Други

Риболовецът Петър Куленски вади щуки и пъстърви и ги пуска обратно

  25.02.2024 08:21             
Риболовецът Петър Куленски вади щуки и пъстърви и ги пуска обратно

Най-големият трофей, изваден от него, бил на друг колега

ПАЗАРДЖИК. Ако за ловците и кинолозите от СЛРД „Сокол-1893“ седмицата донесе емоции заради 11-то издание на престижния турнир „Йосиф Хинек Майер“ за кучета, работещи на стойка по системата „Свети Хуберт“, такива не липсваха и за любителите на риболова. Те откриха, че може да се обръщат с „колега“ към кмета на общината Петър Куленски след като прочетоха интервюто с него в последния брой на сп. „Лов и риболов“.

Пред списанието кметът признава, че първата си членска карта в пазарджишкото ловно-рибарско сдружение получил, когато бил десетинагодишен, но бил едва на 4, когато бил на риболов с преспиване на яз. “Батак“. Защото мъжете в семейството му са потомствени риболовци.

„Като дете започнах с риболова на плувка, защото е най-достъпен“, разказва Куленски и допълва, че през годините е практикувал почти всички видове риболов. „Бях шаранджия, ловях на дъно, след това се запалих по фидера. Преди 4 години пробвах спининга и от този момент насетне забравих за всякакъв друг вид риболов. Обичам лайт риболова на пъстърва, ходя също и за щука. От това лято се запалих по расперския риболов и се надявам догодина да имам възможност да направя поне няколко излета за този вид на р. Тунджа. В интерес на истината най-голямата риба, която се е озовавала в кепа ми, не е моя. Беше през май 2020 г., когато на една близка до Пазарджик баластриера се притекох на помощ на колега и му помогнах да кепне шаран, който при претеглянето закова над 16 кг на кантара. Радвам се, че колегата избра да подари живота на този прекрасен трофей, за да може и други риболовци да изпитат неговата емоция.“

Куриозната случка е описана в списанието през 2020-а под заглавието „Когато Свети Георги те потупа по рамото“. Действието се разиграва навръх Гергьовден, когато 72-годишен риболовец закача на въдицата си рекорден шаран, но под напора на тежестта се чупи дръжката на кепа. Шансът такава риба да бъде извадена на брега клони към нулата, но щастливецът бай Петко в този ден има двоен късмет. По дигата на баластриерата край с. Динката преминава младият спинингист Петър Куленски, който идва на помощ. Докато рибарят държи въдицата, Куленски нагазва във водата и с ръце успява да докопа „главата“ на кепа барабар с шарана. После заснема щастливия риболовец и пускането на рибата обратно във водоема. Бъдещият кмет популяризира достойната постъпка на бай Петко, още повече трофеят е пълен с хайвер, а това се случва в разгара на размножителния период...

На колегите си Петър Куленски пожелава здраве и „Наслука“, и да връщат обратно рибите във водата – особено трофейните екземпляри.

А как кметът на Пазарджик би искал да вплете темите за опазване на рибното ни богатство и популяризиране на любителския риболов с управленската си визия за развитие на общината, четете в списанието.

(Зн)


Свързани