Пазарджик

Дигиталните технологии изпотяват работодателите

  18.04.2024 07:21             
Дигиталните технологии изпотяват работодателите
Георги Стоилов, председател на Управителния съвет на Пазарджишката търговско-промишлена палата

Работници няма – искат да се ограмотяват, ако им се увеличи заплатата

ПАЗАРДЖИК. Живеем във време, когато дигиталните технологии навлизат все повече в живота ни и определят възможностите за работа. Никой не си прави илюзии, че непрекъснато трябва да усвояваме нови умения, да осъвременяваме и надграждаме вече наученото, да обогатяваме квалификациите си. Това е важно както за работодателите, така и за работниците. Ето защо расте нуждата от допълнителните курсове и обучения, от „учене през целия живот“. Проучване обаче показва, че 80% процента от българите са склонни да прегърнат новата тенденция, но най-вече, ако тя ще повиши заплатата им на момента, а не да добиват нови умения, за да бъдат адекватни на пазарното търсене на работна ръка. Пазарджик не прави изключение.

Любопитна фокус групова дискусия

с представители на малкия и среден бизнес от областния град и региона бе реализирана през март 2024 г. Това се случи в рамките на проект „Дигитално разделение – равнища, актьори, взаимодействия“, финансиран от Фонд научни изследвания към МОН.

По време на срещата с Търговско-промишлена палата в нашия град бяха обсъдени редица проблеми и предизвикателства, стоящи пред работодателите, свързани с бързото навлизане на дигиталните технологии в производствените процеси, както и

потребността от определени дигитални умения у работниците,

с оглед нормалното протичане на работния процес.

- Всички участници категорично подчертаха, че допълнителното обучение и квалификация са важна част от успеха във време, когато дигиталните технологии навлизат все повече в живота ни и определят възможностите за работа на всеки – обобщи пред „Знаме“ Георги Стоилов, председател на Управителния съвет на Пазарджишката търговско-промишлена палата.

Приоритет, около който се обединиха работодателите, бе необходимостта от признаване на

допълнителните курсове и обучения чрез сертификати,

които да се получават в рамките на концепцията и стратегията за "учене през целия живот". Специално внимание бе обърнато и на това, че е нужно да се предприемат мерки и действия в посока мотивиране на работниците за участие в подобен тип обучения.

- В тази насока интерес породи и представянето на някои основни резултати от проведено в България по време на Ковид пандемията през 2021 година проучване на Международната програма за социални изследвания – допълни Георги Стоилов. - Според отчетените данни, готовността на анкетираните българи да

участват в допълнително обучение зависи изключително силно от това, дали ще доведе до по-високо заплащане

- над 80%.

А участниците в дискусията в Пазарджик се обединиха около схващането, че новите дигитални технологии, макар да съдържат огромен потенциал за постигането на една по-добра конкурентоспособност на конкретните фирми/предприятия, генерират реални проблеми и социални неравенства, от гледна точка на дефицита на работна сила, притежаваща нужните дигитални умения за нормално протичане на производствените процеси.

- Общата атмосфера сред присъстващите на финала на събитието обаче бе по-скоро

оптимистична и обнадеждена за това, което ги очаква

Но и с ясното съзнание, че дигиталното бъдеще е предизвикателно и е задача не само на работодателя, но и на цялото общество (от индивида до органите за държавно управление) да бъдат полагани непрестанни усилия, за да бъде извлечена максимална обществена полезност от ИКТ, цифровите технологии и ИИ в частност, каза в заключение Георги Стоилов.

„Знаме“


Свързани