Понеделник, 29 Апр 2024
 
Пазарджик

Кметът Петър Куленски: Откритото почетно консулство на Румъния дава нови възможности за Община Пазарджик

  13.04.2024 07:25             
Кметът Петър Куленски: Откритото почетно консулство на Румъния дава нови възможности за Община Пазарджик

ПЛОВДИВ, от нашия кореспондент. На 5 април в Конгресния център на Международния панаир в Пловдив се откри поредното почетно консулство - това на Република Румъния. В събитието участваха Н. Пр. госпожа Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в Република България, присъстваха и много други официални    лица. Освен кметът на Пловдив Костадин Димитров, тук бе и кметът на община Пазарджик Петър Куленски, който отговори на въпроси на „Знаме“:

- Г-н Куленски, какво значение има това събитие за община Пазарджик?

- Изключително важно е за нас сътрудничеството с румънската държава, тъй като то предлага  много нови възможности в бъдеще. Най-вече  говорим за икономическо сътрудничество, за културното сътрудничество, а също така и за двустранни отношения в сферата на образованието. Затова ще поддържаме активна връзка с откритото вече почетно консулство на Румъния в Пловдив. Така ще си бъдем двустранно полезни  - румънската държава  и в частност  Община Пазарджик.

- Румънците са известни като  големи фенове на туризма  по  българското Черноморие. Как  ще успеете да ги мотивирате  да  посещават  активно  и   богатия на дадености  за туризъм Пазарджишки край?

- Туризмът в Община Пазарджик не е на нивото на което ни се иска, но наистина трябва повече да се възползваме от благоприятните дадености, които имаме  - близостта до столицата и местоположението на Общината  на  оживен световен кръстопът. Така че потоци от туристи и от Румъния  да  минават и през Пазарджик. От което общината ни ще спечели. Всяко ново разширяване на възможностите за сътрудничество между държавите води  до нови и по-големи резултати, отразяващи се положително върху живота  на хората. А това е най-важното.

Важно за  всички жители на Община  Пазарджик, които  искат да  си   сътрудничат  с румънски  партньори: Могат да  посетят офиса на  почетното   консулство  на  адрес: Пловдив, Конгресен център, палата 8 на Международния панаир, втори етаж, където вече е поставена табела. Консулството ще обслужва  гражданите на страната от  областите Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Габрово, Хасково, Смолян, Кюстендил,  Кърджали, Благоевград.

Денчо ВЛАДИМИРОВ


Свързани