Спорт

Четири купи и 14 медала от Европейската купа по кикбокс за “Спартак Пазарджик“

  22.04.2024 09:10             
Четири купи и 14 медала от Европейската купа по кикбокс за “Спартак Пазарджик“

На историческата първа по рода си у нас Европейска купа по кикбокс, състезателите на „Спартак Пазарджик“ спечелиха 4 златни, 2 сребърни и 8 бронзови медала. Престижният международен турнир European Cup Bulgaria Top Ten, както бе официалното му наименование, бе организиран от Bultras Fight Club, Star team и Българската Конфедерация по кикбокс и муайтай. Участие взеха 110 отбора от 21 държави и общо 1953 заявки. На 8 татамита и 2 ринга в пловдивската спортна зала „Колодрум“  4 дни се състезаваха близо 2000 участници, които бяха оценявани от 100 от най-добрите международни рефери в кикбокса.  Българските кикбоксьори спечелиха общо 348 отличия от които 105 златни, 96 сребърни и 147 бронза на европейската купа, която се проведе в Пловдив. Този актив изкачи родните състезатели на първата позиция в комплексното класиране по медали от общо 21 регистрирани държави участнички. Втори се наредиха представителите на  Гърция с общо 129 медала, от които 34 златни, 35 сребърни и 60 бронза, а трети станаха представителите на Унгария с актив от 69 медала от които 26 златни, 22 сребра и 21 бронза.

Престижното състезание бе последното за годината от общо четири включени в календара на Световната федерация по кикбокс WAKO. Европейска купа от такъв мащаб за първи път се провежда в България,  ще се превърне в ежегодно спортно събитие. Отборът на Спортен клуб по кикбокс „Спартак Пазарджик“ участва с 18 състезатели. Носители на Европейска купа станаха Александър Рибников-Рибата  до 67 кг, мъже, лоукик, който тази година спечели и Световната купа в Италия, Атанас Димов-Алфата, в кат. до 71 кг, лоукик, юноши старша възраст, също носител на Световна Купа от Италия, Алек Георгиев,  до 57 кг, юноши младша възраст, лоукик, и Александър Златанов кадети, категория до 57кг, стил киклайт.

„Браво на нашите състезатели! Сашо и Атанас станаха безапелационни победители и в трите дена на състезанието, доказаха своята класа. Алек е един от новите състезатели на клуба ни и показа силна игра и желание за победа, което го доведе до първото място. А Алекс е шампион тази година в стил лоукик, и доказа, че е способен и в по леки стилове да побеждава“, заяви след състезанието старши треньорът сенсей Илко Аджов, който поздрави и останалите медалисти на клуба – спечелилите сребро Алесандро Змийчаров и Даниел Маринков, и окичилите се с бронзовите отличия - Ивана Георгиева, Манол Шикеров, Станимир Тонов, Илиян Димитров, Стилиян Рибников, Атанас Стоянов, Ангел Коцев и Антъни Янков.

„Отборът ни беше една трета от състезатели, които играха за първи път и още една трета с малко опит, за което съм изключително доволен от представянето им. Нито един не даде крачка назад и показаха, че заслужават да са част от отбора на клуба ни. Състезанието беше изключително силно с представители на националните отбори на държавите, които участваха. Браво на момчетата и момичетата от „Спартак“-Пазарджик!“, коментира Аджов.

„Искам да благодаря изключително много на моя треньор сенсей Илко Аджов за всичко, което прави винаги да сме добре подготвени и дисциплинирани. Също така на всички от моя отбор Спортна зала "Спартак Пазарджик" за това, че винаги всички сме сплотени и лоялни един към друг Семейство,Сила и Чест това са качествата на истинския боец без значиние дали печели или губи най-важното е да останем хора!“, написа на стената си във Фейсбук и щастливият Александър Рибников.

В клубното класиране от общо 110 тима, столичният „Стар тийм“ зае първото място, следван от друг български клуб „Масару“, а трети станаха кикбоксьорите на унгарския „ Халкер Кирали тийм“ .

Историческото домакинство на страната ни се подплати с огромен успех, както със спечелването на голям брой медали, така и с най-високата оценка за организация на европейска купа по кикбокс до момента. WAKO обяви, че състезанието и догодина ще се проведе в България, като родната конфедерация по кикбокс и муай тай очаква подписването на 4–годишен договор за домакинство на Европейска купа.

(Зн)


Свързани