Регионът

Музеят в Батак представя изложба за Макгахан - благодетелят на България

  19.04.2024 13:51             
Музеят в Батак представя изложба за Макгахан - благодетелят на България

По повод 180 години от рождението но Джанюариъс Алойшиъс Макгахан и 148 години Априлска епопея, Исторически музей- Батак представя фотодокументална изложба „Макгахан- Благодетелят на България”.

„Макгахан - Благодетелят на България” е фотодокументална изложба състояща се от девет броя табла с размери 70/100 см. Тя представя живота и походите на един от онези безстрашни мъже на ХІХ век, известни на милиони читатели на ежедневния печат като „нашия специален кореспондент”. В апогея на империализма, през годините, когато англичаните навлизат в Африка и Азия, Съединените щати в Тихия океан, а Русия в Туркестан и Източна Европа, няма по-юначни и самоуверени знаменосци от тези кореспонденти. Те са представители на единствените средства за информация от тази епоха.

В зората на ерата на комуникациите, когато за пръв път широко започва да се използва телеграфът Макгахан практикува онази „застъпническа” журналистика, която сто години по-късно ще започне да оказва огромно влияние в новата „медийна” ера. Той заявява например, че когато се сблъсква с антихуманните действия на деспотични правителства се превръща в застъпник и поборник, вместо да остане хладнокръвният безпристрастен наблюдател.

Джанюариъс Макгахан е най-видният американски представител на онова полузабравено време, на онази ера, в която дръзки млади кореспонденти „препускат с оръдейния тътен”, както се изразява Арчибал Форбс, из най-свирепите части на света и рискуват живота и здравето си, за да изпълнят професионалния си етичен дълг: ”Казвай точната истина!”

Епоха, в която кореспондентът е бляскава личност и може да държи обществото в плен, да разтърси правителството до основи и да влияе на историята.

Може да разгледате изложбата във фоайето на Исторически музей – Батак.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички