Крими

Трюфелджиите изядоха горчиви трюфели

  18.04.2024 07:50             
Трюфелджиите изядоха горчиви трюфели

Държавата натисна, а прокуратурата спечели, макар да не се доказа пране на 50 милиона лева

Година и 5 месеца след гръмването на случая „Трюфелите“ и по-малко от година след вкарването му в съда делото приключи със споразумение. Т. нар. трюфелджии обаче ручаха горчиви трюфелите. Ако се бяха съгласили на споразумение с прокуратурата в разпоредителното заседание по делото, нямаше да се стигне до този близо едногодишен тръст из съдебните зали, в който те си излежаха бъдещите присъди в предварителния арест, а и без това влошеното здраве на някои от тях се задълбочи още повече. Може би знак за каръка се появи още с това, че на разпоредително заседание бе насрочена като дата за първо открито заседание петък, 13-ти… Ако бяха признали вината си година по-рано, сега поне част от тях щяха със сигурност да са на свобода – защото в предварителния арест, за разлика от затвора, имаш право на работа, в която ти се приспада част от излежаното време, а с теб работи психолог, който после да подаде доклад с преценка на риска от рецидив. Сега тези подробности липсват и дали ще излязат от килиите зависи от добрата воля на директора на затвора, психолога и съдебния състав.

Присъдите

Тричленен състав на Окръжен съд – Пазарджик одобри постигнатото споразумение между Окръжната прокуратура и петимата подсъдими, които се признаха да виновни за участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни измами под прикритието на търговия с трюфели. Така те се отказаха от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Да припомним, че според обвинението групата, за тартор на която е уличен Иван Лулчев, опитали да получат от държавния бюджет чрез фиктивни сделки с трюфели сума в размер на 1 589 326 лв. Пред Темида застанаха още Венцислав Думанов, Анастас Учкунов, Димитър Петков и Гергана Василева. По 1 година и 9 месеца ефективно лишаване от свобода при първоначален общ режим бе наложено на Думанов и Петков, и глоби, съответно от 20 000 и от 1000 лева.

На Думанов бе наложено общо наказание в размер на 1 година и 9 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване и глоба в размер на 20 000 лв. Зачетено е предварителното му задържане под стража от 05.12.2022 г. до днес. Подсъдимият В.Д. е осъден да заплати 332 792 лв. по сметка на държавата, която сума е предмет на престъплението пране на пари. Година и седем месеца плюс 1000 лева глоба получи Учкунов, а Лулчев и Василева – по 1 година и 11 месеца и глоби от по 20 000 лв., както и също да заплатят по 332 792 лв. по сметка на държавата. В тежест на подсъдимите са и по 4766.27 лв. разноски за всеки един от тях.

Попитахме защитниците на подсъдимите – адвокатите Менко Менков и Костадин Костадинов,

кое наложи да се стигне до закъснялото споразумение

„Съжалявам, но не мога да коментирам причините, довели до споразумението“, лаконично заяви пред „Знаме“ адвокат Менков. Той е един от най-натоварените адвокати у нас и със сигурност не очакваше, че ще му се наложи да прекарва по цял ден в съдебната зала в Пазарджик. Адвокат Костадинов от кантора „Менко Менков и съдружници“ обаче коментира: „Причините са в продължилия дълго време следствен арест и влошеното здравословно състояние на подсъдимите. Иначе със сигурност щяхме да спечелим това дело с оправдателни присъди“, каза той пред наш репортер.

