Пазарджик

Нетуъркинг събитието IT Meetup Pazardzhik– алгоритъм за успех

  08.02.2024 07:43             
Нетуъркинг събитието IT Meetup Pazardzhik– алгоритъм за успех

Вече е сформирана една общност на специалистите от сектора в областния град

Днес искам да ви разкажа именно за място, което се “случва” в един от петъците на всеки месец -  IT Meetup Pazardzhik.

Това е ежемесечно нетуъркинг място-събитие - инкубатор на идеи и резултати. На него се натъкнах в Седмицата на безопасността и ефективността при хоум офис режима на работа.

Не става само с въображение, трябва и алгоритъм -  твърдят ИТ специалисти. Ако ли не – трябва да започнат.

Едно от най-мотивиращите и едновременно труднопостижими неща, било то в иновациите, технологиите и дори бизнеса, е резултатът.

Как да трансформираме идеите си в реалност? 

Всичко, което желаем да постигнем има определен алгоритъм – или последователност от стъпки, които “извървяваме” до постигането на желания резултат.

Що се отнася до дигиталния свят, първата стъпка винаги започва със зараждането на идея –проект, дизайн, технология, приложение, оптимизация. Всяка малка стъпка за ИТ специалиста е голям скок в дигиталната реалност.

Следва вярата в самите нас, както и в нестихващия потенциал, който всеки човек пази в себе си.

Трета стъпка от алгоритъма, е

намирането на съмишленици

Защото всеки има нужда от всеки.

Почти в самия край на “пътуването” най-важно е споделянето. Колкото повече споделяме, толкова повече можем да постигнем. Защото бъдещето не е място, където да отидем, а нещо, което можем да създадем. Заедно.

Последната стъпка от алгоритъма е намирането на място, което си струва. Едно място – дигитално или реално – е толкова добро, колкото са и хората в него. Място като IT Meetup Pazardzhik.

А този конкретен успешен алгоритъм има и свой създател - Стефан Дудов

Стефан Дудов е ИТ специалист от Пазарджик с над 10 години опит в сектора. Той е и основателят на Програминго – млада, но амбициозна пазарджишка ИТ компания, с насоченост към талантливи програмисти и специалисти от града и областтa.

 “IT Meetup Pazardzhik е нетуъркинг събитие, в което участват професионалисти от сектора, което

постепенно успява да сформира една IT общност в града ни

Началото му беше поставено през март 2022 година” – разказва за вестник „Знаме” младият мъж. 

Паралелно със събитието той създава и фейсбук група IT Pazardzhik, в която членуват повечето участници.

На въпроса “Откъде дойде идеята за IT MeetUp Pazardzhik?”, г-н Дудов отговори:

- През 2021 г. реших да създам първата изцяло ИТ компания в Пазарджик, под името Програминго (Programingo). Трябваше да изградя екип от нулата и установих, че е напълно невъзможно да се свържа с ИТ кадрите в града, а подозирах, че има такива, които работят дистанционно. Oказах се прав. Към момента знам, за

поне 20 програмисти и около 10 други ИТ специалисти, живеещи и работещи тук 

Един от най-ценните активи в днешно време, особено в ИТ сферата, е именно креативността.

“Креативността е заразна. Предай я нататък.”

/Алберт Айнщайн/

IT Meetup Pazardzhik събитието, което събира различни ИТ професионалисти от областта и не само, е новаторско за града ни.

“Винаги се събираме в един от петъците на месеца, като всеки път събитието протича различно. Идват поне 10-15 души, които работят или имат интерес към ИТ сектора - част от тях са

програмисти, като има и графични дизайнери, мениджъри на проекти, HR специалисти

– разказва още г-н Дудов. “Много често идват и хора, които са решили да се преквалифицират от други професии и искат да получат съвет по кой професионален път в ИТ сферата да продължат – допълва събеседникът ми.

Събития от подобен тип се отличават от другите обикновени срещи между колеги и специалисти по това, че традиционно се провеждат

в непринудена среда и отпускаща атмосфера,

каквито са, например баровете и заведенията. “Разговорите са много приятни, напълно неформални и се консумира добро количество бира, а в последно време и коктейли” – уточнява създателят на Програминго.

IT MeetUp цели  да “програмира” хармония между социални и работни познанства, възможности за потенциални партньорства, размяна на идеи и опит.

Кой знае – ако посетите следващото събитие, освен да разпуснете сред колеги и интересни хора, можете да попаднете и на

предложение за работа,

или пък да ви хрумне идея за нов бизнес. 

Освен всичко, инициаторът на събитието смята и, че то е: “чудесен завършек на работната седмица”, като допълва: „Имаме желание да събираме все повече хора, така че всеки е добре дошъл”.

Попитах  основателя на Програминго и събитието IT MeetUp Pazardzhik Стефан Дудов защо е избрал точно Пазарджик за започване на бизнеса си, както и нетуъркинг събитието.

- Избрах Пазарджик да стартирам такъв бизнес, защото съм роден тук и исках да направя нещо хубаво за запазването и развитието на града. Един от специалистите, работещи в Програминго, споделя, че това, което го е спечелило, е

”идеята да се върнат и задържат добре квалифицираните хора в града”

Пред какви предизвикателства сте изправен при организацията на подобно нетуъркинг събитие – питаме Стефан Дудов. 

- Основното предизвикателство беше, че в началото идваха много малко хора и  домакинът на събитието, който понякога стоеше сам по 3-4 часа без да дойде никой. Ето защо започнахме да се редуваме с колегите в Програминго кой да организира проявата. Аз не държа да имам монопол в организирането и домакинството й, ето защо в последната половин година самото събитие вече излезе от границите на фирмата и се организира от  други ИТ професионалисти, живеещи в Пазарджик, които също като мен имат желание да развият този сектор в града. Може да се каже, че

IT Meetup Pazardzhik вече има свой собствен и самостоятелен живот

Единственото много важно нещо, е събитието да не спира и въпреки слабата посещаемост в началото, съм много щастлив от факта, че много скоро ще празнуваме втория му рожден ден. 
А дали планират разширяване на събитието с включване на лекции, например?

 - С другите хора от общността сме обсъждали да организираме лекции и презентации на различни ИТ теми, като дори да каним гости от София, или Пловдив, но засега не успяваме да намерим време да го реализираме. В дългосрочен план обаче, смятам че е възможно през някои от месеците самото събитие да започва с лекция или презентация преди да се премине към нетуъркинг частта.

IT Meetup Pazardzhik е посветено на иновации и споделеност, които си струват да бъдат съпреживени.

Можем да го приемем и като “сцена”, на която

всеки ИТ специалист може да “изгрее” и то с чаша бира в ръка

Любовта към работата започва от любовта към родния град.

В търсене на добри практики и възможности за развитие на ИТ сферата в Пазарджик, събитието IT MeetUp Pazardzhik, заедно със създателя си - Стефан Дудов, черпи вдъхновение от силата на избора.

Изборът да “програмира” идеи в родния град и да ги претворява в успешен алгоритъм. Алгоритъм на успеха.

Мария ЗАЙКОВА


Свързани