Понеделник, 29 Апр 2024
 
Други

Лесичовски дервиши изгониха злото и грабнаха златото

  30.03.2024 07:51             
Лесичовски дервиши изгониха злото и грабнаха златото

СТАРА ЗАГОРА. Със златен медал от Фестивала на маскарадните игри в града под Аязмото се завърна дервишовската група при читалище „Отец Паисий-1890“ в общинското село.

В народното събитие, което се провежда за 23-а поредна година, участваха около 50 души – дервиши и битова група. Те бяха специални гости. На нарочно изградената сцена бе представен „Дервишовден“ в Лесичово, обичай с 50-годишна традиция.

- Той е вписан в Листата за нематериално културно наследство – припомни секретарят на читалището Таня Стоева. Тя представи сценката така:

- В Деня на Сирни заговезни хората посрещат дервишите в домовете си,

прескачайки домакинята за здраве

Младите искат прошка от по-възрастните. Откъснатото снопче от костюма на дервиша се завързва с червен конец и се поставя на дувара. Вярва се, че снопчето пази от зли сили през цялата година.

Показахме и хамкането – който пръв отхапе от халвата, завързана с червен конец, ще се радва на добро здраве. Всичко в обичая носи пожелание за здраве, берекет и проправя път към добротата, поясни Таня Стоева.

Костюмите на дервишите се правят от необработена кожа. Преди да се ушият, кожата се натопява и разресва. Групата се радва на пет оригинални облекла. Друг характерен атрибут са специалните очила.

Лесичовци се гордеят с дервишовската група, която получи златен медал и от фестивал „Сурва“ в Перник.

Ана МАТЕВА


Свързани