Влошеното здраве

Лулчев е хипертоник със сърдечно-съдова недостатъчност. Думанов пък бе обявил гладна стачка в килията и показваше епикризи за наличие на туморно образуванеие в челюстта, артериална хипертония, болест на червата и захарен диабет с диабетно стъпало рани и полиневропатия. Декларирал, че е претърпял 6 хирургически операции между 1995-2018 г. и поискал представянето на документи от съответните болници. А ако Петков се оплаква само от силно влошено зрение, то Учкунов има медицинско заключение, че е в предхемодиализно състояние, а освен бъбреците, има проблеми и със сърцето, което работи на 30 процента от капацитета си и тялото му се пълни с течности, които не може да изхвърли. Със сигурност по-лошите условия в предварителния арест от тези при общия затворнически режим (поне неосъжданите до момента Лулчев и Петков със сигурност в затвора щяха да са при по-добри условия) също са повлияли на здравословното състояние на част от обвиняемите и ако трябваше да продължат да са подсъдими по общия ред, можеше да минат и три години, докато процесът окончателно приключи във ВКС.

Прокурор Живко Пенев получи награда за работата си по делото

И държавата натисна делото

За разлика от други данъчни дела, които продължават или дълго време, или се разминават с условни присъди, тук казусът беше по-особен и държавната машина натисна здраво отработването на делото. Защото имаше данни за много по-крупна дейност, които обаче така и не прераснаха в доказателства, макар прокуратурата да се потруди здраво. Да припомним, че на 9 декември 2022 г. първо ”Знаме” писа на сайта и във вестника как ГД „Национална полиция“ арестува група за пране на пари и задържа 7 лица. Те бяха уличени, че за 6 месеца са препрали пари чрез извършване на данъчни престъпления за 50 милиона лева на територията на няколко области, включително Пазарджишка, като само за препраните 50 милиона лева за 6 месеца дължимото ДДС към държавата е 12 млн. лева,  а за юли държавата е била ощетена с около милион лева. Пред областния вестник шефът на ГДНП - главен комисар Атанас Илков, заяви, че разследването има събрани доказателства за престъпната дейност, но не коментира никакви подробности. В началото на декември бяха задържани последните двама от петимата обвиняеми. Междувременно

обвинението се прецизира, без да размива фокуса

върху схемата, че ОПГ-то е функционирало като е използвало контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец“ и „буфер“, чрез които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери. Така или иначе, бе свършен голям обем от работа и от дознанието (само в първите часове бяха извършени над 20 претърсвания и обиски в Пазарджишко и бяха разпитани над 50 души), и от прокурор Живко Пенев. По-късно разбилите групата Стефан Шербетов и Ивелин Ангелов от отдел "Икономическа полиция" в ГДНП спечелиха индивидуалния приз „Полицай на годината” и бяха наградени от тогавашния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев. Наблюдаващият прокурор по делото Живко Пенев бе отличен с наградата „Джовани Фалконе“ в края на 2023 г. Зам.-окръжният прокурор получи именно заради работата си по случая с трюфелите приза за прокурори и полицаи, който традиционно се присъжда в памет на убития италиански магистрат.

Втори „трюфелджии“

През февруари тази година бе осветена нова схема с трюфели след претърсвания на адреси, част от които на подсъдимите по старото дело. Писахме за извършени 15 претърсвания, обиски и изземвания на територията на Пазарджик, София и Хасково по време на операция на ГДНП и ДАНС. Впоследствие Окръжна прокуратура – Пазарджик повдигна обвинение за опит за данъчна измама за 9 668 160 лева на 51-годишен мъж с инициали М. Д., който бе задържан за постоянно на 23 февруари. Окръжна прокуратура го привлече като обвиняем за това, че на 14.12.2022 г. в София като управляващ и представляващ търговско дружество в столицата, като извършител, в съучастие с В.Д.,  на 57 г., като помагач, направил опит да бъде получена от държавния бюджет неследваща се парична сума в особено големи размери - 9 668 160 лв., представляващ ДДС за възстановяване. Това е станало чрез използване по представен в ТД на НАП- София документ с невярно съдържание - справка декларация по Закона за ДДС за възстановяване на данъчен кредит в размер на 9 668 423 лв. при действителен в размер на 263 лв.

Как ще приключи производството – ще видим.

Върбан ВИЧЕВ

 


Свързани