Други

“Тайланд е училище за успешен туризъм“ – журналистът Илиян Кузманов

  05.03.2024 11:10             
“Тайланд е училище за успешен туризъм“ – журналистът Илиян Кузманов

Илиян Кузманов е български предприемач, писател, журналист и пътешественик. А може би на първо място пътешественик, започнал своят дълъг път извън България на почти 20 години, посетил над 100 страни, всички континенти, живял, работил, учил, правил бизнес в Канада и Великобритания. Но едно от любимите му места е Азия, като негова слабост е Тайланд, където е прекарал години наслаждавайки се на природа и опознавайки богатата култура. Свързан с Тайланд е и неговият първи литературен успех, първата българска книга влезнала в Топ 20 на Амазон – „Ако срещнеш Буда убий го!“. Едно философско пътешествие в себепознаването посредством Будизма, което не само вниква вътре в нашата същност, но разглежда и отношението ни към социум и природа. Днес с Илиян ще си поговорим за Туризма и Тайланд и какво България може да научи от една от най-популярните дестинации в света, привличаща десетки милиони туристи и дала втори дом на една огромна многонационална общност от хора, които могат да си позволят невероятния климат и всички екстри, които мястото предлага?

Илияне, на първо място, каква е тайната съставка, която Тайланд притежава, а на нас ни липсва?

Деполитизацията и прагматичното отношение към туризма, като индустрия, която може да генерира растящи печалби и да дава прехрана на огромна част от населението. Какво искам да кажа, при нас празниците са се слели и с визията на туризма ни. В един момент виждаме, че патриотичните паркове и многобройните бюджетни инвестиции в паметници и етно- патриотична инфраструктура, не са били с цел да подпомогнат нашия туризъм и да генерират печалба, а да изиграят определена политическа роля, обслужваща определени геополитически интереси. Само за пример в Тайланд също има богата култура, простираща са хилядолетия назад, както и свои фолклор и етно особености, но на всякъде езиците са Английски, Китайски, Руски и Арабски. Музиката в заведенията е на английски, може да се намерят корейски, японски, китайски, индийски, но не и традиционно тайландски дискотеки. Парковете са туристически атракции с вода и зрелища, без натрапчиво да се опитват да ви преподават история докато си почивате и забавлявате. Това между другото, ни е наследство от соца и се наблюдава дори и сред сравнително млади хора у нас, които все едно пътешестват, за да се образоват, а не за да получават удоволствие, нещо което ние го пренасяме и в туризма. Но туризмът е бизнес, а не част от образователната система и целта му е да прави пари, посредством удоволствие. Ако сме толкова добри в образованието, нека то да е развито, а не да не го натрапваме на туристите. Изключително неадекватно звучи, да отидеш някъде и някой да ти преподава лекции по история, все пак хората и най-вече модерните туристи дали от САЩ или Китай, мразят училището и досадните преподаватели.

Споменах китайски туристи, в Тайланд е пълно, както и с арабски, само да вметна че те са изключително жадни за живот и забавления млади хора. И разбира се, важно е да се замислим и да си отговорим, чии интереси обслужваме почти 35 години с консервативният етно патриотизъм който обърка представите ни за туризъм. Или просто ни върна едни 50 години назад във времето(за да отвори напълно пътя към една Гърция. Все пак живеем във време на културни и интелектуални воини и идва момента ясно да заемем позиция от коя страна на барикадата се намираме.  Защото, според мен, тези интереси няма как да ги търсим на Запад, защото Тайланд, както и редица изключително популярни туристически дестинации са в тази сфера на влияние, като за западният турист, както и за всички останали, най-важното нещо е добре прекараното време изпълнено със забавления и приятни спомени. Така че, ако искаме туризъм, патриотизмът и историческата пропаганда навяваща носталгия по соца и едни тъмни времена трябва да бъде изкоренена из основи от нашето общество ако искаме икономиката ни да печели от туризъм.

Говориш за модерни млади хора от различни краища на света. Искаш да кажеш че китайци, араби, руснаци и американци се забавляват заедно? Как се постига тази среда?

Това ни е изключителна пречка за развитието на туризма, създаваща грешни възприятия към заобикалещия ни свят(старата съветска максима, ние и всичките врагове който ни заобикалят) и пречещо ни да развием успешен бранд България. Защото светът е голям, разнообразен и ние трябва да имаме изключително позитивно отношение към разнообразието за да можем да бъдем добри домакини, при които гостите ще искат постоянно да се връщат, та дори да живеят за постоянно. Нашето възприятие в България се формира от едни хора, които или в деиствителност живеят по времето на соца или искат да го реставрират. Защото ако ги слушаш какви глупости (или може би манипулации) говорят дори нашите международните анализатори(които трябва да бъдат най- ерудирани), ще чуете че в Русия е много чисто и в магазините им има сирена, Китай са много консервативни, даже и Южна Корея били консервативни и имали съботници пред блоковете си... само част от посланията идващи някак си на заден фон от хора които са всеки ден в националните медии. За съботниците в Южна Корея го чух от един от най- уважаваните български анализатори няколко дни назад по най- старата ни национална медия, в едночасово аналитично предаване, след което останах с впечетление че всичко е или консервативно или много консервативно. Като ако трябваше да извлека дефиниция за консерватизъм, той нямаше нищо общо със Запада, а с талибаните или подобни фундаменталисти, които определено не са пример за гостоприемство. Ако това не интелектуален саботаж в пълният смисъл на думата, това е световно невежество в което силно се съмнявам. Корейците формират в момента поп културата в Азия, създавайки един изключително успешен бранд Корея. Като по този начин правят продаваеми всички корейски стоки, от техника, през автомобили до козметика. А това се прави посредством, популярни трендове, който са конвертируеми навсякъде по света. Това е причината корейските ресторанти да са навсякъде, а корейските дискотеки да са на ниво най- добри клубове в света. Докато китайските туристи, са едни готини млади хора с изключително различни сексуални ориентации, което си е нещо нормално за тях. А руските туристи заедно с децата си се забавляват във травестит- вариететни програми в Патая.

