Други

4000 души в петото юбилейно издание на Кукерския фестивал „Дервиши Варвара“

  01.04.2024 16:36             
4000 души в петото юбилейно издание на Кукерския фестивал „Дервиши Варвара“

В края на март село Варвара отново заехтя от звъна на хлопките и чановете на кукери, бабугери, джумали и дервиши от различни краища на страната. За пореден път - когато събра на своя стадион 1400 участника и около 2500 души публика в петото юбилейно издание на Кукерския фестивал „Дервиши Варвара“ 2024.Пищният форум, имал своето първо издание през 2018 година, за кратко време набра популярност и стана предпочитано място за показване на многообразието на маскарадните игри по нашите земи от най-ярките носители на тази обредност, идваща от древни времена и съхранена като български фолклор. В случая, представен не толкова като автентичен, а като живо наследство, което се изменя, развива и осъвременява, за по-лесна възприемчивост от младото поколение. Затова на фестивала се представиха и фолклорни спектакли и сценични хореографии на игри с маски. За първия си юбилей „Дервиши Варвара“ събра най-много групи от Пернишко, Ямболско, Карловско и разбира се от Пазарджишки регион. Срещна приятели и отново предостави сцена за годеж на двама влюбени. А сгодилите се на миналогодишното фестивално издание, участваха с първата си рожба – четиримесечната Александрина, която получи като подарък плюшено мече с юбилейната тениска на събитието. Фестивалът „Дервиши Варвара“ и тази година беше организиран от кметство Варвара и местното читалище „Селска пробуда-1927“, с подкрепата на Община Септември и частни дарители. И разбира се, с доброволния труд на жители на селото, обединени от любовта към българските традиции.Дервишите на Варвара, известни в страната и отвъд пределите й, носители на множество национални и международни награди отново се показаха като изключителни домакини и вече приятели с представителите на гостуващите групи. Не пропуснаха да изненадат и публика, и участници с новите си причудливи маски, непринудената си игра и мелодичния звън на хлопките. Те - Васильовските дервиши огласиха простора, за да си иде злото, да се възцари доброто. Да е берекетна годината, да се раждат чеда и да е здрава челядта.
Форумът беше открит от кмета на Кметство Варвара, Димитър Деянов. Приветствие за първия юбилей на Кукерския фестивал „Дервиши Варвара“ отправиха: кметът на Община Септември – Васка Рачева, народният представител – Стефан Мирев и ръководителят на Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Пазарджик.

инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЗАМЕНЯМ АПАРТАМЕНТ В ПАЗАРДЖИК ЗА АПАРТАМЕНТ ВЪВ ВЕЛИНГРАД. 0896 357 762

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031
Всички