Други

Защо изчезна пазарджишката лозарска и винарска слава?

  28.02.2024 07:56             
Защо изчезна пазарджишката лозарска и винарска слава?

И една реплика по повод деветото издание на международното изложение за агробизнес, вино, храни и оборудване в Пловдив. Общо 580 фирми от 21 държави сега изложиха щандове в Международен панаир – Пловдив на земеделското изложение „Агра“ и съпътстващите изложби "Винария" и  "Фудтех“. Пазарджик го няма.

Някога, каквито и делегации да идваха в Пазарджишки окръг, те неминуемо биваха закарвани в лозарските масиви край Септември. След такова посещение интервюираните от мен знаменити артисти от московския театър „Ленком“ Евгени Леонов, Олег Янковски, Ина Чурикова, бяха единодушни  във възторжените си оценки  за Научно-производствения лозаро-винарски комплекс „Академик Неделчо Неделчев“, впечатлени от срещите с лозари и винари. До идването на демокрацията (с кавички или без) се носеше лозарската и винарска слава на Виноградец, Карабунар, Памидово, Величково, Калугерово.

От години вече оттам обаче няма участия в рехавите изложения в пловдивския панаир. Като винарски центрове се извисиха Панагюрище и Пещера! Винпромът в Пещера даже си строеше години наред като изложител помпозен  дворец в панаира, докато и той вече „намали газта“. Защо изчезна лозаро-винарската слава на Септември и Пазарджик?

В навечерието на тазгодишната панаирна „Винария“ председателят на лозаро-винарската камара сподели публично, че има много тежки проблеми в бранша и че на нито едно от исканията на лозарите за решаването им от деветмесечното първо ротационно правителство не е даден очаквания ход. Исканата оставка на земеделския министър не се състоя. Нещо повече – той като че ли получи нещо като подкрепа от… Президентството - с жеста на вицепрезидента Илияна Йотова да открие с него „Агра“ и „Винария“. Въпреки плачевното положение в бранша, въпреки протестите и липсата на „светлина в тунела“.

Денчо ВЛАДИМИРОВ


Свързани