Други

Ето кои са призьорите от Годишния архитектурен преглед (снимки)

  18.03.2024 13:20             
Ето кои са призьорите от Годишния архитектурен преглед (снимки)

На 15.03. 2024 г., се проведе традиционният "Годишен архитектурен преглед на проекти и реализации за 2023 г." на членове на САБ и КАБ в гр. Пазарджик .

След проведеното гласуване на присъстващите членoве на САБ - Дружество Пазарджик и КАБ - Регионална колегия Пазарджик за определяне на призьорите от представените проекти и реализации, се получиха следните резултати, , обобщени и съобщени от тричленно жури с председател арх. Даниел Мирчев и членове, арх. Николай Колев и арх. Димитър Боюклиев:

----------------------------

Раздел „ПРОЕКТИ”:

I място – арх. Николай Младенов и ланд. арх. Елена Младенова

за проект "Еднофамилна жилищна сграда с ландшафтно оформление на прилежащия имот" в гр. Пазарджик

 

 

----------------------------

Раздел „ПРОЕКТИ”:

II място – арх. Никола Кълвачев и арх. Божура Дончева

за проект на "Еднофамилна жилищна сграда" в с. Лиляново, общ. Сандански

 

 

----------------------------

Раздел „РЕАЛИЗАЦИИ”:

I място – арх. Никола Кълвачев и арх. Божура Дончева

за "Интериорно оформление и преустройство на ресторант" в с. Радилово, общ. Пещера

 

 

----------------------------

Раздел „РЕАЛИЗАЦИИ”:

II място – арх. Михаил Радуловв за "Католически параклис" в гр. Чипровци

 

През 80-те години на миналия век в основите на разрушената по време на Чипровското въстание католическа катедрала „Възнесение на Дева Мария“ при археологически разкопки са намерени кости на францискански монаси и два гроба с надписи – на Илия Маринов , първият българин католически епископ и на архиепископ Петър Богдан , автор на „За древността на бащината земя и за българските дела“, първата история на България , написана около един век преди Паисиевата „История славянобългарска“.
През 2017 година музеен съвет с участието на ръководството на общината, музея и католическия свещеник Иван Топалски вземат решение за изграждане на параклис до основите на някогашната катедрала, в който да бъдат съхранени костите на Петър Богдан, Илия Маринов и на францисканските монаси. Параклисът е осветен на 28 септември 2023 година.

Подготвени са специални грамоти и награди от САБ - Дружество Пазарджик и КАБ - Регионална колегия Пазарджик , които ще бъдат връчени на призьорите.

„Знаме“


Свързани