Пазарджик

Днес ни дават цветя и фиданки срещу отпадъци

  20.04.2024 07:35             
Днес ни дават цветя и фиданки срещу отпадъци

ПАЗАРДЖИК. Както вече писахме, и тази година Общината организира и тази година своята инициатива за разделно събиране на отпадъци под нов надслов - “Цветя за смет”. Като част от съпътстващите кампании из целия град във връзка със Седмицата на гората, кулминацията ще се състоив днешната събота, 20 април, от 09:00-12:00 часа в обособени точки на града.

Кампанията “Цветя за смет” е покана към всички жители да се включат активно в разделното събиране на отпадъци, което превръща грижата за околната среда в мисия на цялото общество.

По време на събитието участващите ще имат възможността да предадат своите отпадъци от излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, хартия; пластмаса, излезли от употреба батерии и акумулатори, разделно събран текстил, годен за повторна употреба (дрехи, кърпи, обувки, чанти и др.), като за целта трябва да бъдат опаковани в добре затворени торби. Срещу предаден отпадък, всеки участвал гражданин ще може да получи цветя или млади фиданки от дървесен вид, които Община Пазарджик ще подсигури.

Ще бъдат обособени 6 пункта на територията на града:

- Пресечката на ул.”Цанко Церковски” и ул.”Петър Бонев”

- Пресечката на ул.”Стоян Василев” и ул.”Кочо Честименски” –до входа на ЕГ ”Бертолд Брехт”

- Пресечката на ул.”Пловдивска” с ул.Стефан Караджа” –зад аптеката;

- ул.”Патриарх Евтимий” до ЦДГ „Дъга”

- ул.”Панайот Волов” до СОУ ”Любен Каравелов”

- Пресечката на ул.”Александър Стамболийски” и ул.”Славянска”.

На пунктовете ще бъдат разположени: цветни контейнери за хартия, пластмаса и стъкло; контейнер тип „Бобър” за битов отпадък и автомобили за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване;

Партньори на кампанията са „Брокс” ООД, която ще осигури контейнери за битов отпадък и извозването им; „Екопак България” АД, осигуряваща контейнери за хартия, пластмаса, стъкло и извозването им; „Стийл Интер Трейд”, която ще осигури автомобили за излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и извозването му; „Център за рециклиране-Пазарджик” ДЗЗД, която предоставя 600 торбички компост, и „Текслайф”ООД, които приемат годния за повторна употреба текстил.

(Зн)


Свързани