Регионът

ОИК-Панагюрище отмени избора на Желязко Гагов за кмет

  24.02.2024 08:31             
ОИК-Панагюрище отмени избора на Желязко Гагов за кмет

Общинската избирателна комисия в Панагюрище отмени решението си, с което обяви Желязко Гагов за кмет на общината след втория тур на последните местни избори. Така ОИК изпълни решението на Върховния административен съд, който преди дни обяви изборните резултати за кмет в Панагюрище за невалидни.

Решението е изпратено в Общинския съвет, който трябва да избере временно изпълняващ длъжността

Изборите бяха оспорени от другия кандидат за кмет Никола Белишки, който на втория тур загуби от независимия Желязко Гагов с 28 гласа.  И двете съдебни инстанции видяха груби нарушения на изборния процес, които не изключват възможността за манипулиране на изборния резултат. 

След окончателното решение на Върховния административен съд, общинската избирателна комисия ще информира официално ЦИК, след което президентът ще назначи дата за извънредни избори за кмет в Панагюрище.

Временно изпълняващия длъжността кмет ще бъде избран на редовната сесия на Общинския съвет в сряда. Предложението на председателя на местния парламент е това да бъде сега действащия зам.- кмет на общината Петър Каменски, но не се изключва на сесията да постъпи и друго предложение. Временният пост може да бъде възложен и на общински съветник. С този избор в Панагюрище се дава старт на предизборната кампания.

(Зн)


Свързани