Други

Следпървоаприлско: Хуморът на земляка ни проф. Георги Брадистилов

  03.04.2024 07:48             
Следпървоаприлско: Хуморът на земляка ни проф. Георги Брадистилов

„Задачата на науката е да обясни това, което е невъзможно да се разбере.“ Този афоризъм е на панагюреца проф. Георги Брадистилов (1904-1977). Той е ярко светило в математиката, а в навечерието на Деня на шегата ви предлагаме среща със спомена за него. За хумора и находчивостта на проф. Георги Брадистилов, който за заверка на семестъра имал печат с подписа си, се носят легенди сред колеги и студенти, поясняват от Института по математика и информатика на БАН и дават част от мнения, мисли и случки, свързани с проф. Брадистилов, съставени от Р. Калтинска.

***

Загрижени родители посетили Ректора на МЕИ проф. Брадистилов и му задали един единствен въпрос:

– Може ли млад човек, постъпил в МЕИ, да се развие?

Последвал светкавичен отговор:

–  Ами, ако е имало нещо завито, ние ще го развием.

***

Веднъж слагат във Фоайето една голяма карикатура на проф. Брадистилов в бяла престилка, целият опръскан с кръв, сече глави! През това време професорът минава и Димо Шефа (прочут студент, следвал 26 години и завършил на 45) го хваща фамилиарно под лакът и го завежда при карикатурата, пред която са се събрали студенти. Проф. Брадистилов поглежда карикатурата и казва:

– Докато има телета, ще има и касапи!

***

Имаше един прочут интеграл наречен Интегралът на 14 000 – проф. Брадистилов беше скъсал 14 000 студенти на него. Имаше един прислужник в МЕИ – бай Петко – проф. Брадистилов го беше научил да решава интеграла. Някой като закъсаше, професорът викаше бай Петко и му казваше:

– Бай Петко, този интеграл можеш ли го реши, така както го гледаш!

Прислужника написваше решението на дъската, а по-съвестните студенти просто… умираха от срам.

***

На един общообразователен симпозиум във Варна група учителки по руски кокетничат с  проф. Брадистилов. Едната от тях му казва:

– Другарю професор, чували сме легенди за математиката, но я ни кажете вие знаете ли руски?Например на КТО отговаря ЧТО. А какво отговаря на КЕМ?

– Ами не зная – шегува се проф. Брадистилов. – Но нека опитаме с… математика! Значи на кто - что, тогава на кем – Х и така Х  х  КТО = ЧТО  х  КЕМ (просто тройно правило!).  И така като съкратим еднаквите множители се получава ЧЕМ!

Простодушните учителки зяпнаха от почуда! Сигурен съм че в този момент те всички искаха да имат дете от професора…

***

Веднъж проф. Брадистилов минава покрай общежитие на тогавашния МЕИ. Отгоре му хвърлят една тухла в краката, за да го сплашат. Професорът вдига глава към строежа и възмутено казва на висок глас:

– Е-е-е, толкова години ги уча на анализ, а една траектория не могат да изчислят…

***

Двамата забележителни професори в МЕИ и големи приятели в живота – проф. Брадистилов и професор Минчо Златевq се сблъскват на входната врата на Института. Никой не дава път на другия.

Проф. Брадистилов (доста по-висок и едър човек):

– Минчо, направи ми път, защото ей сега ще те сложа в малкото си джобче!

Проф. Златев (дребен на ръст):

– Тогава там ще имаш повече акъл!

Георги Брадистилов е роден на 12 октомври 1904 г. в  Панагюрище. Почива на 18 юли 1977 г. в. София. Завършва математика във Физико-математическия факултет (дн. ФМИ) на  Софийския университет през 1927 г. Специализира в Сорбоната в Париж (1931-1932) и в Мюнхен (1937-1938). Доктор по математика на Мюнхенския университет (1938), доктор на физико-математическите науки на СУ (1958), доцент по диференциално и интегрално смятане във ФМФ на СУ (1940-1943), професор в Държавната политехника (дн. Технически университет) в София (1943-1971). Член-кореспондент на БАН (1967). Член на Българското физико-математическо дружество и на Съвета на Балканския математически съюз. Заслужил деятел на науката (1965), Народен деятел на науката (1974)  Ордени:  Кирил и Методий I ст. (1957, 1963), Червено знаме на труда (1959), Народна република България II ст. (1964). Почетен член на Съюза на математиците в България (от 1975). Автор на над 100 публикации у нас в чужбина), автор и съавтор на основните учебници и ръководства по висша математика за инженери (около 40) и на книгите „Матрично смятане“ и „Операционно смятане“.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ ЧЕТЕТЕ В КНИЖНИЯ НИ БРОЙ.

Янко КОСТОВ


Свързани