик. В първия ден организираме два открити урока и сме поканили състезатели от цяла България и очакваме много хора. Те използват целесъобразно тези лагери, показва досегашната ни практика. Така и ние виждаме какво е нивото ни и къде се намираме – добавя Александров. Седмица след този лагер - на 17-18 февруари, Българската федерация на клубовете по спортни танци организира също лагер на националния отбор - в Пловдив. Той също е свободен за всички, които желаят да присъстват. Там са поканени двама чужди треньори, също капацитети в спортните танци, имат учебници и свои методики. Паоло Боско е световен шампион по стандартни танци и Алина Новак – тя е действащ състезател и миналата година спечели световните игри на латиноамерикански танци – пояснява наставникът.

Бусолети пък признал, че

клубът в Пазарджик има методика, която не е срещал другаде,

и която е изключително успешна. СК „Импулс” поне три пъти годишно организира такива лагери. Така се вдига нивото.

- Да, имаме резултати. Следваме нашата програма. Калоян и Вики бяха много добри, но за учудване на всички, се разделиха. В крайна сметка, когато правиш нещо, то трябва да носи удоволствие, а не да напряга състезателя. В момента той танцува с едно момиче от Кюстендил, а тя – с момче от София. Не са състезатели на нашия клуб, но тренират тук. Направихме няколко проби и сега те се чувстват спокойни и уверени. Програмите са им готови, чакаме да си каже мнението и лекторът Бусолети.

В клуба има и други шампионски двойки

През 2023 г. във всяка възраст пазарджишки състезатели завоюваха златни медали на състезания от вътрешния календар. Затова сега в Италия „Импулс” изпраща цели седем двойки. Добре се представиха при 15-годишните Николай Цанев – Елеонора Спасова в стандартните танци (спечелиха златни медали и национални купи, на международни турнири в Италия, където стигнаха до Топ 3 при 16-годишните).

- Двойката има добро бъдеще, само трябва да продължи по същия начин. Защото понякога децата се главозамайват от класиранията и смятат, че няма какво да работят. Или пък се изкушават от

неща, които ги отвличат от тренировки и от училище

Но вярваме, че състезателите ни ще бъдат дисциплинирани – това е едно от най-важните неща, за да продължат да се развиват – казва Александров. - При най-малките шампиони са ни Теодор Кацарски – Божидара Александрова. Миналата година станаха вицешампиони при 9-годишните. Сега, независимо, че са при по-големите (до 11 години) вярвам, че ще запазят доброто си ниво и ще бъдат неизменно в тройката.

Друга двойка, която е новосформирана по същия начин, е Христо Статев – Мария Пискова. Те ще играят в групата на 13-годишните. Предстои им участие на световното първенство в Италия на 13 март – добре се развиват и се надявам, че ще имат още много успехи.

Спортът ни като цяло не е от най-популярните

Но пък масовостта е голяма при най-малките. В детските градини водим спортни танци. В момента, в който трябва да пристъпят към по-сериозна състезателна дейност, доста от децата просто се отказват. Спортът ни е труден. В момента, в който достигнат 16-годишна възраст, децата започват да размислят. Иначе залата е пълна. Картотекираните състезатели са 30 за 2024 година.

Освен тези 15 танцови двойки,

има и соло момичета

- От няколко години вече момчетата са по-малко, се направиха състезания за индивидуални изпълнения. Да, не е същото като при двойките, но пак е красиво, за тях има мотивация – усмихва се Иван Александров.

„Импулс” има и във Велинград, Благоевград, София. Треньорите заедно се включват в мероприятия и така е много по-лесно. Иван Александров приветства решението за

паметна плоча на Петър Милчев

във Велинград.

- Той е основателят на „Импулс”. От него тръгна всичко и всичко, което сме постигнали – той постави тези високи цели. Неговата идея бе да има колкото се може повече клонове на „Импулс” в различни градове – радвам се, че това днес е факт. Както и от развитието на нашата школа. Състезатели, кото са получили основата в Пазарджик, след това се занимават с това по цял свят, където са успешни треньори –

През 2023-а Димитър Стефанин спечели австрийското издание на „Денсинг старс”

В Австрия е и Весела Димова, а имаме наши състезатели в Англия, Норвегия, на много места. Тези хора са доказателството, че ако искаш да се развиваш, ти ще успееш. И това, че може би ние сме школата, която дава най-много треньори и кадри, които развиват спортните танци. Което е добре.

Всеки, който иска да танцува в СК „Импулс”, е добре дошъл. Телефон за връзка – 0893 58 98 57.

Дочо ЧАНЕВ

 

 


Свързани