Четвъртък, 29 Фев 2024
 
Регионът

Откриха изложба на художника Стоян Раканов в Пещера за 90-годишнината от рождението му

  10.02.2024 13:12             
Откриха изложба на художника Стоян Раканов в Пещера за 90-годишнината от рождението му

Изтъкнатият наш художник доц. Стоян Раканов бе почетен с откриването на иложба от 24 картини в пещерската ХГ „проф. В. Стайков“. Поводът за изложбата е 90-та годишнина от рождението на твореца. Организаторите Община Пещера и художествената галерия са подрали негови творби, обхващащи различни периоди от творчеството му.

Събитието уважиха кметът Йордан Младенов, екипът му,  Васил Филев- председател на Общински съвет- Пещера, председателят на клуба на местните художници Илия Тончев, представители на семейството му, дейци от читалище "Развитие", общественици, граждани, приятели и почитатели на изкуството на Раканов.

Творецът бе представен от художника Константин Атанасов от Представителството на СБХ в Пазарджик. „Той обичаше да експериментира, но стилът му винаги беше разпознаваем“, каза видимо развълнуван Атанасов.  На откриването  кметът Младенов каза: "Яркостта, настроение и внушението в картините изложени в тази зала завладяват. Горд съм, че този творец избира да живее и работи точно в Пещера. Радвам се, че неговите картини са на много места у нас, в художествената галерия и художествени галерии в страната, както и на частни колекции в България и в Европа."

Дъщерята на Раканов, Толина Луланска, която бе на откриването заедно със сестра си, разказа пред присъстващите ключови моменти от творческия му път, разбирането му за света на изкуството. Тя припомни, че баща й осъществява повече от 15 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Велинград, Батак, Септември, в Япония – в градовете Сапоро и Тояма.

Картини на Стоян Раканов са притежание на  НХГ; Министерство на културата; ХГ“Станислав Доспевски“, Пазарджик ;много градски галерии в страната ,културни домове ,посолства, фондации, Полша; Дом на руската култура в София, на голям брой частни колекции в страната, Великобритания,САЩ, Русия, Италия, Испания, Франция, ЮАР, Гърция, Израел, Холандия ,Германия, Канада и други.

Доц. Стоян Раканов е автор на десетки публикации- учебници, доклади, статии, рецензии, беседи. Творчеството му е богато и колоритно. Има произведения в областите живопис, фигурално композиране, портрет. Бил е творчески секретар (1969-1986) и почетен член на Дружеството на пазарджишките художници. Член на Дружеството на пловдивските художници. Дългогодишен преподавател (1973-1999), доцент и ръководител на катедра „Изобразително изкуство”  в Пазарджишкия педагогически институт, днес част от Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Сред основателите е на клуба на художниците „Петър Стайков“ в Пещера през 1969г.

Стефан Рабаджийски - внук на големия художник, на 12 години от София изпълни на китара две пиеси и внесе допълнителен емоционален заряд в залата.

Художникът е роден на 17 февруари през 1934 г. в Бургас. Умира в Пловдив през 2007 г.

Творбите, които ще видим в експозицията са част от фонда на пещерската галерия, както от фонда на ХГ“Станислав Доспевски“ – гр. Пазарджик. Изложбата ще остане достъпна до 29 февруари.


Свързани