Понеделник, 29 Апр 2024
 
Пазарджик

Децата от Мало Конаре събраха над 2000 лева за възстановяване на паметната плоча за Левски

  16.04.2024 15:39             
Децата от Мало Конаре събраха над 2000 лева за възстановяване на паметната плоча за Левски

Благотворителен концерт-спектакъл „България – това сме ние!“ представиха децата от четвърта възрастова група „Миньони“ към ДГ „Детство“, с. Мало Конаре с учители Иванка Консулова и Лушка Костадинова. Както вече „Знаме“ писа, инициативата има за цел да събере средства за възстановяване на паметна плоча за основаване на Революционен комитет през 1872 г. от Апостола на свободата – Васил  Левски в  с. Мало Конаре и за облагородяване на пространството около нея.  До момента събраната сума е в размер 2026 лева.

Гостите в читалището на селото се насладиха на прекрасните изпълнение на участниците. Малките „Миньони“ осъществиха сюжетната линия с патриотичен рецитал, танци и песни. Бивши  възпитаници на двете учителки на групата бяха рецитатори, както и певци – солистка с вокален педагог Бойка Щерева, и вокална група „Слънчеви момичета“ с вокален педагог Иванка Консулова. Гайдарска формация „Приятели“ бе изненадата за гостите и кулминацията на спектакъла.

 „В близост до центъра на Мало Конаре, скрита зад шубраци, позабравена и избледняла от времето, стои гордо една паметна плоча. Плоча, която познавам и помня от ученическите си години в родното ми малоконарско училище. Завет, даден ми от моите учители. Завет, който с моите колеги искаме да предадем на нашите малки възпитаници. Някога, някой родолюбец е изваял върху тази паметна плоча словата „ В дома на Калофер Д. Натов през 1872 г. се основава революционен комитет от Апостола на Свободата Васил Левски.“  Ние, малоконарци, имаме отговорността и честта да пазим този завет, да пазим и тачим паметта на нашите най-свидни герои.“, беше част от словото на директора на детското заведение Веселина Пеева.

(Зн)

 


Свързани