Пазарджик

С нови супер модерни апарати вече работят офталмолозите на МБАЛ-Пазарджик

  27.02.2024 08:50             
С нови супер модерни апарати вече работят офталмолозите на МБАЛ-Пазарджик

Апаратите са закупени със средства на лечебното заведение.

Очно отделение получи два нови апарата от най-висок клас. Единият е операционен микроскоп, а другият е апарат за измерване на биометрични данни на окото, което има голямо значение най-вече за имплантирането на лещи, когато се говори за операция на катаракта, може да се определя и преднокамерния ъгъл. което има значение при глаукомите, обяви началникът на отделението д-р Доньо Донев.

Офталмологичният операционен микроскоп e на най-добрата световна марка Carl Zeiss , модел LUMERA 700. Тази съвременна апаратура ще ни позволи да получаваме перфектния образ на окото и да виждаме най-фините му детайли, поясни д-р Донев.

С новия микроскоп по- прецизно ще се извършват операции на доброкачествени и злокачествени образувания на клепачи, роговица, лещи, вътрешно перде(катаракта).

Неща, които с този микроскоп се виждат, с друг не могат да бъдат забелязани, допълни офталмологът д-р Васил Димитров. Това е най-добрият инструмент, който образно казано ние можем да използваме в работата си, убеден е специалистът.

Това, че разполагаме с такъв микроскоп, дава възможност на хората от Пазарджишка област да не пътуват до Пловдив, София или други големи градове, а да идват при нас, защото им предлагаме същото ниво на техника и квалифицирани специалисти, заяви д-р Донев.

Оптичният биометър също е производство на световния лидер Carl Zeiss, модел IOL-MASTER 700. За една секунда този апарат е способен да направи изчисленията, за които иначе е необходимо повече време за заснемане, и те са много по-точни и могат да се направят и при сравнително напреднали пердета, които с други апарати не могат. Тези измервания се използват в най-голяма степен за изчисляване каква леща да бъде имплантирана, обясни д-р Димитров. Той е категоричен, че вече разполагат с апаратура, с която може да се направят всички необходими изследвания с най-модерна техника и да се пристъпи към операция.

Подобни измервания досега се правеха на два апарата и беше необходимо поставянето на упойка в окото и контактна сонда, а данните, които се получават, не са толкова точни, за да знаем каква диоптрична леща да сложим. Идеята е не само да се борим за премахване на тъмнината в окото, а да премахнем и диоптри, коментира д-р Донев.

Д-р Доньо Донев и д-р Васил Димитров благодариха на изпълнителния директор, д-р Красимир Темнилов, и ръководството на МБАЛ-Пазарджик за новата апаратура. Те са убедени в предимствата на тази съвременна техника и се надяват, че и много пациенти на отделението съвсем скоро ще ги разберат и ще се възползват от тях.

(Зн)


Свързани