Между другото Тайланд е един истински рай за усещането за индивидуална свобода, което е формула за много много туристи. Всеки може да бъде всичко което иска, без да чуства каквото и да е притеснение от своята сексуална или религиозна същност. Мултикулторализъм, гарантиран от Тайландската монархия, или както биха го нарекли критиците в България- империализъм или десен военен режим. Като много медиини фигури в България си позволяват да го нарекат западен фашизъм, което е в истинският смисъл на думата подигравка с историята, защото фашизъм е точно обратното. Само да подчертая, тази свобода не е само сексуална, но и религиозна в Тайланд. Вие може да видите многобройни храмове, подобно на Индия. Параклиси на всякакви божества на всяка крачка по улиците, без да имате фундаменталисти които ви казват кое е канон или кое не. Или джамия споделяща двора си с римо- католическа църква, това е нормално. Междудругото, много често явление у нас в последно време е точно религиозната нетърпимост и противопоставянето, не само срещу ислям, но и срещу всички останали деноминации в християнството. Това в крайна сметка, като една съвкупност от културни трендове, в действителност ни водят към групата на Северна Корея, днешна Русия, Афганистан или Сирия, но не и до отворените туристически точки на картата.

В крайна сметка, ако някой си мисли, че дори и процент от туристите се интересуват от камъни с табели, музеи, галерии и някакви истории за траки и беси, значи или че никога не е напускал родното си място(което в много случаи е точно това, примесено с изключително много комплекси за малоценост) или просто вижда възможност за источване на бюджета за безумия с оправданието че нещо се прави. Както и създава огромна безполезна администрация, живееща с една единствена цел, да ощетява обществото и разбира се туризма. Само бих казал, че това са хора които биха свършили изключително зле в една дясна диктатура като Тайланд, където за всеки откраднат лев или глупост носеща ущерб на обществото се плаща жестоко.

Кое е най- впечатляващото ново нещо в областта на туризма, с което ти си се сблъскал при твоето последно пътуване?

Тази година съм три месеца в Тайланд и най-приятната изненада бе безплатната здравна застраховка за туристи, която тайландското правителство е започнало да предоставя. Това звучи еретично, погледнато през призмата на българският туризъм, които има една особеност, според която за всеки трябва да има и всички да са добре. Туризмът, според тази своя особеност се феодализира, както феодализирахме обществото ни и редица сектори в икономиката. Да, това е добре за определен кръг от хора, които разбира се са поставени в преки зависимости и са лесно манипулируеми, но това е ужасно за бизнеса и за държавата като цяло. Не може да позволяваме на туристите в България, както и хората идващи да живеят в България да се гледа като дойни крави, които по всякакъв начин да бъдат източвани, в това число и посредством здравеопазването. Бих си позволил да дам за пример един много близък човек, англичанин, бивш журналист от BBC, който загуби живота си в България поради изключително бързо извършена, непремерена и разбира се скъпа интервенция. Докато в Тайланд това е превърнато в държавна политика, грижата за своите гости. Тази грижа не свършва до тук, има туристическа полиция, която явно доста добре си върши работата, защото в местната преса се разказваше история за таксиметров шофьор, арестуван, след като се опитал да измами гостенин. Между другото в Патая, където сега се намирам (това е един огромен Слънчев Бряг от Равда до Свети Влас) има изградена мрежа от градски транспорт (буквално на всяка минута) на базата на големи таксита, возещи гостите на символични цени. Смятам че това е изключително показателно, като отношение и политика и каква е толерантността към дребните местни измамници.

А каква е средата, в която туристите се намират в Тайланд?

Изключително модерно строителство, сравнимо с големите мегаполиси като Лондон, Ню Йорк и Сингапур. Много нови и строящи се многофункционални модерни сгради от по 30 до 60 етажа, включващи всичко необходимо за краткосрочно и дългосрочно пребиваване, започвайки от модерни фитнес центрове, спа, работни помещения и басейни с градини на покривите разкриващи невероятни гледки, както и огромни водни площи доближаващи се до естествената среда. Заговаряйки за естествена среда, трябва да се отбележи, че Тайланд е страната на Националните Паркове в Азия. Визия разработена съвместно с Германия в началото на 60-те години на миналият век и поставяща огромна част от природата в защитен статус. Това разбира се означава, липса на каквато и да е форма на спортен лов и риболов, както и железни мерки за опазването на всичко живо попаднало в защитените зони, който са повече от половината територия на страната. Нещо немислимо за България, защото в крайна сметка, стотиците хиляди организирани рибари и ловци са потентен политически инструмент. А пък, огромните дървесни масиви са възможност за бизнес, на феодалните образувания, създадени в България през последните 35 години. Така че, за да се реши проблемът и да създадем естествена среда е нужно да се справим с наболели политически проблеми.

Последен въпрос - как Тайланд се справя с тези политически проблеми?

Тайланд е доста твърда монархия, като на монарха са подчинени военните в страната, които от време на време разпускат парламента и взимат цялата власт в ръцете си. Това е доста драстична мярка, типична за Азия и Латинска Америка, но ако трябва да сме откровени и редица европейски страни след Втората Световна Война са минали през нея, за да достигнат до нивото на демокрация, което имат в момента. За пример можем да вземем Франция, Гърция, Испания и ред други страни, в които върховенството на закона и разбира се свободната инициатива е било наложено посредством сурови военни режими.

Борислава ТОШОВА


Свързани