Регионът

Ракитово ще е новият СПА туристически център

  18.04.2024 07:27             
Ракитово ще е новият СПА туристически център

Имаме минерална вода за 10 хотела, казва кметът Георги Холянов

Проект на стойност 700 000 лева (с ДДС) за подобряване на инфраструктурата за пренос на минерална вода спечелен от Община Ракитово. Средствата са осигурени от Националния доверителен фонд, а добрата новина може да преобърне представите за туризъм в иначе щедро надарената от природата община. Защото – както казва кметът Георги Холянов: „Имаме минерална вода за 10 хотела“.

- Изпълнението на проекта ще премине на два етапа – съобщи за „Знаме“ градоначалникът Холянов. - Първият предвижда подмяна на топлопровода с дължина 1515 метра от сондажите в землището на Костандово до входа на града. Новата тръба ще гарантира запазване на количеството и температурата на водата в града 43 градуса.

Разширяване дължината на водните трасета за минерална вода в рамките на населеното място пък е заложено в изпълнението на втория етап. Подготвят се проекти за изграждане на трасета за

закрит плувен басейн в двора на средното училище „Св. Климент Охридски“, за Рехабилитационния център и за ползване от жителите

на града – поясни Георги Холянов.

Той е категоричен, че Ракитово ще се превърне в СПА туристически център заради минералната вода, чистия въздух и красивата природа.

- Дебитът на лековитата течност е 12 литра в секунда, достатъчен да захрани 10 хотела. В бъдеще залагаме на туризма, имаме свободни терени за строителство, общината очаква своите инвеститори, допълни кметът.

Изпълнението на проекта ще приключи до края на годината.

Термалните минерални води са едно от неоценимите богатства на община Ракитово. След подробни хидротермални изследвания и дълбоко сондиране,

в източната част на Чепинската котловина

е открито находище на термални минерални води с температура до 50º C и ниска минерализация (0,36 г/л). По състав минералните води са азотни, алкални, сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви, флуоридни и силициеви. Находище на минерална вода „Ракитово” заема площ от близо 3 кв. км (в землището на гр. Ракитово и гр. Костандово) на средна надморска височина от 760 метра. В землището на град Костандово има изграден минерален плаж.

В курорта може да се провежда профилактика и

балнео лечение при хронични заболявания

- опорно-двигателния апарат

- дегенеративни ставни заболявания - артрити, артрозоартрити, периартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия - ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.

- ортопедични и травматологични - миозити, тендинити

- бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.

- заболявания на гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест, гръбначни изкривявания и др.

- периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити

- периферната нервна система – неврити, радикулити,плексити

- метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;

- женска и мъжка полова система;

- дерматологична патология и др.

Освен благоприятни за здравето климат, въздух и вода община Ракитово може да се похвали и с

любопитни забележителности,

които също да привличат още повече туристи. Сред тях са пещерата „Лепеница“, параклисът „Свети Никола Летний“, Часовниковата кула – един от символите на Ракитово, Крепостта Цепина и хижа „Цепина“. Да не забравяме и Плиоценски парк „Дорково“ - находището с най-голямото познато на палеонтолозите струпване на кости на едно място (над 600 кости на 15 m2 площ от над 30 вида животни) - най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа, което маркира началото на плиоценската геоложка епоха в Източна Европа. Не е без значение и близостта до Ракитовско на курорта „Цигов чарк“ и язовир „Батак“, където има целогодишен туристически поток.

А всички тези забележителности могат да се съчетаят с винено-кулинарни дестинации.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани