Други

Стартира мащабна безплатна скринингова кампания за рак на дебелото черво

  21.04.2024 07:52             
Стартира мащабна безплатна скринингова кампания за рак на дебелото черво

Инициативата e на фондация „Лъчезар Цоцорков“

Безплатна национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започна в цяла България на 28 март. Програмата „Заедно срещу рака на дебелото черво“ стартира през международния месец за борба със болестта. Впечатляващата с мащаба и общественото си значение инициатива на фондация „Лъчезар Цоцорков“ вече е отворена за хората от цяла България. Тя предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване.

Близо 6000 безплатни скринингови теста бяха направени в София

по време на пилотната програма на Фондацията, която приключи миналата година. Инициативата беше подкрепена с експертизата на водещите специалисти в областта на онкологията и гастроентерологията - проф. д-р Галина Куртева, проф. д-р Панайот Куртев, проф. д-р Крум Кацаров и д-р Росица Кръстева.

Липсата на ясно изразени симптоми в началните стадии на болестта води до късно диагностициране, когато шансовете за лечение значително намаляват. Именно поради тази важна особеност,

ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при онкологичните заболявания в България

Той е вторият най-често срещан рак при жените и трети по честота при мъжете в страната. В същото време, последните данни на ОИСР и ЕК показват, че България е единствената държава в Европейския съюз, в която се отчита увеличаване на смъртността от рак. Страната ни изостава по отношение на превенцията, ранната диагностика, лечението и преживяемостта на пациентите с онкологични заболявания.

Как ще се осъществява Националната програма „Заедно срещу рака на дебелото черво“:

Програмата се провежда в съответствие с препоръките за скрининг в ЕС. Изследването, което представлява тест за окултни кръвоизливи, е бързо и абсолютно безболезнено, a досега беше възможно да се извърши чрез НЗОК само за хората с рискови фактори за развитие на болестта. В програмата имат възможност да се включат всички мъже и жени на възраст 50-74 г.

Желаещите да се тестват трябва да предоставят фекална проба в една от над 300-те лаборатории в страната, част от партньорската мрежа на Програмата. Лаборатории има и в нашата област. Ще ги открието на сайта или на посочения телефон. В помощ на всички желаещи функционират безплатен национален номер 0800 202 80 и информационен сайт testvai.bg.

- Причината да стартираме кампанията за скрининг е изцяло човешка и много лична -

Фондацията е създадена именно в памет на покойния проф. Цоцорков, който не успява да се пребори с коварното заболяване

Ние знаем, че ключът към предотвратяването на рака на дебелото черво се крие в ранното откриване на болестта - споделя Йоана Маринова, изпълнителен директор на Фондация „Лъчезар Цоцорков“.

- С всяка наша стъпка ние се борим да променим и подобрим здравната система в България и да помогнем на хиляди хора и техните семейства. Сега, със старта на Националната скринингова кампания всеки човек, от всеки край на България ще има възможността да се тества безплатно и да се погрижи за здравето си - добавя Елена Джамбазова, програмен директор ,,Здравеопазване” във Фондацията.

Фондацията изказва сърдечната си благодарност към актьорите Теодора Духовникова и Захари Бахаров, които безвъзмездно участват в кампанията и дават гласност на тази така важна за обществото ни инициатива.

Кампанията се провежда и със съдействието на Министерството на здравеопазването, а основен медиен партньор е Българското национално радио.

Темата за здравето на червата не е нито толкова привлекателна, нито толкова популярна като съветите за сияйна кожа и красива коса например. Но тя е важна, защото заболяването действително е доста разпространено и можем да намалим риска, включвайки някои храни по-често в менюто си.

Ето някои от тях, като е важно да се отбележи, че написаното се отнася за здрави хора. За тези, на които вече са им поставени диагнози, е добре най-напред да поговорят с лекуващите ги лекари.

Сьомга, сардини, пъстърва

В 85 грама от например се съдържат 1 800 мг омега 3 и дневната доза витамин D – два нутриента, които играят ключова роля в превенцията от рак на дебелото черво. Омега-3 мастните киселини блокират производството на някои ензими, които играят роля в растежа на тумора. Могат да го спрат растежа и дори да ги унищожат раковите клетки. Полезни са още сардините и пъстървата.

Броколи, карфиол, брюкселско зеле

Доказано е, че редовната консумация на порция варени зеленчуци от тези три вида намалява риска от рак на дебелото черво с 24%. Причината отново са фибрите.

Бобови храни
Според скорошен анализ, обхванал над един милион възрастни, по-високата консумация на бобови растения като леща, грах, боб и други е свързана с по-нисък риск от рак на дебелото черво. Това се дължи на факта, че бобовите растения са заредени с фибри, които имат защитен ефект (чаша леща има почти 16 грама фибри). Наред с това, бобовите са добър източник на съединения и хранителни вещества с противораков ефект, като изофлавони, лигнани и витамин B.

Кафяв ориз и киноа

Важно е да консумираме пълнозърнести храни, преминали през минимална обработка. Именно затова и кафявият ориз е по-полезен от белия - съдържа много повече фибри, които прочистват дебелото черво.

Плодове и зеленчуци

Когато става въпрос за намаление на риска от рак на дебелото черво, зелени зеленчуци, цитруси, чесън и лук са вашите помощници. Те съдържат фитохимикали, които отблъскват раковите клетки. Във всички плодове и зеленчуци има и антиоксиданти, които помагат за защита срещу рака. Изследвания показват, че при хората, които похапват редовно плодове и зеленчуци, рискът да развият рак е 25 % по-нисък.

Кисело мляко

Някои данни сочат, че диета, богата на калций и витамин D, може да помогне за предотвратяване на образуването на полипи и израстъци, които се формират в лигавицата на дебелото черво и които могат да станат ракови. Киселото мляко е добър източник на двата нутриента. Освен това, съдържа и пробиотици, които играят важна роля в поддържането на здрав храносмилателен тракт.

Орехи

Причината отново са отново омега-3 мастните киселини. Тези ядки съдържат конкретно алфа-линоленова киселина, която прочиства дебелото черво. Но орехите подпомагат създаването и на по-здравословна чревна флора, предотвратяват и появата на тумори.

Зелен чай

В листенцата му има много полифеноли, за които се смята, че помагат за унищожаване на свободните радикали и осуетяват растежа на раковите клетки на дебелото черво. Матча е чаят, който е най-полезен в това отношение.

Чия

Фибрите и тук са причината да включим чията в менюто си. Две супени лъжици се равняват на 10 грама фибри, което е 40% от дневните ни нужди.

Фибрите повлияват на дебелото черво на клетъчно ниво, а и помагат за по-лесното изхвърляне на всички токсични вещества от процеса на преработване на храната.

Куркума

Златният оттенък на подправката съдържа куркумин - съединение, което доказано понижава възпалението и потиска растежа на раковите клетки. Засега никой не знае със сигурност колко куркума трябва да консумираме, за да се възползваме от предимствата. Според експерти от Университета на Мериленд е препоръчително да приемаме до половин чаена лъжичка дневно.

(Зн)


Свързани