Понеделник, 29 Апр 2024
 
Регионът

На 85 е Царицата на виното в община Септември, но още прави и пие от гроздовия еликсир

  03.03.2024 07:49             
На 85 е Царицата на виното в община Септември, но още прави и пие от гроздовия еликсир

Майсторлъка си Николинка Занкова наследила от своя баща, самата тя е икономист

Както вече писахме, Царят на виното в община Септември тази година се оказва царица. За втори път Николинка Занкова от Карабунар спечели общинския конкурс за домашно вино. Майсторлъкът при дамата като че ли се предава по наследство. Баща й е дългогодишен производител на грозде, от който тя се е учила цял живот. Самият той е израснал в семейство със 7 деца, всички - лозари.

- Правили са много вино. Имали сме в къщата бъдми (огромни съдове, побиращи тонове грозде) В тях са го правили.

Още по-интересно е, че по професия Николинка Занкова е икономист. Дълги години е била главен счетоводител в Мадан, Смолянско. След смъртта на съпруга си се пенсионира и се прибира в родното си село Карабунар.

- Върнаха ни към 30 декара лозя и започнах да се грижа за тях. Помагаше ми моят син, който по образование е инженер-химик. Вече съм оставила почти всичко в неговите ръце, макар да живеят в Пловдив със снаха ми и внучката. Възрастта ми напредва и е време да отстъпваме път на младите. Но вече гледаме лозе, колкото за нас. Продадох останалите декари.

Според Царицата на виното в община Септември тайната на хубавото вино е доброто грозде:

- Гроздето трябва да е грижливо отгледано, запазено, достатъчно узряло и с голяма захарност. Без тези негови качества трудно ще получиш качествено вино.

Любимото вино на майсторката е Каберне:

- То е с много хубави компоненти, които подпомагат лечението на доста заболявания. Тази година обаче спечелих общинския конкурс в Септември с мерлото си. Кабернето също ми й е носило голямата награда, но предишния път.

Като повечето българи, и Николинка Занкова обича да пие вино, обаче – „по малко“:

- Тъй като съм на 85 години и пия доста лекарства, се старая да не прекалявам – по една малка чашка на обяд. Защото, както вече казах, виното е полезно. Брат ми е доцент във Варна и от него знам, че умереното количество действа добре на здравето. Той също ми е помагал много с лозята. Идваше, заедно работехме и т. н. Дори младото лозе в селото, което сега имам, го сади той.

Николинка Занкова е майсторка не само на червеното, но и на бялото вино от сорта „Поморийски мискет“, който отглежда. Бялото вино обаче го ползва повече в кухнята:

- С червено приготвям само едни пържоли, получава се чудесно. За останалите си рецепти ползвам бяло вино.

Поредното признание изненадало малко жената:

- Да спечелиш точно в конкурс за вино сред толкова много майстори-мъже си е постижение – признава тя с усмивка. - И то победих най-напред в Карабунар, което ми даде право да участвам в Септември. И двата пъти беше така. Някои от конкурентите дори ме питаха да им разкрия някои от тайните си.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани